Prima pagină » Culinar » Iată rețeta clasică de amandine. Secretul celei mai vândute prăjituri din cofetării

Iată rețeta clasică de amandine. Secretul celei mai vândute prăjituri din cofetării

18 nov. 2024, 10:46,
Redacția BZI în Culinar

Rețeta clasică de amandine îți va oferi o prăjitură delicioasă și elegantă, perfectă pentru orice ocazie. Aceasta are blaturi pufoase, foarte însiropate și umplutura bogată de cremă de ciocolată cu unt. Aceasta este varianta perfectă pentru cei care au poftă de ceva dulce.

Amandinele sunt printre cele mai cumpărate prăjituri dintr-o cofetărie. Sunt gustoase, aromate și preferate de noi toți. De azi înainte nu mai este nevoie să le cumperi, pentru că le poți pregăti chiar tu acasă, rețeta fiind extrem de simplă.

Rețeta clasică de amandine

Amandina este o prajitură delicioasă care poate fi servită atât la desert, cât și la cafea sau ceai. Alături de savarină și alte câteva prăjituri, amandina este genul de desert care ne amintește de copilărie unora, de tinerețe altora. Prezentă în cofetării încă din anii ’60, amandina este populară și în prezent și se face foarte ușor acasă.

Pe vremea când în cofetării se găseau numai prăjituri cu nume de fată, amandina era vedeta vitrinelor. Cremoasă, însiropată și plină de ciocolată, era desertul perfect dacă voiai să inviți o fată la o prăjitură sau să te îndulcești într-o zi de duminică. Chiar dacă anii au trecut și multe s-au schimbat în materie de cofetării și de deserturi, amandina nu și-a pierdut popularitatea.

Componentele principale ale unei amandine includ blatul de cacao, crema de ciocolată sau ganache-ul, și glazura de ciocolată. Blatul de cacao este moale și umed, adesea îmbibat cu un sirop aromatizat, care poate conține esențe precum romul.

Crema de ciocolată sau ganache-ul adaugă un strat bogat și cremos, oferind prăjiturii o textură catifelată. În cele din urmă, glazura de ciocolată adaugă un finisaj lucios și o textură suplimentară.

Pentru blat vei avea nevoie de 7 ouă, 160 gr zahăr, 250 gr făină, 100 ml apă rece, 2 linguri ulei, 2 linguri cacao. Ingredientele pentru cremă sunt următoarele 400 gr unt, 200 gr zahăr pudră, 3 linguri cacao, 1 esență rom, de asemenea, puteți folosi și o altă rețetă de cremă de ciocolată cu unt.

Pentru că siropul joacă un rol foarte important, ai nevoie de 150 gr zahăr, 130 ml apă, coaja de la o lămâie, 1 lingură esență de rom, 1 plic zahăr vanilat. Glazura se face din 300 ml smântână lichidă, 250 gr ciocolată amăruie și  2 linguri sirop de zahăr ars.

Indicații de preparare

Întâi ne vom ocupa de blat. Pune 60 g zahăr într-un vas pe foc și topește-l. Când s-a caramelizat, stinge cu 30 ml apă și lăsă să mai fiarbă un minut. Păstrează 2 linguri pentru final, iar restul îl vei pune la blat.

Separă ouăle în două boluri. Amestecă gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr și cu uleiul apoi mixează până când se albesc, apoi adăugă apa rece și siropul de zahăr făcut anterior.

Bate albușurile spumă cu un praf de sare și cu restul de zahăr, până se transformă într-o spumă densă. Toarnă amestecul de gălbenușuri peste și amestecă. Încorporează făina, praful de copt și cacaoa, cu ajutorul unei spatule. Pune blatul într-o tavă cu hârtie de copt și setează cuptorul la 180 de grade, pentru 30 – 35 de minute.

Pentru sirop, pune zahărul, zahărul vanilat și apa pe foc și fierbeți 10 minute. Când oprești focul, adaugă coaja de lămâie, iar când siropul s-a răcit, pune și esența de rom. Acest sirop îl poți folosi și la o rețetă de eclere.

Se pune untul la temperatura camerei într-un bol, apoi adaugă zahărul pudră, cacaoa și romul și amestecați bine cu mixerul, până când crema este omogenă. Pentru glazură, se pune smântâna la fiert, iar când dă în clocot pune ciocolata rupte bucățele și opriți focul, apoi adaugă și siropul de zahăr păstrat anterior.

După ce blatul s-a răcit, trebuie tăiat în două părți egale, apoi însiropați fiecare bucată de blat cu siropul făcut anterior. Pune ¾ din cremă peste jumătate din blat și întinde bine. Adaugă apoi cealaltă jumătate de blat peste și presați ușor.

Se dă prăjitura la frigider pentru o oră, până când crema se întărește. După ce crema s-a închegat, tăiați prăjitura în cuburi potrivite. Decorează fiecare amandină cu glazura făcută anteior și întinde peste prăjitură. Apoi, folosind un poș poți decora fiecare prăjitură cu crema păstrată anterior, apoi rețeta clasică de amandine este gata.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Luminita Anghel a ajuns la capatul puterilor! Isi striga durerea pe internet dupa ce ani de zile a tacut: "𝘔𝘪-𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘤ă 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤. 𝘈𝘮 𝘵𝘳ă𝘪𝘵 𝘶𝘯
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Moment istoric la Chefi la cuțite, în această seară: toți cei patru Chefi oferă cuțitele de aur după o jurizare
Playtech.ro
Cea mai simplă reţetă de paste. Are 5 ingrediente şi a fost inventată de Jamie Oliver
observatornews.ro
Cod galben de ploi în mai multe județe, până vineri, ora 12:00. Vremea se strică în toată țara
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Bryan Adams, despre prima lui vizita în România: Unul dintre cele mai tragice lucruri pe care le-am văzut vreodată
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Amor pasional între Ion Țiriac și nepoata lui Ion Iliescu. A dus-o la altar pe fugă, toți au fost luați prin surprindere
Playtech.ro
Când este următoarea minivacanţă. Angajaţii vor putea sta acasă 4 zile
Dailybusiness.ro
Călătoria cu trenul din Europa pe care nu ar trebui să o ratezi! Ai ocazia să vezi 3 țări, iar prețul biletului este accesibil
RomaniaTV
Vestea dată de Smiley și Gina Pistol! E bucurie mare în familia lor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`