Iată unde să nu îți ții economiile! Un cetățean a rămas fără o sumă mare de bani după ce și-a ascuns banii în sobă, iar din cauza temperaturilor ridicate, bancnotele s-au topit. Disperat, bărbatul a apelat la ajutorul celor de la BNR. Iată cum un român a pierdut toți banii ascunși și ce a decis BNR să facă pentru cetățeanul păgubit.
Iată unde să nu îți ții economiile!
Un român a ajuns celebru cu pățania sa. Bărbatul și-a ascuns economiile de o viață într-o sobă, însă din cauza caniculei, bancnotele s-au deteriorat, iar unele s-au topit parțial. Sobele nu sunt tocmai locurile ideale pentru depozitarea banilor, mai ales în mijlocul verii, când temperaturile sunt foarte ridicate. Din disperare, cetățeanul a cerut ajutorul Băncii Naționale a României, în speranța că va recupera agoniseala. Recent, Banca Națională a României (BNR) a publicat imagini surprinzătoare cu teancuri de bancnote de 100 și 200 de lei grav deteriorate, aduse de cetățeanul păgubit.
„Și leii sunt afectați de temperaturile ridicate. Bancnotele din imagine au fost păstrate, cu scopul economisirii, în sobă! Posesorii le-au adus la sediul uneia dintre sucursalele BNR pentru a fi schimbate. Voi unde vă păstrați economiile?”, a transmis Banca Națională a României pe rețelele de socializare.
Din fericire pentru românul care și-a ascuns banii în sobă, rprezentanții BNR au acceptat să îo schimbe o parte din bancnotele deteriorate. O bancnotă poate fi înlocuită dacă prezintă elementele de identificare intacte (seria și numărul) și dacă nu lipsește mai mult de 40% din suprafața acesteia. În cazul de față, majoritatea bancnotelor deteriorate îndeplineau aceste condiții. Deși topite în mare parte, ele aveau seriile și numerele vizibile și integritatea lor nu era compromisă în proporție mai mare de 40%.
Anunțul făcut de BNR pentru clienți
Din 2025, băncile ar putea fi obligate să dispună de un sistem informatic complex și modern. Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere un proiect de lege care va impune platformelor informatice ale băncilor și instituțiilor de creditare criterii de avizare pentru funcționare. Banca Națională a României va avea acces, la cerere, la orice informație legată de platformele de tehnologie a informației utilizate de bănci. Totodată, băncile vor fi obligate să furnizeze clienților informații detaliate despre sistemele informatice pe care le utilizează și despre măsurile de securitate aplicate pentru protecția datelor.
Clienții băncilor vor fi notificați despre eventualele căderi ale sistemului informatic al băncii respective prin intermediul aplicațiilor bancare și chiar prin SMS-uri. Noua lege prevede că incidentele informatice trebuie raportate autorităților competente, iar clienții afectați trebuie informați. Proiectul de lege este programat să intre în vigoare începând cu 17 ianuarie 2025 și are ca obiectiv transpunerea unei directive europene relevante în legislația națională.
O altă lege vizează domeniul bancar. Băncile vor fi obligate să își ajute clienții în cazul în care aceștia nu pot plăti rata lunară. Măsurile de restructurare trebuie să țină cont de situația consumatorului și să includă refinanțare, amânare sau suspendare a plății ratelor, schimbarea ratei dobânzii, conversii valutare sau iertare parțială de datorie. Anul 2024 a adus o modificare legislativă importantă, pozitivă pentru consumatori și care va consolida relația acestora cu băncile. Ordonanța de urgență a Guvernului nr.15/2024 prevede obligația pentru creditori să facă dovada că au încercat să restructureze creditele pentru care consumatorii nu au mai putut plăti și au ajuns în faza de executare silită.