Cand s-a infiripat idila Cellei Delavrancea cu Nae Ionescu e destul de neclar. In scrisorile aripate ale Cellei catre sotul sau, aflat mai mereu pe la mosia din Valcea, referirile la „bietul meu prieten”, „prizonierul” apar abia prin octombrie 1938. (Nae Ionescu fusese „internat” in lagarul de la Miercurea Ciuc, cu un grup de fruntasi legionari, in 1938, dupa instaurarea dictaturii regale. Eliberat dupa asasinarea Capitanului, inchis din nou, eliberat in primavara lui 1939, apoi iarasi inchis si eliberat, in 1940).
Constantin Argetoianu (pe atunci, consilier regal, dupa ce fusese ministru al Finantelor, interimar la Interne, si urma sa fie, pentru vreo trei saptamani, premier) n-a pus paza gurii sale slobode in legatura cu subiectul care facea deliciul saloanelor protipendadei.
Noteaza, la 14 ianuarie 1939 (Constantin Argetoianu, Insemnari zilnice, Editura Machiavelli, Bucuresti 2003, vol. VI, pag. 32-33):
„Nae Ionescu care fusese redat circulatiei acum cateva saptamani a fost reintegrat ieri la Mircurea Ciucului. , spune informatia oficiala. Daduse intr-adevar cuvantul sau ca isi va pune calus la gura, ca numai de trancaneala e bun. In loc sa taca, i-a turuit gura de dimineata pana seara, si numai bine de regim si Rege nu spunea. Voda Brancoveanu, o sa vedeti…>. Deocamdata, o termina el, la Ciuc.
Vezi si Povestea unui Don Juan din Bucurestiul vremurilor trecute – Nae Ionescu
Miercuri s-a raspandit zvonul ca Cella Delavrancea, sotia lui Filip Lahovari, fugise la Nae. Stirea nu era adevarata; adevarat e ca isterica dona e cuprinsa de o mare patima pentru Nae – ca in noaptea de marti spre miercuri Politia a facut o descindere la zisul Nae si i-a rascolit toata casa – ca Cella, alertata, a fost la ora 7 dimineata la sus-zisul Nae ca sa-l consoleze – si ca prieteni de ai domnului Nae (ah, prietenii!), alertati si dansii dis-de-dimineata si gasind la Baneasa pe isterica dona au tras concluzia ca se mutase de la sotul ei legitim la cel nelegitim…
Vezi si De ce si-a ascuns Mircea Eliade a incercat sa-si ascunda apartenenta la Garda de Fier?
Sunt ciudate pornirile amicului Nae pentru femeile mature si supra-mature. Dupa ce s-a tinut ani de zile de Maruca Cantacuzino, care mai era si nebuna, s-a legat de d-ra Lucuta Popovici, fiica ultramatura si nesatisfacuta a profesorului Popovici Lupsa de la Herastrau, profesoara si ea de armonie sau de ritmica sau de asa ceva la un conservator de muzica sau la o scoala de educatie fizica, potrivit gandul.info
Cella l-a furat pe Nae de la d-ra Lucuta si toata vara a fost lupta grea intre cele doua zane rascoapte, in jurul bujorului detinut succesiv la Miercurea Ciucului si la Brasov. Calinescu (Armand Calinescu, ministru al Apararii Nationale, la ora cand scria Argetoianu, ulterior, la 7 martie prim-ministru, asasinat de legionari la 21 septembrie, n.m.) imi povestea ca Cella venea regulat sa-i faca scene cu lesin, ca sa-l sileasca sa dea drumul lui Nae… si cand nu venea ii trimitea scrisori ca sa le faca sa parvina iubitului…
Si pe cand iubitul se indeletnicea cu studii filosofice, la umbra si , pe cand Cella lesina, d-ra Lucuta fura pianul din vila lui Nae de la Baneasa, ca sa nu-l poata folosi noua ibovnica cand se vor inapoia cu totii acasa! Ce vicleim… si ce bordel!”.