Prima pagină » Culinar » Iaurt de casă. O rețetă simplă pe care o va putea urma oricine

Iaurt de casă. O rețetă simplă pe care o va putea urma oricine

21 apr. 2023, 13:00,
în Culinar

Vă puteți face iaurt de casă având la dispoziție doar câteva ingrediente. Doar cu puțină atenție și câteva modificări, puteți face acasă iaurt proaspăt și de calitate superioară. Este simplu, economic și delicios. Odată ce l-ați încercat, nu veți mai cumpăra iaurt din magazin.

Iaurtul natural este grozav pentru a combate foamea, vă ajută să scăpați de kilogramele în plus în timp record și este ideal ca mic dejun sănătos. Pentru a face iaurt natural de casă, ar trebui să alegeți lapte de înaltă calitate, de preferință lapte integral, este mai sănătos, mai gustos și, în consecință, iaurtul dintr-un astfel de lapte se va dovedi, de asemenea, foarte gustos și util. Este mai bine să nu neglijați calitatea laptelui. Laptele de calitate slabă poate conține antibiotice și alți aditivi care pot inhiba bacteriile din iaurt, iar iaurtul poate să nu fermenteze sau să nu iasă de consistența dorită.

Iaurt de casă. Cum să alegi laptele potrivit pentru pregătirea acestuia?

O altă caracteristică importantă a laptelui în prepararea iaurtului este conținutul său de grăsime. Cu cât laptele este mai gras, cu atât iaurtul este mai cremos. Este posibil ca laptele degresat să nu aibă consistența de iaurt sau să fie prea lichid.

În ceea ce privește laptele, am făcut iaurt din toate tipurile de lapte, de casă, pasteurizat, ultrapasteurizat și sterilizat. Alegeți laptele de la un producător de încredere, astfel încât să fie integral, fără grăsime și fără aditivi. Toate celelalte tipuri de lapte, cu excepția cazului în care este lapte integral, sunt potrivite de la 3,2% grăsime.

Pentru a pregăti iaurt de casă aduceți 1 până la 3 litri de lapte la o temperatură de +42 °C. Pentru a verifica temperatura fără termometru, puneți o picătură de lapte pe încheietura mâinii, ar trebui să fie aproape fierbinte, dar să nu vă ardă pielea.

Cât timp are nevoie laptele pentru a se fermenta? După câte ore puteți să vă bucurați de iaurt?

Dacă folosiți lapte de casă sau pasteurizat, fierbeți-l și răciți-l la temperatura indicată. Turnați starterul în lapte și amestecați. Este indicat să punem lingura și ustensilele de gătit în apă clocotită.

Înfășurați vasul/ borcanul într-o pătură caldă (nu una subțire). Lăsați laptele să fermenteze. Timpul de fermentare pentru 1 litru este de 8-12 ore. 3 litri – 12-20 de ore. Gradul de pregătire a iaurtului se verifică după consistența acestuia.

Dacă după 8-12 ore iaurtul nu este gros, dacă este cald, lăsați-l să fermenteze încă 2 ore și verificați din nou. Dacă este rece, reîncălziți-l diluându-l cu lapte cald, scufundând vasul în apă fierbinte sau în cuptor la t 40-50°C.

Apoi înfășurați din nou într-o pătură și lăsați iaurtul de casă timp de 3-4 ore. Răciți iaurtul finit în frigider timp de 5-8 ore, dacă doriți. În frigider iaurtul se va maturiza și va deveni 10-15% mai gros. O cantitate mică de zer este normală. Aceasta va dispărea atunci când iaurtul se va matura în frigider. După maturare, iaurtul probiotic ar trebui să stea pe lingură. Păstrați-l în frigider nu mai mult de 5 zile. Atât timp trăiesc bacteriile benefice din iaurt.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Insula din Caraibe unde oamenii dispar fără urmă. "Poliţia s-a enervat şi ne-a spus să ne oprim"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Doliu la Hollywood. A murit un mare actor
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Ucraina și România au bătut palma pentru un MEGA-PROIECT, spre fericirea lui Dan Șucu și frații Pavăl
Playtech.ro
Cum să cureți salteaua cu bicarbonat de sodiu. Trucul e folosit și în hotelurile de lux. Va arăta mereu impecabil
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025