Există diverse idei de rețete pentru ciorbe peste tot în lume. Indiferent de denumirea lor, acestea se află printre noi încă de la începutul gastronomiei. Ciorba, supa și borșul sunt cele mai des întâlnite feluri de mâncare în casa unui român. În fiecare săptămână, părinții sau bunicii ne vor delecta cu o rețetă de ciorbă, borș sau supă delicioasă. Acestea nu sunt greu de preparat, iar pe deasupra, sunt gustoase și sănătoase.
Totuși, există o dilemă foarte veche atunci când vine vorba despre aceste preparate, iar răspunsul este, de fapt, foarte ușor. Multe persoane care nu au experiența unei gospodine desăvârșite sau a unui bucătar priceput, se vor întreba care este diferența dintre ciorbă și borș. Răspunsul nu ar putea fi mai evident! Față de ciorbă, borșul nu este numai un fel de mâncare, ci este chiar substanța preparată din tărâțe, mălai, cu ajutorul căruia se acrește borșul (felul de mâncare). În schimb, ciorba se poate acri cu oțet, suc de lămâie sau chiar cu zeamă de murături.
Cum preparăm ciorba de urzici
Această rețetă nu pare chiar atât de apetisantă, însă ne dovedește contrariul. Urzicile reprezintă planta de care ne feream cu toții în copilărie. Un lucru pe care probabil nu îl știați despre urzici este faptul că au multe vitamine. Se spune că acestea au mai multe proprietăți și că sunt antiinflamatoare, hemostatice ș.a. Urzicile pot fi ingrediente principale în mai multe preparate, însă sunt la fel de delicioase și în ciorbă.
Ca ingrediente pe lângă 1 kg de urzici proaspăt culese, vom mai avea nevoie de o ceapă, un morcov, o legătură de pătrunjel și câteva lămâi pentru acrirea ciorbei. Ne va mai trebui și 500 de ml de bulion.
Ca prin pas în prepararea ciorbei trebuie să spălăm foarte bine urzicile. Pentru a nu vă înțepa trebuie să purtați niște mănuși. Într-o cratiță puneți apa și niște sare la fiert. Atunci când clocotește putem adăuga urzicile pe care le lăsăm la fiert timp de aproximativ 5 minute. După ce s-a scurs timpul, le scoatem și le lăsăm să se răcească și să se scurgă.
Urmează să tocăm restul legumelor, iar după aceea, le putem fierbe în apa rămasă de la urzici. Cam după 15 minute putem adăuga și bulionul. după care mai lăsăm la fiert încă atât. Putem adăuga și zeama de lămâie în acest timp. Pătrunjelul se pune aproape de sfârșit. Când timpul de fierbere s-a terminat, ciorba este gata de servit!
Rețete ciorbe – Preparat de vară, cu salată
Ciorba cu salată verde este foarte populară în anotimpul cald. Aceasta este foarte bogată în vitamina A și C.
Ciorba în cauză este foarte simplă de preparat. Începem prin a tăia cuburi morcovii, ceapa și țelina. Într-o cratiță punem apă la fiert și adăugăm legumele. Cât timp acestea se află la fiert, putem pregăti salata. O spălăm foarte bine pentru a scăpa de orice urmă de pământ. Atunci când apa în care am pus legumele dă în clocot, putem adăuga frunzele curate de salată. Le lăsăm la fiert în continuare. În acest timp putem adăuga sucul de lămâie și sarea. După ce totul fierbe corespunzător, ciorba de salată verde poate fi servită.
Există multe idei de rețete ciorbe simple și mai complexe, însă cu siguranță toate au un gust spectaculos!