Dacă vrei o rețetă pentru un blat de pizza ca la pizzerie, aceasta este exact ce vei avea nevoie.
Cu ingrediente simple și tehnici folosite de pizzerii profeșioniști, vei obține un aluat aerat, elastic și cu un gust deosebit.
Care este rețeta pentru un blat de pizza ca la pizzerie?
Pentru 2 pizza destul de mari vei avea nevoie de 500 grame de făină tip 00 sau de făină de pâine cu un conținut mare de gluten, de 325 ml de apă caldă, de 10 grame de sare, de 5 grame de zahăr, de 15 grame de drojdie uscată și de 15 ml de ulei de măsline extravirgin.
Într-un recipient dizolvă drojdia în apa călduță împreună cu zahărul și las-o timp de 5-10 minute la o parte, până când devine spumoasă. Amestecă într-un bol mare sau pe o suprafață de lucru făina și sarea, apoi adaugă treptat apa cu drojdia, amestecând cu o lingură de lemn sau direct cu mâna. Frământă aluatul pentru cel puțin 10-15 minute până când devine neted și elastic. Dacă ai un robot de bucătărie, pune-l la viteza medie timp de 8 minute. După ce s-a omogenizat, acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la temperatura camerei pentru cel puțin 2 ore, ideal pentru 12-24 de ore în frigider.
După ce a dospit, împarte aluatul în 2 și mai lasă-le la odihnit pentru încă 30-60 de minute înainte să le întinzi. Pentru un blat aerat și pufos, întinde aluatul cu mâinile de la centru spre margini, fără a folosi un sucitor, așa cum se face frecvent la rețetele de acasă.
Preîncălzește cuptorul la minim 250 de grade timp de 30 de minute înainte de coacere, apoi pune pizza la copt pentru aproximativ 8 minute sau până când marginile devin crocante.
Sfaturi pentru un blat și topping perfect
Dacă dispui de timp, ideal ar fi ca aluatul se fie lăsat la frigider peste noapte, întrucât o fermențatie mai lungă oferă un gust mult mai bun. Este necesară utilizarea unei făini de tip 00, deoarece este mai fină și ajută la elasticitatea aluatului.
Cu cât cuptorul este mai încins, cu atât pizza va fi mai bună, ca la restaurante. Cantitatea de apă trebuie să fie echilibrată, astfel încât aluatul să fie moale și ușor de lucrat cu el, fără a fi lipicios. Este necesar să fie adaugat atât zahăr, cât și sare, întrucât îmbunătățesc structura glutenului și ajută la activarea drojdiei și la rumenirea blatului.
Întrucât o faceți acasă, puteți profita și să vă pregătiți gusturile preferate, opțiunile fiind nenumărate. Pentru topping puteți utiliza pepperoni, diferite tipuri de brânzeturi combinate, pui, porumb, bacon și condimente după bunul plac.
Important de menționat este că acestea nu ar trebui să fie puse la întâmplare, ingredientele cele mai delicate fiind recomandat să se pună pe partea de jos, iar cele ce trebuie rumenite și gătite mai mult trebuie puse deasupra. Dacă vreți să puneți condimente precum busuioc sau oregano, acestea trebuie puse la final, ca să nu se ardă.
Acum că știi rețeta pentru un blat de pizza ca la pizzerie, trebuie doar încercată și nu vei mai da bani pe restaurante.