Prima pagină » Economic Local » Ideea de afaceri a acestei tinere din Iași a impresionat specialiștii din Europa. Camelia Cojan și-a făcut fabrică de jucării din lemn cu 100.000 de euro. „Am văzut că există cerere pe piață”

Ideea de afaceri a acestei tinere din Iași a impresionat specialiștii din Europa. Camelia Cojan și-a făcut fabrică de jucării din lemn cu 100.000 de euro. „Am văzut că există cerere pe piață”

20 apr. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

În ultimii ani au început să apară în Iași întreprinderi sociale de inserție, afaceri locale unde sunt angajate persoane din categorii defavorizate. Una dintre acestea este deținută de Camelia Cojan, o tânără din Iași care a obținut 100.000 de euro, fonduri europene pentru înființarea unei fabrici de jucării din lemn

Antreprenorii din Iași au accesat la sfârșitul anului 2020 suma de 2,2 milioane de euro, fonduri europene necesare investițiilor în 22 de întreprinderi sociale din mediul rural și urban. Una dintre afacerile care au prins contur, unde se fac jucării din lemn, este a ieșencei Camelia Cojan. Tânăra antreprenoare susține că a depus proiectul după ce a văzut că există cerere pe piață pentru astfel de produse.

„Am început afacerea după ce am văzut că există cerere pe piață. Noi organizăm, înainte de pandemie, expoziții de științe interactive, le arătăm copiilor fenomene din știință, testăm simțurile olfactive, auditive și tactile prin diverse jocuri captivante. Făceam diverse experimente din domeniul fizicii, cum au fost formarea curcubeelor, puzzle-uri cu oglinzi. Copiii învățau matematica prin figurile lui Lissajous (n.r – curbele lui Lissajous, de la numele matematicianului francez Jules Antoine Lissajous). Tot ce am făcut prin intermediul atelierelor organizate în toată țara a stârnit interesul copiilor și al părinților, de aceea ne-am gândit să creăm chiar noi jucăriile care să-i ajute să se dezvolte și acasă, nu doar în cadrul întâlnirilor”, spune Camelia Cojan, manager întreprindere socială Doti Kuvio SRL.

Camelia Cojan, antreprenoare: „Acum se investește mult în zona de educație, copilul vrea să își dezvolte independența”

Astfel, după ce proiectul a fost declarat eligibil la finanțare, Camelia Cojan a obținut banii necesari înființării unei mici fabrici, unde să creeze produsele pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 9 ani. Producția se desfășoară într-un spațiu închiriat în clădirea Tehnopolis, din zona CUG.

„Jucăriile sunt din lemn, pentru a dezvolta motricitatea, orientarea în spațiu, dar facem și seturi tradiționale cu căsuțe, animale, trenuleț, puzzle-uri, pentru copiii mai mici. Cei care au între 6 și 9 ani au diverse kit-uri pe care să le asambleze. Copiii pot continua acasă o parte din ceea ce făceam în întâlnirile cu ei. A crescut piața aceasta a obiectelor folosite pentru creșterea abilităților copiilor. Acum se investește mult în zona de educație, copilul vrea să își dezvolte independența.

Jucăriile noastre au puțin și din stilul Montessori. Vom scoate pe piață 20 de tipuri de jucării și, treptat, vrem să mai adăugăm noi produse. Avem 5 angajați, dar vrem să mai angajăm personal anul acesta. Am găsit persoane din centrele de plasament, dar și angajați care vor să aibă o activitate creativă. Noi estimăm, pentru început, producerea a 200 de jucării lunar. Cu banii primiți prin program am cumpărat și utilaje automatizate, astfel că munca angajaților este ușurată”, explică Camelia Cojan.

O altă afacere de succes, cu jucării inedite, este a ieșencei Silvia Costin, care a investit în business 35.000 de euro.

Tânăra Camelia Cojan spune că doi specialiști din Iași o ajută să facă designul jucăriilor din lemn

Cei care o ajută la designul produselor sunt un inginer și un specialist care se ocupă de jucăriile tradiționale.

„Avem un inginer care a proiectat diversele tipuri de jucării, jocurile, iar specialistul pe partea de tradiție, istorie, care ne ajută cu modelele tradiționale, va fi alături de noi pe tot parcursul implementării proiectului. Sunt jucării care sunt folosite cu succes și în alte țări. Interesul pentru aceste jucării va crește în viitor pentru că va fi nevoie de adaptare, gândire critică într-o lume în care copilul va fi nevoit să aleagă informațiile. Prețurile pentru jucării sunt cuprinse între 50 și 200 de lei”, mai spune Camelia Cojan. În anul 2020 au obținut finanțarea europeană, în valoare de 100.000 de euro pentru fiecare proiect eligibil, 22 de întreprinderi sociale, din Iași, din diverse domenii de activitate. Potrivit Angelei Achiței, președinte asociația „Alături de Voi”, prin intermediul căreia s-au obținut fondurile europene, afacerile locale de acest fel ajută persoanele din categoriile defavorizate.

„Sunt afaceri care pot dezvolta comunitățile din mediul rural, pot reduce șomajul, iar în spatele acestor afaceri sunt persoane creative. Angajații sunt în special persoane defavorizate, principalul obiectiv al proiectului fiind inserția socială. Proiectele sunt în diverse stadii de implementare, iar în această perioadă vom merge în vizită la toți acești beneficiari din Iași”, susține Angela Achiței, președintele ADV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *