Prima pagină » Stiri si curiozitati » Icoana Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Rohia, oferă binecuvântare și ajutor

Icoana Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Rohia, oferă binecuvântare și ajutor

24 iul. 2024, 12:35,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Icoana Făcătoare de Minuni a „Maicii Domnului Îndurerată” de la Mănăstirea Rohia a fost salvată dintr-un incendiu prin minune Dumnezeiască, deoarece rama ei a ars în întregime, însă pictura a fost neatinsă.

Icoana Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Rohia este „leac duhovnicesc” și este așezată în Paraclisul „Sfântul Ierarh Nicolae” de la demisolul noii biserici. A fost pictată pe lemn de chiparos de către călugărul Nicanor din Sfântul Munte Athos, la cererea preotului ctitor Nicolae Gherman.

Icoana Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Rohia

Despre Mănăstirea Rohia a auzit multă lume, dar puțini sunt cei care știu că acolo este o icoană făcătoare de minuni. Și nu sunt doar vorbe în vânt. Foarte mlte persoane care vin și se roagă la această icoană spun că necazurile lor au încetat, sau că dorința pentru care s-au rugat s-a îndeplinit.

Prima minune pe care a făcut-o icoana a fost la un an după ce a fost sfințită, când a scăpat abia ușor atinsă dintr-un incendiu. Toată încadratura din lemn a ars, iar icoana a fost găsită în jar. De asemenea alte întâmplări de neînțeles au avut loc în perioada comunismului, când securiștii încercau fără succes să închidă biserica.
Securitatea a vrut să închidă mănăstirea, motiv pentru care veneau mereu câțiva securiști aici și cereau cheia de la stareț, cu intenția de a închide lăcașul de cult.
Dar starețul le spunea că a lăsat cheia la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului și le indică să meargă să o ia de acolo. În mod neînțeles, niciodată, niciunul nu a vrut să facă asta. Așa a tot fost amânată închiderea mănăstirii unde și-a petrecut ultimii ani din viață Nicolae Steinhardt.

De asemenea, arhimandritul Serafim Man s-a vindecat prin rugăciunile înălțate înaintea acestei sfinte icoane. Bolnav de cancer în stadiul terminal, cu metastaze, adus din spital ca să moară la mănăstire, cu șanse minime de supraviețuire, în urma rugăciunilor închinate Maicii Domnului, a mai trăit trei decenii.

Istoria Mănăstirii Rohia

Mănăstirea Rohia a fost ctitorită de preotul Nicolae Gherman la îndemnul fiicei sale, trecută la Domnul la doar 10 ani. Aceasta i s-a arătat de mai multe ori în vis, cerându-i să ridice „casa Maicii Domnului” în dealul Viilor.

În anul 1926, când biserica mănăstirii a fost sfințită, părintele Gherman a dăruit sfântului lăcaș Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, care de atunci s-a dovedit protectoare și ajutătoare minunată în momentele de grele încercări pentru mănăstire.

Cei care au fost la Mănăstirea Rohia mărturisesc că se simte în chipul Maicii Domnului o durere tainică. Mănăstirea poartă peste veacuri lacrima unui părinte rănit de moartea prematură a fiicei sale, dar mai poartă și durerea unui neam răstignit, căci Rohia este prima mănăstire ortodoxă ridicată după Marea Unire din anul 1918 și după toate nedreptățile suferite de românii din Ardeal, aflați sub dominația austro-ungară.

Și vrednicul de pomenire Justinian Arhiepiscopul a vorbit despre ajutorul dat de Maica Domnului și de numeroasele minuni săvârșite aici, de fapt, oricine trece pragul Mănăstirii și se închină la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului simte harul locului și ajutorul Sfintei Fecioare.
Icoana Făcătoare de Minuni de la Mănăstirea Rohia încurajează, vindecă și binecuvântează pe cei care-i cer ajutorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *