Prima pagină » Stiri si curiozitati » Iată tot ce trebuie să știi dacă vrei să pleci în pelerinaj pe Muntele Athos. Ai nevoie de un document special!

Iată tot ce trebuie să știi dacă vrei să pleci în pelerinaj pe Muntele Athos. Ai nevoie de un document special!

12 apr. 2024, 13:50,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Tot mai mulți români vor să meargă în pelerinaj la Muntele Athos, ei trebuie totuși să țină cont de un aspect foarte important, anume că trebuie să știe că au nevoie de un permis pentru a vizita Sfântul Munte. Nimeni nu poate urca pe Muntele Athos fără acest permis special, doar cu acesta poți obține accesul la cazare și mănăstiri.

Muntele Athos este unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj pentru creștinii ortodocși. Oameni din toate colțurile lumii vin la Muntele Sfânt pentru a putea să se reconecteze sau să lege o legătură mai strânsă cu Dumnezeu. Majoritatea agențiilor care oferă acest pelerinaj de cele mai multe ori fac un circuit ecumenic „Pașii Apostolului Pavel”. Acest traseu urmează pașii Apostolului Pavel, cel care a răspândit creștinismul în primul secol după Hristos. Începând cu orașul Samothraki și terminând și vizitând Atena și Corint. Desigur, există și pelerinaje simple care te duc direct la Muntele Sfânt.

Tot mai mulți români aleg să meargă în pelerinajul către Muntele Athos.

Grecia în ultimul timp a devenit o locație tot mai căutată de români. Atât pentru bogatul trecut istoric, cât și pentru peisajele frumoase și locațiile inedite. Cu toate acestea, nu sunt puțini cei care aleg totuși să facă un drum spiritual, alegând să meargă într-un pelerinaj către Muntele Sfânt. Comunitatea de călugări români din Muntele Athos fiind destul de mare, mulți dintre noi am prefera să mergem pentru a putea să ne sfătuim despre problemele noastre cu asemenea oameni ce sunt mai apropiați de Dumnezeu decât cei din afara muntelui.

Această călătorie aproape întotdeauna a marcat pe pelerini într-un mod bun, oferindu-le claritate și o nouă speranță în viață, unii chiar redescoperindu-l pe Dumnezeu. Cu toate acestea, procesul este un pic mai complicat decât ar părea la prima vedere.

Ce permis îți trebuie pentru a vizita Muntele Athos

Pentru a vizita mănăstirile și schiturile din Sfântul Munte Athos ai nevoie de un permis special emis de autoritățile ecleziastice. Diamonitirion, este acest permis și se eliberează de biroul special din Ouranopolis.

Taxa în anul 2023 era de 25 de euro și se plătește când vă prezentați cu datele de identificare la biroul de eliberări. De obicei, dacă mergeți într-un pelerinaj organizat, aceste date și taxe sunt trimise în avans, fiind incluse în costul total al pelerinajului. Atenție, dacă nu aveți acest permis, nu puteți păși pe Muntele Athos, puteți maxim să faceți o croazieră în jurul Sfântului Munte, dar fără a putea debarca.

Permisiunea de acces pentru acest munte este eliberată doar prin acest document, diamonitirion, acesta este un document sigilat cu sigiliul oficial al GOC (Biserica Ortodoxă a Greciei), acest sigiliu reprezentând vulturul bizantin cu două capete.

Există două tipuri de permise, primul este Ghenikon Diamonitirion și este permisiunea generală de a vizita cele 20 de mănăstiri din Athos, având dreptul de a sta peste noapte în oricare dintre ele. Al doilea tip de permis este: Idikon Diamonitirion și este o invitație privată la una dintre mănăstirile din Athos, având dreptul de ședere de doar 24 de ore.

De asemenea, este important de reținut că doar bărbații au voie să pășească pe Muntele Athos, iar copiii sub 18 ani trebuie să fie obligatoriu însoțiți de un părinte.

Eliberarea Diamonitirionului pentru pelerinajul pe Muntele Athos este posibilă numai în ziua sosirii la Athos, înainte de îmbarcarea pe navă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *