Prima pagină » Actualitate » Iată pe ce dată pică Paștele Ortodox şi cel Catolic în anul 2022
Iată pe ce dată pică Paștele Ortodox şi cel Catolic în anul 2022

Iată pe ce dată pică Paștele Ortodox şi cel Catolic în anul 2022

26 aug. 2021, 12:10,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

În timp ce cea mai iubită sărbătoare, cea a Crăciunului pică în fiecare an la o dată fixă, Paștele Ortodox și cel Catolic sunt sărbătorite la date diferite, având în vedere faptul că momentul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos este calculat în funcție de echinocțiul de primăvară și prima lună plină care îi urmează.

Astfel, iată când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în anul 2022, dar și în anii următori.

Dată la care pică Paștele Ortodox în anul 2022

Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos este pe departe considerată cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, motiv pentru care enoriașii se pregătesc în fiecare an așa cum se cuvine pentru acest moment divin.

Paștele Ortodox pică în fiecare an la o dată diferită, având o modalitate mai specială de calcul. În altă ordine de idei, un singur aspect se păstrează de la an la an și anume ziua în care cade Paștele, aceasta fiind mereu duminica.

În anul 2022, Paștele Ortodox va pica foarte devreme. Dacă în alți ani credincioși au sărbătorit Învierea Domnului Iisus Hristos în luna mai, în 2022, Paștele Ortodox pică pe data de 24 aprilie 2022.

De precizat faptul că Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă Română nu sărbătoresc în aceeași zi Paștele, astfel că cea mai importantă sărbătoare a creștinătății cade în date diferite pentru catolici și ortodocși, dar tot duminica. În anul 2022, Paștele Catolic pică mai devreme decât Paștele Ortodox, mai exact pe data de 17 aprilie.

Cum se calculează data la care este sărbătorit Paștele?

Informația precum că Paștele Ortodox și cel Catolic pică în fiecare an la o dată diversă nu mai este un secret pentru absolut nicio persoană, însă sunt destul de puțini cei care știu cum se calculează data la care este sărbătorită Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Există un algoritm de calcul care a fost stabilit în primul conciliu de la Niceea. Acest algoritm de calcul afirmă faptul că Paștele trebuie să pice în prima duminică după prima lună plină sau după echinocțiul de primăvară. Așadar, în funcție de aceste lucruri este calculată data la care credincioșii sărbătoresc Paștele.

De ce catolicii și ortodocșii sărbătoresc Paștele la date diferite?

Extrem de rar se întâmplă ca Paștele Catolic și cel Ortodox să pice odată, iar explicația este cât se poate de simplă. Chiar dacă însemnătatea sărbătorii este aceeași pentru credincioșii celor două biserici, data Paștelui este diferită pentru că Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă se ghidază după două calendare diverse.

Biserica Catolică ia în calcul calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă se ghidează după calendarul iulian. Așadar, echinocțiul de primăvară cade în date diferite și de aici modifcările apărute între data la care este sărbătorit Paștele Catolic și cel Ortodox.

Când pică Paștele Ortodox în următorii ani?

Dacă îți dorești să ai o imagine de ansamblu, atunci trebuie să știi când pică Paștele Ortodox nu doar în 2022, ci și în următorii ani:

Paște Ortodox 2023:16 aprilie

Paște Ortodox 2024: 5 mai

Paște Ortodox 2025: 20 aprilie

Paște Ortodox 2026: 12 aprilie

Paște Ortodox 2027: 2 mai

Paște Ortodox 2028: 16 aprilie

Paște Ortodox 2029: 8 aprilie

Paște Ortodox 2030: 28 aprilie

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *