Platourile, fie ele reci sau calde, sunt un element de nelipsit din cadrul fiecărei mese festive. Varietatea ideilor de platouri festive este și ceea ce le face atât de speciale și îndrăgite de toată lumea.
Idei de platouri aperitive festive pentru orice ocazie
Platourile reci sunt cele mai comune, fiind varianta cea mai rapidă și facilă. Acestea nu sunt greu de preparat și se întâlnesc adesea în deschiderea felului principal.
O idee de platou rece de impact poate fi Platoul bunicii ce conține, rulouri cu piept de pui umplute cu crema de brânză, rulouri cu șuncă de porc umplute cu salata de vinete, șuncă presată de curcan, salam de sinaia, bulgăraș din brânză sărată, decorat cu felii de ardei, bulgăre din salata de icre decorat cu boabe de strugure si ridichii, pe pat de salata verde creata.
O altă variantă poate fi platoul cu tartine din pâine integrala cu salată de vinete, decorate cu șuncă de porc, mini choux umplut cu salată din piept de pui cu ciuperci, ananas, tartine cu crema de brânză.
Platourile reci sunt și ele o variantă ades aleasă, la baza lor stând, de obicei, carne de porc și pui. În cazul lor, sosurile fac o mare diferență de gust. Totodată, pentru aceste tipuri de platouri, peștele și fructele de mare au un mare impact, fiind plăcute de orice invitat care ori sunt la regim, ori doresc ceva slab caloric.
Aranjamentul, aspect deosebit de important care fură ochiul
Indiferent de alimentele incluse în platoul, aspectul este cel care fură ochiul cu adevărat. Astfel gospodinele devin foarte inventive în ceea ce privește modul de așezare al alimentelor.
Cele mai spectaculoase platouri sunt, de obicei, în preajma sărbătorilor, fie că sunt de Crăciun sau de Paște, platourile vin să completeze atmosfera de sărbătoare. Varietatea alimentelor este, de asemenea, un criteriu care asigură excelența.
Atenția la detalii este cea care face diferența chiar și în bucătărie, astfel, platourile în care sunt puse preparate sunt, și ele, importante. Unii optează spre platouri de porțelan, reprezentând cea mai bună si elegantă variantă din punct de vedere estetic. Acestea sunt rezistente și se pot spăla cu ușurință.
O altă variantă care atrage atenția sunt platourile din lemn. Mai mult pentru iubitorii de natură, aceste platouri oferă o senzație vizuală care amintește de copilărie, de bunici, sau de alte perioade frumoase din viață. Acestea sunt preferate dacă evenimentul se petrece în aer liber sau sunt cu tematică rustică. Trebuie avut în vedere totuși că acestea se pot deteriora ușor în timp dacă nu sunt ținute în condiții bune.
Principalele categorii de alimente care se folosesc sunt: aperitive de grădină (acestea includ legumele, fructele, cartofii și măslinele), aperitive pe bază de amidon (din această categorie fac parte preparatele de genul sandwich-urilor, feliilor de pizza, produselor de patiserie, bruschetele, biscuiților, chiflelelor), aperitive pe bază de proteină (chiftele, carnea feliată, aripioarele de pui, sushi, mâncărurile cu ou), gustările (pot include nuci, chipsuri, covrigei, cuburi de brânză, floricele), sosuri (guacamole, unturi și orice merge servit cu biscuiți sau prin cufundare).
Există o gamă variată de platouri aperitive festive la care pot apela gospodinele, indiferent dacă doresc pe bază de carne, fructe sau legume.