Dacă urmează să faci pomană pentru pomenirea morților sigur ai nevoie de câteva idei de pachete pentru parastase de post. Organizarea de pomeni este unul dintre cele mai răspândite obiceiuri pe care ortodocșii din România le fac pentru a comemora persoanele dragi trecute în neființă.
Datul de pomană, în memoria celor adormiți, este o tradiție bine păstrată și respectată cu rigurozitate de către români. Se spune că prin acest obicei persoanelor care au trecut în lumea de dincolo le vor fi iertate păcatele.
Idei de pachete pentru parastase de post
Unii români îi cinstesc pe cei morți prin praznic, făcut acasă sau în casa praznicală a unei biserici. De asemenea, unii preferă să facă pachete în prealabil slujbei de pomenire, iar la fața locului să le împartă oamenilor.
Un pachet de pomană trebuie, mai întâi de toate, adaptat la perioada în care ne aflăm. Dacă este perioada postului, evident că acesta va trebui să conțină doar alimente de post, precum legume, pateuri vegetale sau fructe.
Dacă este dezlegare la pește, nu ezita să adaugă și pește sau icre. Totodată, e necesar să adaugi felii de pâine sau colac, apoi fiecărui pachet trebuie să-i pui și câte un chibrit și câte o lumânare, astfel încât cel care îl servește să aprindă lumânarea în memoria celui de care a primit de pomană.
În același timp, preoții atrag atenția că un pachet de pomană nu trebuie făcut cu fală, ci cu modestie. Morții nu mănâncă, dar au nevoie de fapte de milostenie și de pomenire pentru a avea lumină în lumea de dincolo. Iar de ar mânca persoanele decedate, mai spun preoții, ar face asta foarte puțin și în liniște.
Este recomandat ca în timpul unui parastas să nu se vorbească tare, să nu se râdă zgomotos și în mod cert să nu se pună muzică. Iată câteva idei de pachete pe care le poți da de pomană în perioada postului, poți pune o farfurie, o cană, furculiță, colac, pilaf de legume, fructe, halva sau ciocolată, apă plata, suc sau apă minerală, o lumânare și chibrituri. Desigur că adesea se adaugă și câteva felii de cozonac la aceste pachete.
Dacă vrei să faci un pachet mai dulce, preferat de copii, poți pune farfurie, cană, furculiță, sarmale de post sau pilaf cu legume, pate vegetal, fructe, o chiflă, un corn sau o napolitană, suc, apă plată sau minerală, o porție de colivă, o lumânare și chibrituri.
Cu ce ocazie se mai dă de pomană în timpul postului
Postul Crăciunului este perioada în care se fac cel mai des parastase, adică în fiecare sâmbătă, cu toate acestea, nu se fac parastase între Crăciun și Bobotează. Încă de la lăsatul secului, femeile fac turte de porumb și le dau de pomană pentru ca și cei morți să țină postul Crăciunului cum se cuvine.
La intrarea în Biserică a Maicii Domnului, se dă de pomană pentru cei înecați, iar pentru cei care au murit fără lumină, se arde câte o lumânare. De sf. Varvara se dau de pomană azime cu miere.
Sfânta Varvara este considerată protectoarea minerilor, de aceea ziua se ține pentru apărare de năpaste și pentru moarte ușoară. De asemenea, de Sf. Sava, se dă de pomană fasole fiartă, nuci, turtă caldă, vin, lână, cânepă. Se spune că pe 23 decembrie sau 5 ianuarie pe stil vechi, este o zi dedicată morților.
După miezul nopții se face „Masa de Ajun” cu grâu fiert, turtă, pâine, fasole, vin și alte alimente de post. Acestea vor fi sfințite și date de pomană a doua zi de sufletul celor adormiți, familiei și vecinilor. Prin urmare, aceste idei de pachete pentru parastas de post sunt forme de milostenie de a menține vie existența persoanelor care au trecut în neființă.