Prima pagină » Actualitate » Iată toate calculele politice pentru desemnarea lui Nicolae Ciucă drept premierul României! PSD îl va susţine în Parlament şi va pune condiţii PNL-ului! USR a anunţat că se va retrage în opoziţie
Iată toate calculele politice pentru desemnarea lui Nicolae Ciucă drept premierul României! PSD îl va susţine în Parlament şi va pune condiţii PNL-ului! USR a anunţat că se va retrage în opoziţie

Iată toate calculele politice pentru desemnarea lui Nicolae Ciucă drept premierul României! PSD îl va susţine în Parlament şi va pune condiţii PNL-ului! USR a anunţat că se va retrage în opoziţie

21 oct. 2021, 11:02,
BZI.ro, în Actualitate

Sunt multe schimbări în politica din România în ultimele ore. Așadar, surprinzător, cei din PNL l-au propus, cel mai probabil la iniţiativa lui Klaus Iohannis, pe Nicolae Ciucă drept premier al României. PSD îl va susţine pe premierul desemnat în Parlament dar cu mai multe condiţii impuse PNL-ului. În schimc, cei din USR vor intra în opoziţie şi nu vor susţine un Guvern format exclusiv din PNL și UDMR.

Pe de altă parte, PSD nu va intra în Guvern şi nu va propune miniştrii dar vor să aibă un cuvânt de spus în programul de Guvernare pe care cei din PNL şi-l vor asuma.

Ce condiţii impun cei din PSD pentru susţinerea lui Nicolae Ciucă, propunerea de premier a PNL

Sursele politice au declarat faptul că scena politică s-a resetat în doar câteva ore după ce președintele Klaus Iohannis şi l-ar fi dorit pe Nicolae Ciucă ca fiind propunerea PNL pentru funcţia de premier. Așadar, sunt multe calcule făcute de principalii actori politici. PSD l-ar susţine pe Nicolae Ciucă în Parlament dar cu mai multe condiţii impuse PNL-ului.

Social democraţii vor să îl susţină pe Nicolae Ciucă pentru o perioadă de maxim 6 luni până va trece criză politică, îl vor pune pe Florin Cîțu pe funcţia de președinte al Senatului cu condiţia ca Marcel Ciolacu să fie șeful Camerei Deputaţilor. PSD nu va intra cu miniştri în Guvernul Ciucă dar vor să aibă mai multe propuneri pentru programul de guvernare pe care şi-l vor asuma cei din PNL. Nicolae Ciucă va acționa ca un premier tehnocrat fiind considerat ”brațul armat al lui Iohannis”, iar toate deciziile vor fi trecute prin acest filtru.

Nicolae Ciucă a fost votat în unanimitate de membri PNL drept propunerea

Într-un timp record, de doar 5 minute, toţi membrii, în unanimitate l-au votat pe Nicolae Ciucă drept propunerea de premier din partea PNL. Şedinţa a ţinut foarte puţin timp, semn că decizia era luată dinaintea acesteia. De altfel, Lucian Bode a oferit o scurtă declaraţie înainte de şedinţa:

Propunerea pe care BPN o va înainta va fi anunţată de președintele Florin Cîțu. Domnia sa vă face propunerea şi vă va da toate detaliile. BPN va lua această decizie. Nu vom lua noi doi decizia. L-ați întrebat pe Nicolae Ciucă? Aşteptam ora 10, la 11 plecăm la Cotroceni cu un mandat clar. Ne dorim să se termine cât mai repede criză politică. PNL nu pleacă fără o soluţie clară. a declarat Lucian Bode.

Dorește PSD un Guvern minoritar?

Conform altor surse se pare că cei din PNL doresc un guvern format din ei și UDMR. Aceștia i-ar exclude pe cei din USR din actul guvernamental. PNL ar discuta cu PSD pentru o susținere din parlament. Totuși, în această dimineață, Marcel Ciolacu a menționat că formațiunea politică pe care o reprezintă ar exclude varianta unui Guvern minoritar:

România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un Guvern minoritar. Într-o zi, în România au fost mai multe decese decât în toată Uniunea Europeană. Voi ieşi cu o declaraţie clară după Biroul Permanent şi după negocieri. a declarat Marcel Ciolacu.

În schimb, USR este clar în declaraţii. USR-istii au declarat că nu vor susţine un Guvern minoritar format exclusiv din PNL și UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *