Prima pagină » Stiri si curiozitati » Idei pentru pachete parastas de dulce – Care sunt cele mai bune variante pe care le putem dărui

Idei pentru pachete parastas de dulce – Care sunt cele mai bune variante pe care le putem dărui

11 feb. 2022, 10:51,
în Stiri si curiozitati

Multe persoane caută idei pentru pachete la parastas de dulce. Spre deosebire de cele de post, aceste preparate reprezintă alimente de proveniență animală, cum ar fi carnea, ouăle și orice ține de lactate.

parastas coliva si colac

Pachetele de dulce pentru parastas pot conține ouă, lapte, carne

Ce este parastasul și de unde provine acest termen

Parastasul reprezintă o slujbă care se face pentru a cinsti sufletele morților. Mai exact, acesta este o rugăciune care ajută la iertarea păcatelor celor care au trecut în neființă. Oamenii credincioși consideră că cei care nu mai sunt în viață nu se mai pot ruga și că este de datoria celor vii să îi ajute periodic. Slujba conține anumite rugăciuni care se rostesc și la înmormântare, cum ar fi cele de dezlegare și de iertare, dar și „Veșnica pomenire”.
Originile acestui termen provin din greaca veche, de la verbul „paristimi” care se poate traduce prin „a mijloci” sau „a veni în ajutorul cuiva”. Așadar, asta îi face pe cei vii care se roagă, mijlocitorii către Dumnezeu a celor morți.
Această rugăciune mai poartă și denumirea de „panahidă”, așa cum probabil îi spun mai des bunicii noștri.
Mai este denumit parastas colacul de la slujba de pomenire.

parastas

Parastasul reprezintă o slujbă care se face pentru a cinsti sufletele morților

Cele mai bune idei de pachete la parastas de dulce

Acest tip de pachete (de dulce) se pot oferi oricând nu este post, după calendarul creștin ortodox. Slujba de parastas se face, de obicei, la 40 de zile, 6 luni, 1 an și 7 ani de la decesul unei persoane. De asemenea, există și zile în care morții trebuie pomeniți, cum ar fii Moșii de vară sau Moșii de iarnă.
De obicei, pachetele care se dau de pomană conțin băutură, ceva de mâncare și o lumânare care se aprinde cu scopul pomenirii celui decedat.
Pentru cei care doresc să meargă pe varianta clasică, pot pregăti un pachet care să conțină niște orez cu legume, piept de pui fript sau la grătar, un fruct (un măr, banană sau portocală), o apă minerală sau plată, poate și halva. Desigur, din aceste pachete nu poate lipsi colacul, lumânarea și coliva. Pentru o pomană completă, este indicat să oferim și câte o cană, farfurie și o furculiță.

coliva

Din aceste pachete nu poate lipsi colacul, lumânarea și coliva

Dacă doriți să oferiți un pachet mai deosebit puteți înlocui orezul și carnea de pui cu niște brânză topită și un pate. Ca să aveți și ceva dulce, ați putea să adăugați și un croasant cu ciocolată (sau orice aromă, după preferințe).
Unii oameni optează și pentru sarmale în locul pilafului cu legume. De asemenea, se mai poate adăuga și un pliculeț de ness, niște napolitane sau poate chiar o doză de bere.
Pachetele pentru parastas pot fi diversificate și personalizate după preferințele fiecărei persoane. Indiferent de ce ne decidem să punem în pachețel, nu trebuie să lipsească lumânarea și colacul. Deși nu este neapărat obligatoriu, majoritatea persoanelor pregătesc și colivă pentru această ocazie.
Totuși, în majoritatea cazurilor, oamenii care organizează parastasul vor pune în pachete ceea ce știu că preferau cei trecuți în neființă.
Așadar, pot exista multe idei pentru pachete parastas de dulce, chiar și înafara celor tradiționale.

orez cu legume

Puteți înlocui orezul și carnea de pui cu niște brânză topită și un pate


Tort de biscuiți din copilărie: Rețeta bunicii pentru un desert perfect

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *