Prima pagină » Sanatate » Iată tot ce trebuie să știi despre sindromul mielodisplazic – Cauze, factori de risc și simptome

Iată tot ce trebuie să știi despre sindromul mielodisplazic – Cauze, factori de risc și simptome

27 mart. 2025, 11:14,
în Sanatate

Sindromul mielodisplazic se referă la un grup de cancere de sânge, ce împiedică celulele stem sanguine să se maturizeze în celule sănătoase.

Fără aceste sisteme, se pot dezvolta afecțiuni grave, precum anemia, tromocitopenie și infecții frecvente, ce pot provoca sângerări ce nu se vor opri.

Care sunt cauzele și factorii de risc la sindromul mielodisplazic

Acesta apare atunci când celulele hemotopoietice din măduva osoasă suferă mutații, ce le afectează capacitatea de a produce celule funcționale și mature. Cauza exactă a acestui sindrom nu este frecvent cunoscută, însă se știe faptul că anumiți factori pot crește posibilitatea de a dezvolta mielodisplazia.

Printre acești factori se enumeră vârsta, întrucât este cel mai întâlnit la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, tratamentele anterioare pentru cancer, precum radioterapia și chimioterapia, ce cresc riscul de a dezvolta acest sondrom.

În același timp, expunerea pe termen lung la substanțe chimice, precum benzenul, ce se găsește în anumite industrii și în fumul de țigară, expunerea la vopsea, la solvenți, la toxinele din insecticide și pesticide și la fumat, pot duce la acest sindrom.

De asemenea, unele afecțiuni genetice mai rare, precum anemia Fanconi, pot crește riscul dezvoltării acestui sindrom. În unele cazuri, familiile ce au un istoric de tulburări de sânge, pot avea și ele un risc crescut.

Diagnosticul acestuia este un proces foarte complex, ce implică mai multe etape, de la simptomele avute, istoricul din familie, analize de laborator și alte investigații avansate. Pentru că aceste simptome sunt nespecifice, pot fi confundate ușor cu alte afecțiuni, așadar, este esențială o abordare detaliată pentru stabilirea diagnosticului.

Care sunt simptomele?

Acestea variază în funcție de stadii, însă cele mai frecvente sunt oboseala și slăbiciunea din cauza anemiei, când te poți confrunta cu o respirație greoaie, ce se poate complica cu o senzație de presiune sau de gheară în piept. De asemenea, cu o evoluție uneori spre un infarct miocardic, ce apare mai ales în cazul anemiilor ce sunt severe, la pacienții mai în vârstă sau la cei ce au o patologie cardiacă anterioară, ce se poate agrava.

Numărul scăzut de globule albe te poate face să fii mai predispus la infecții, pentru cei ce au o imunitate scăzută. În același timp, cei ce au un număr scăzut de trombocite duc la vânătăi crescute, sângerări prelungite și sângerări nazale. Dacă acestea scad sub limita de siguranță, pot duce, în cazuri extreme, la sângerări celebrale sau digestive.

Printre alte simptome se enumeră tegumentele palide, ce sunt cauzate de anemie și petele roșii sau purpurii mici de pe piele apărute din cauza sângerării sub piele, cauzate tot de numărul redus de trombocite, sub valorile normale.

Cu toate acestea, unele persoane pot să nu prezinte simptome, iar acesta să fie detectat în timpul analizelor de sânge de rutină, în stadiul incipient, când valorile nu sunt modificate semnificativ, încât să conducă la dezvoltarea simptomelor.

Sindromul mielodisplazic este o boală progresivă, ce poate crește riscul de a dezvolta leucemie mieloidă, așadar, este important să îi știm posibilele cauze și să îl prevenim.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Descoperirea care schimbă tot. Formă de viață necunoscută: Prototaxites
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`