Dosarul incendiului de la Spitalului Județean din Nemț este unul mare şi greoi. Momentan, ancheta este în curs şi sunt mai multe ipoteze. O primă informaţie a apărut în spaţiul public. Se pare că a existat o mare problemă cu paturile de la Terapie Intensivă. Unul dintre avocații din dosar a afirmat faptul că evacuarea persoanelor a fost dificilă pentru că paturile de ATI aveau o distanță mică între ele.
Vă aducem aminte faptul că în urmă cu 1 an la Spitalul Județean din Neamț a izbucnit un puternic incendiu care s-a soldat cu decesul a peste 14 persoane.
Raportul incendiului de la Spitalul Județean Neamț arată mari probleme cu paturile de Terapie Intensivă
PICCJ continuă ancheta incendiului de la secţia de ATI din cadrul Spitalului Județean Neamţ unde cel puţin 10 persoane au murit. Conform unuia dintre avocații implicaţi în dosar, ancheta a stabilit faptul că ar fi putut exista mai puţine victime dacă distanța dintre paturile de Terapie Intensivă era mai mare
Raportul INEC în cazul incendiului de la Piatra Neamț , scoate la suprafață nepăsarea autorităților care nu au mai îngrijit și modernizat spitalul de mai bine de un deceniu”.
Aceeași sursă afirmă că „ies la suprafață și detalii clare care arată că evacuare a fost mult îngreunată ceea ce este foarte probabil să fi sporit numărul victimelor.
Deși regulamentul recomanda amplasarea a cel mult 6 paturi în secția de ATI şi cu distanțe generoase de până la 2,5 m intre paturi, în salonul 240 se aflau 8 paturi la distanțe mici şi care ar fi putut îngreuna evacuarea, în caz de incendiu, lucru care s-a și petrecut”, a punctat sursa invocată.
Posibila cauză a incendiului de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatră Neamț pare a fi un injectomat, susțin surse judiciare. Injectomatul este o seringă automată care livrează medicamente continuu, transmite Mediafax.
Incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț ar fi pornit de la un echipament medical. Este o variantă care încă nu este confirmată oficial de anchetatori.
Incendiul de la Spitalul din Constanța a făcut 7 victime
În ziua de vineri, 1 octombrie 2021, autorităţile au activat planul roşu de incendiu în Constanța unde, în Spitalul de Boli Infecțioase, a izbucnit un incendiu. Terapia Intensivă a unităţii medicale a fost curprinsă de flăcări iar în urma tragediei şi-au pierdut viața 7 persoane.
Aparţinătorii celor decedaţi au protestat în fața unităţii medicale, spunând că este dificil ca cineva să mai aibă încredere în sistemul sanitar din România.
În schimb, Klaus Iohannis a transmis un comunicat de presă prin care și-a exprimat îngrijorarea față de tragedie:
„Trebuie să ducem la îndeplinire angajamentul reformei profunde în sistemul de sănătate de care depinde viitorul generațiilor de medici și siguranța pacienților. Putem acoperi aceste nevoie de investiții și din fondurile prevăzute în PNRR, care prevede aproximativ 2,4 miliarde de euro pentru sistemul medical”, a spus Klaus Iohannis, la ceremonia de deschide a anului universitar UMF Carol Davila București.