Prima pagină » Sanatate » Iată pentru ce boli este bună sfecla roșie. Poate vindeca 12 afecțiuni!

Iată pentru ce boli este bună sfecla roșie. Poate vindeca 12 afecțiuni!

05 nov. 2024, 08:38,
Redacția BZI în Sanatate

Pentru ce boli este bună sfecla roșie? Aceasta este o legumă rădăcinoasă cu o culoare vibrantă și un gust dulce acrișor. Originară din regiunea mediteraneană, această legumă este cultivată pe scară largă în întreaga lume datorită versatilității sale în bucătărie și beneficiile sale asupra sănătății.

Beneficiile sfeclei roșii sunt cunoscute încă din antichitate. Aristotel scria despre aceasta încă din secolul al IV-lea. Este o sursă excelentă de vitamine și minerale, care ne ajută să ne menținem sănătoși și luptă cu succes împotriva mai multor afecțiuni.

Iată pentru ce boli este bună sfecla roșie

În ultimii ani, sfecla roșie a câștigat popularitate pentru proprietățile sale uimitoare de vindecare și beneficiile pentru sănătate. De la lupta împotriva cancerului până la întărirea sistemului imunitar, această legumă a demonstrat că are puteri vindecătoare surprinzătoare, la fel de surprinzătoare după cum sunt și beneficiile siropului de muguri de brad.

Sfecla roșie poate ajuta în vindecarea cancerului, studiile arătând că aceasta conține compuși cu potențial anticancerigen. Substanțele fitochimice, cum ar fi betaina și betacianina, au demonstat capacitatea de a reduce riscul de cancer.

Consumul regulat de suc de sfeclă roșie poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Nitratul de potasiu din sfeclă roșie ajută la dilatarea vaselor de sânge, ceea ce duce la scăderea presiunii arteriale.

Sfecla roșie conține antioxidanți care ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control, fiind astfel benefică pentru persoanele care suferă de diabet. De asemenea, are un indice glicemic scăzut, ceea ce o face o opțiune excelentă pentru aceste persoane. Aceasta mai poate trata anemia datorită conținutului ridicat de fier și acid folic, sfecla roșie poate ajuta și la creșterea nivelului de hemoglobină.

Fibra alimentară din sfecla roșie ajută la menținerea sănătății intestinale și a digestiei regulate. De asemenea, are proprietăți detoxifiante care pot ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Consumul regulat de sfeclă roșie poate reduce riscul de boli de inimă datorită conținutului său bogat de antioxidanți și substanțe nutritive esențiale.

Sfecla roșie poate întări și imunitatea datorită nutrienților din aceasta, cum ar fi vitamina C și zincul, aceștia pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva bolilor și infecțiilor.

În ce cantitate trebuie să consumăm această legumă

Pentru a avea efecte benefice vizibile asupra organismului, nu este suficient consumul ocazional. Specialiștii recomandă să includem în alimentația zilnică 100 – 150 de grame de sfeclă roșie crudă. Dacă vrei ceva natural pentru partea exterioară a corpului, poți încerca crema de brusture.

În general, curele cu sfeclă roșie pot fi indicate pe o perioadă de la 2 săptămâni până la maximum 2 luni. În unele cazuri, consumul exagerat de sfeclă roșie ar putea cauza apariția unor stări de greață.

De asemenea, există posibilitatea ca incapacitatea organismului de a metaboliza sfecla roșie să determine o culoare roșiatică a urinei.  Pentru a preveni astfel de efecte adverse, se recomandă solicitarea opiniei unui specialist înainte de a începe o dietă bogată în sfeclă roșie.

În ceea ce privește consumul acesteia, ea poate fi consumată în mai multe feluri, fie crudă, fie gătită. Dacă dorești să o consumi crudă, sub formă de salată, o poți tăia fin sau să o răzuiești pentru ca mai apoi să fie adăugată în salatele verzi de legume pentru a adăuga un plus de culoare și nutrienți. Poți combina sfecla roșie cu alte ingrediente precum morcovi, mere, nuci sau brânză pentru o salată delicioasă și hrănitoare.

Sfecla roșie poate fi stoarsă pentru a obține un suc delicios și sănătos.. Poți adăuga în sucul de sfeclă roșie și alte ingrediente, cum ar fi merele, morcovii sau ghimbirul, pentru a obține un suc revitalizant și plin de nutrienți.

Acum că știi pentru ce boli este bună sfecla roșie o poți consuma în mai multe variante, poți face smoothie, o poți mura sau o poți fierbe, astfel o vei integra mult mai ușor în dieta ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025