Prima pagină » Informații utile » Iaurtul fără lactoză, varianta cea mai bună? Care sunt celelalte opțiuni

Iaurtul fără lactoză, varianta cea mai bună? Care sunt celelalte opțiuni

18 iul. 2024, 10:05,
în Informații utile

Deși iaurtul în general are multe beneficii pentru organism, personale care au intoleranță la lactoză sunt private de acestea din cauza conținutului. Însă, există o soluție și în acest caz și aceasta este laptele sau iaurturi fără lactoză.

Este iaurtul fără lactoză mai bun?

Intoleranța la lactoză este o alergie alimentară care poate produce simptome inconfortabile. Printre acestea se numără: crampe abdominale, balonare, meteorism abdominal sau distensie abdominală, diaree, greață și, câteodată, vărsături, gaze.

Pentru a evita situațiile neplăcute, persoanele vizate trebuie să evite consumul de alimente care conțin lactoză, printre care lapte, brânză și iaurt. Există totuși o alternativă pentru acestea și anume iaurtul sau laptele fără lactoză.

Iaurtul, precum laptele, fără lactoză este mult mai ușor de digerat decât cel normal. De asemenea, contribuie la menținerea sănătății organismului. Datorită nutrienților încă prezenți, este benefic pentru oase și mușchi. De asemenea, menține tensiunea arterială normală și sănătatea inimii.

Acesta ar putea să aibă beneficii și privind starea de spirit, prin conținutul de vitamina D. Poate ajuta la somn și la apetit.

Totuși, nu este lipsit de risc. Unele persoane se pot confrunta cu tranzit intestinal, urticarie, vărsături, probleme respiratorii.

În ceea ce privește laptele, acesta nu este destinat persoanelor vegane întrucât are la bază lapte de vacă. O alternativă este laptele vegetal din migdale, ovăz, cocos sau orez.

O altă alternativă este iaurtul vegetal făcut din boabe de soia și îngroșat culturi vii de bacterii. Are un conținut sărac de colesterol și este bogat în proteine vegetale.

Alte tipuri de iaurt

Există pe piață o varietate de tipuri de iaurt din care puteți alege. Iaurtul este unul dintre cele mai populare produse lactate fermentate din lume, făcut prin adăugarea culturilor de bacterii vii în lapte.

Un tip de iaurt popular este sana. Acesta este obținut prin fermentarea laptelui împreună cu bacterii lactice. Acest tip de iaurt are o consistență mai fluidă și este ușor acid.

Kefirul se obține cu ajutorul unor culturi mixte de bacterii și drojdii. Are o consistență mai groasă decât laptele bătut și se spune că ar avea proprietăți probiotice mai puternice decât acesta.

Iaurtul grecesc are o cantitate dublă de proteine față de restul, fiind mai popular. Acesta are o consistență mai groasă din cauza modului de preparare și anume prin îndepărtarea lichidului și zerului. Cele mai multe tipuri de iaurt grecesc conțin mai puțin zahăr și mai puțini carbohidrați.

Consumul regulat de iaurt are numeroase beneficii pentru sănătate. Poate ajuta sistemul digestiv, menținând echilibrul florei intestinalei. De asemenea, și sistemul imunitar prin creșterea rezistenței la infecții. Consumul moderat de lactate fermentate poate fi asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, în special atunci când acestea fac parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă.

Există totuși câteva afecțiuni la care consumul de iaurt este interzis. Printre acestea, se numără intoleranța la lactoză. Aceasta poate apărea pe fond genetic, sau în urma altor afecțiuni. Alte persoane sunt alergice la proteinele din lapte. Aceștia se pot confrunta cu erupții cutanate, dificultăți respiratorii și reacții alergice generalizate.

Boala inflamatoare intestinală, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, poate avea reacții neplăcute la contactul cu iaurtul. Nici persoanele cu apendicită sau intervenții chirurgicale abdominale nu pot consuma iaurt pentru că pot perturba recuperarea. Pentru aceștia, nici măcar iaurtul fără lactoză nu este recomandat.

Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
a1.ro
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Playtech.ro
Final de drum pentru Ion Iliescu! Anunţul a venit când nimeni nu se aştepta, situaţie critică pentru fostul preşedinte
observatornews.ro
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cristi Borcea, dezvăluiri de care altora le-ar fi mare rușine
SportpeSurse
Ei sunt câștigătorii Asia Express 2025. Au încasat o sumă incredibilă după ce au spart toate previziunile
Playtech.ro
Theo Rose şi Anghel Damian, imagini din intimitate! Au fost filmaţi fără să ştie şi...
Dailybusiness.ro
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
RomaniaTV
Dana Nălbaru, scoasă din sărite. De ce s-a enervat soția lui Dragoș Bucur. Artista nu s-a putut abține și le-a spus fanilor frustrarea ei
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBA MOMENTULUI! Ei au CÂȘTIGAT Asia Express 2025. Este cu adevărat o surpriză!
redactia.ro
Cine e românul care a câștigat premiul cel mare la Loto 6/49. Omul a plecat acasă cu peste 6 milioane de euro
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
02 aprilie 2025
02 aprilie 2025