Prima pagină » Culinar » Iată rețeta pentru un blat de pizza ca la pizzerie – Nu vei mai mânca în oraș după ce o prepari

Iată rețeta pentru un blat de pizza ca la pizzerie – Nu vei mai mânca în oraș după ce o prepari

20 mart. 2025, 10:08,
în Culinar

Dacă vrei o rețetă pentru un blat de pizza ca la pizzerie, aceasta este exact ce vei avea nevoie.

Cu ingrediente simple și tehnici folosite de pizzerii profeșioniști, vei obține un aluat aerat, elastic și cu un gust deosebit.

Care este rețeta pentru un blat de pizza ca la pizzerie?

Pentru 2 pizza destul de mari vei avea nevoie de 500 grame de făină tip 00 sau de făină de pâine cu un conținut mare de gluten, de 325 ml de apă caldă, de 10 grame de sare, de 5 grame de zahăr, de 15 grame de drojdie uscată și de 15 ml de ulei de măsline extravirgin.

Într-un recipient dizolvă drojdia în apa călduță împreună cu zahărul și las-o timp de 5-10 minute la o parte, până când devine spumoasă. Amestecă într-un bol mare sau pe o suprafață de lucru făina și sarea, apoi adaugă treptat apa cu drojdia, amestecând cu o lingură de lemn sau direct cu mâna. Frământă aluatul pentru cel puțin 10-15 minute până când devine neted și elastic. Dacă ai un robot de bucătărie, pune-l la viteza medie timp de 8 minute. După ce s-a omogenizat, acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la temperatura camerei pentru cel puțin 2 ore, ideal pentru 12-24 de ore în frigider.

După ce a dospit, împarte aluatul în 2 și mai lasă-le la odihnit pentru încă 30-60 de minute înainte să le întinzi. Pentru un blat aerat și pufos, întinde aluatul cu mâinile de la centru spre margini, fără a folosi un sucitor, așa cum se face frecvent la rețetele de acasă.

Preîncălzește cuptorul la minim 250 de grade timp de 30 de minute înainte de coacere, apoi pune pizza la copt pentru aproximativ 8 minute sau până când marginile devin crocante.

Sfaturi pentru un blat și topping perfect

Dacă dispui de timp, ideal ar fi ca aluatul se fie lăsat la frigider peste noapte, întrucât o fermențatie mai lungă oferă un gust mult mai bun. Este necesară utilizarea unei făini de tip 00, deoarece este mai fină și ajută la elasticitatea aluatului.

Cu cât cuptorul este mai încins, cu atât pizza va fi mai bună, ca la restaurante. Cantitatea de apă trebuie să fie echilibrată, astfel încât aluatul să fie moale și ușor de lucrat cu el, fără a fi lipicios. Este necesar să fie adaugat atât zahăr, cât și sare, întrucât îmbunătățesc structura glutenului și ajută la activarea drojdiei și la rumenirea blatului.

Întrucât o faceți acasă, puteți profita și să vă pregătiți gusturile preferate, opțiunile fiind nenumărate. Pentru topping puteți utiliza pepperoni, diferite tipuri de brânzeturi combinate, pui, porumb, bacon și condimente după bunul plac.

Important de menționat este că acestea nu ar trebui să fie puse la întâmplare, ingredientele cele mai delicate fiind recomandat să se pună pe partea de jos, iar cele ce trebuie rumenite și gătite mai mult trebuie puse deasupra. Dacă vreți să puneți condimente precum busuioc sau oregano, acestea trebuie puse la final, ca să nu se ardă.

Acum că știi rețeta pentru un blat de pizza ca la pizzerie, trebuie doar încercată și nu vei mai da bani pe restaurante.

Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
redactia.ro
Ordinul dat de Putin ucrainenilor din teritoriile ocupate. Decizia dificilă pe care trebuie să o ia oamenii
Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
a1.ro
Cătălin Botezatu, nevoit să repete analizele din cauza cancerului. Designerul merge în Turcia special pentru asta
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
"Bărbaţii nevinovaţi nu fug". Fraţii Tate s-au întors azi noapte în România. Cei doi milionari au chemat jurnaliştii la vila lor din Pipera
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Model celebru, dezvăluiri despre o petrecere de pomină cu fotbaliști
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Scandal uriaș între Realitatea Plus și Gigi Becali. Patronul FCSB cere închiderea postului TV. „Tupeu de cioban!”
Playtech.ro
Prima apariție a lui Mihai Bendeac la Antena 1, după ce actorul a revenit la trustul Intact. În ce emisiune îl vor putea urmări românii
Dailybusiness.ro
Românii care primesc 1.500 de euro de la stat. Cererea se depune din 30 mai, iar banii vor ajunge direct în cont!
RomaniaTV
Este ştirea momentului în ROMÂNIA. Verdictul final, în mai puţin de o oră
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR, EXCLUSIV! Becali a adoptat-o pe fiica patronului de la Realitatea cu toţi cei 5 copii. Declaraţii incendiare!
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 martie 2025
22 martie 2025