Prima pagină » Culinar » Iată rețeta clasică de amandine. Secretul celei mai vândute prăjituri din cofetării

Iată rețeta clasică de amandine. Secretul celei mai vândute prăjituri din cofetării

18 nov. 2024, 10:46,
Redacția BZI în Culinar

Rețeta clasică de amandine îți va oferi o prăjitură delicioasă și elegantă, perfectă pentru orice ocazie. Aceasta are blaturi pufoase, foarte însiropate și umplutura bogată de cremă de ciocolată cu unt. Aceasta este varianta perfectă pentru cei care au poftă de ceva dulce.

Amandinele sunt printre cele mai cumpărate prăjituri dintr-o cofetărie. Sunt gustoase, aromate și preferate de noi toți. De azi înainte nu mai este nevoie să le cumperi, pentru că le poți pregăti chiar tu acasă, rețeta fiind extrem de simplă.

Rețeta clasică de amandine

Amandina este o prajitură delicioasă care poate fi servită atât la desert, cât și la cafea sau ceai. Alături de savarină și alte câteva prăjituri, amandina este genul de desert care ne amintește de copilărie unora, de tinerețe altora. Prezentă în cofetării încă din anii ’60, amandina este populară și în prezent și se face foarte ușor acasă.

Pe vremea când în cofetării se găseau numai prăjituri cu nume de fată, amandina era vedeta vitrinelor. Cremoasă, însiropată și plină de ciocolată, era desertul perfect dacă voiai să inviți o fată la o prăjitură sau să te îndulcești într-o zi de duminică. Chiar dacă anii au trecut și multe s-au schimbat în materie de cofetării și de deserturi, amandina nu și-a pierdut popularitatea.

Componentele principale ale unei amandine includ blatul de cacao, crema de ciocolată sau ganache-ul, și glazura de ciocolată. Blatul de cacao este moale și umed, adesea îmbibat cu un sirop aromatizat, care poate conține esențe precum romul.

Crema de ciocolată sau ganache-ul adaugă un strat bogat și cremos, oferind prăjiturii o textură catifelată. În cele din urmă, glazura de ciocolată adaugă un finisaj lucios și o textură suplimentară.

Pentru blat vei avea nevoie de 7 ouă, 160 gr zahăr, 250 gr făină, 100 ml apă rece, 2 linguri ulei, 2 linguri cacao. Ingredientele pentru cremă sunt următoarele 400 gr unt, 200 gr zahăr pudră, 3 linguri cacao, 1 esență rom, de asemenea, puteți folosi și o altă rețetă de cremă de ciocolată cu unt.

Pentru că siropul joacă un rol foarte important, ai nevoie de 150 gr zahăr, 130 ml apă, coaja de la o lămâie, 1 lingură esență de rom, 1 plic zahăr vanilat. Glazura se face din 300 ml smântână lichidă, 250 gr ciocolată amăruie și  2 linguri sirop de zahăr ars.

Indicații de preparare

Întâi ne vom ocupa de blat. Pune 60 g zahăr într-un vas pe foc și topește-l. Când s-a caramelizat, stinge cu 30 ml apă și lăsă să mai fiarbă un minut. Păstrează 2 linguri pentru final, iar restul îl vei pune la blat.

Separă ouăle în două boluri. Amestecă gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr și cu uleiul apoi mixează până când se albesc, apoi adăugă apa rece și siropul de zahăr făcut anterior.

Bate albușurile spumă cu un praf de sare și cu restul de zahăr, până se transformă într-o spumă densă. Toarnă amestecul de gălbenușuri peste și amestecă. Încorporează făina, praful de copt și cacaoa, cu ajutorul unei spatule. Pune blatul într-o tavă cu hârtie de copt și setează cuptorul la 180 de grade, pentru 30 – 35 de minute.

Pentru sirop, pune zahărul, zahărul vanilat și apa pe foc și fierbeți 10 minute. Când oprești focul, adaugă coaja de lămâie, iar când siropul s-a răcit, pune și esența de rom. Acest sirop îl poți folosi și la o rețetă de eclere.

Se pune untul la temperatura camerei într-un bol, apoi adaugă zahărul pudră, cacaoa și romul și amestecați bine cu mixerul, până când crema este omogenă. Pentru glazură, se pune smântâna la fiert, iar când dă în clocot pune ciocolata rupte bucățele și opriți focul, apoi adaugă și siropul de zahăr păstrat anterior.

După ce blatul s-a răcit, trebuie tăiat în două părți egale, apoi însiropați fiecare bucată de blat cu siropul făcut anterior. Pune ¾ din cremă peste jumătate din blat și întinde bine. Adaugă apoi cealaltă jumătate de blat peste și presați ușor.

Se dă prăjitura la frigider pentru o oră, până când crema se întărește. După ce crema s-a închegat, tăiați prăjitura în cuburi potrivite. Decorează fiecare amandină cu glazura făcută anteior și întinde peste prăjitură. Apoi, folosind un poș poți decora fiecare prăjitură cu crema păstrată anterior, apoi rețeta clasică de amandine este gata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`