Operație pentru polipii la copii, cunoscută și sub numele de adenoidectomie, este o procedură comună pentru îndepărtarea polipilor (vegetații adenoide). Vegetațiile adenoide reprezintă formațiuni de țesut limfatic (glande) localizate în partea din spate a cavității nazale.
Când se poate realiza o operație polipi copii?
Aceste adenoide produc anticorpi sau globule albe, care ajută la combaterea infecțiilor. De obicei, în timpul adolescenței, adenoidele se micșorează și dispar la vârsta adultă. Operația pentru polipii la copii, adică îndepărtarea adenoidelor, se realizează adesea în același timp cu amigdalectomia (îndepărtarea amigdalelor). Aceste proceduri sunt recomandate atunci când ambele glande devin inflamate în urma infecțiilor cronice ale gâtului și căilor respiratorii.
Infecțiile frecvente ale gâtului pot duce la mărirea dimensiunilor adenoizilor. Adenoidele mărite pot bloca respirația și pot obstrua trompele lui Eustachio, care conectează urechea medie cu partea din spate a nasului. În unele cazuri, copiii pot avea polipi măriți încă de la naștere.Atunci când trompele lui Eustachio se blochează, copilul poate dezvolta infecții ale urechii, care pot afecta auzul și sănătatea respiratorie. Intervenția chirurgicală pentru polipii la copii – indicații și recomandări
Adenoidectomia este o procedură chirurgicală menită să înlăture polipii măriți care pot obstrua parțial căile respiratorii ale copilului. Îngustarea căilor respiratorii poate conduce la o serie de complicații care necesită tratament, printre care se numără:
Dificultăți în respirație: Copilul poate experimenta dificultăți de respirație, atât în timpul zilei, cât și în timpul somnului. În cazurile mai grave, polipii inflamați pot provoca apnee în somn, o afecțiune care implică oprirea temporară a respirației în timpul nopții.
Probleme legate de somn: Copilul poate prezenta sforăit și pot apărea probleme cu somnul. De asemenea, din cauza lipsei de odihnă pe timpul nopții, cei mici pot deveni agitați și irascibili în timpul zilei. Desigur, sunt și alte cauze care pot duce la o operație de polipi. Totuși, este indicat să apelați la ajutor de specialitate.
Ce sunt polipii?
Vegetațiile adenoide, cunoscute și sub denumirea de polipi, reprezintă două glande din țesut limfatic situate în partea din spate a nasului și a gâtului. Acestea fac parte din sistemul imunitar al organismului și au rolul de a captura germenii prezenți în nas, înainte ca aceștia să provoace infecții. Cu toate acestea, în timpul luptei împotriva bacteriilor sau virusurilor, vegetațiile adenoide pot deveni inflamate și să se mărească în dimensiuni. Acest fenomen poate afecta respirația, somnul și poate cauza dureri.
Mărirea continuă a vegetațiilor adenoide poate duce la blocarea trompei lui Eustachio, un tub care conectează urechea cu nasul și care are rolul de a drena lichidul din urechea medie. Blocarea acestui tub poate determina acumularea de lichid în ureche, ceea ce poate cauza infecții repetate ale urechii și potențial o pierdere a auzului.
În cazul în care simptomele devin severe, medicul poate încerca mai întâi tratamente medicamentoase sau alte abordări terapeutice. Cu toate acestea, dacă simptomele persistă, specialistul poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea polipilor, cunoscută sub numele de adenoidectomie.
De obicei, vegetațiile adenoide tind să fie mai mari în copilăria timpurie și să se reducă în dimensiune odată cu înaintarea în vârstă. La majoritatea oamenilor, acestea devin foarte mici sau dispar complet în adolescență. Aceasta este motivul pentru care intervenția chirurgicală pentru polipi este de obicei efectuată doar la copiii mici. Cu toate acestea, există excepții, iar adulții pot necesita intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea polipilor în cazurile în care există riscul de cancer sau de dezvoltare a unei tumori pe polipi. Așadar, o operație polipi copii nu este o intervenție care să te sperie, fiind o intervenție uzuală.