Echipa criticului de la Kremlin, Alexei Navalny, a publicat un raport despre un palat întins și opulent din Marea Neagră, care ar fi deținut de președintele rus Vladimir Putin. Videoclipul a fost postat la mai puțin de două zile de la arestarea lui Navalny.
Echipa lui Alexei Navalny a lansat marți un videoclip de două ore care conține detalii despre o proprietate de lux de pe coasta Rusiei din sudul Mării Negre, aparent aparținând președintelui rus Vladimir Putin.
Ar fi cel mai scump palat din lume, susţin cei care l-au expus
Clipul postat pe YouTube, însoțită de o postare pe blog a disidentului încarcerat, susține că proprietatea lui Putin a costat 1,35 miliarde de dolari (1,1 miliarde de euro) și a fost plătită cu „cu cea mai mare mită din istorie”.
Videoclipul a fost lansat la mai puțin de două zile după ce Navalny a fost arestat pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova și ulterior închis . Acesta susține că proprietatea privată este de 39 de ori mai mare decât Monaco. Printre facilitățile despre care se spune că se laudă sunt un patinoar și podgorii, cu conacul întins care conține un teatru și un cazinou.
Descris drept „cel mai scump palat din lume”, complexul palatului se întinde pe aproximativ 7.800 de hectare (aproximativ 19.300 de acri) și include și o biserică, un amfiteatru, o casă de ceai și un heliport. Palatul ar fi fost finanțat printr-o schemă de corupție elaborată care implică cercul interior al lui Putin în schimbul unor favoruri.
„Este cea mai secretă și bine păzită unitate din Rusia, fără exagerări”, spune Navalny în videoclip. „Aceasta nu este o casă cât o țară, nu este o căsuță, nu este o reședință – este un oraș întreg, sau mai degrabă un regat. Are garduri de nepătruns, propriul port, propria securitate, o biserică, propriul sistem de permise, o zonă fără zbor și chiar propriul punct de control la frontieră. Este ca un stat separat în interiorul Rusiei. Și în acest stat există un țar unic și de neînlocuit. Puţin. „
Navalny îi îndeamnă pe ruşi să iasă la proteste
Videoclipul, care se încheie cu un apel pentru ruși să ia atitudine împotriva guvernului, face ecou unui videoclip din 2017 în care Navalny îl acuză pe premierul de atunci Dmitri Medvedev că se află la conducerea unui imperiu de proprietate de lux. Această anchetă a dus la proteste la scară largă din partea oponenților lui Putin.
Corespondentul DW din Moscova, Emily Sherwin, a declarat că ultima anchetă ar putea adăuga numărul protestatarilor sâmbătă, când echipa lui Navalny a anunțat deja planuri pentru un protest la nivelul întregii Ruşii. Dar, deocamdată, numărul total va fi temperat de noile restricții, de pandemia în curs și de vremea neobișnuit de rece.
„Noua investigație Putin va atrage probabil multe clicuri, dar este greu de spus dacă va duce la mai multe la proteste, din cauza legilor de protest înăsprite, a restricțiilor COVID-19 și a temperaturilor înghețate”.
„Protestele se pot acumula mai aproape de alegerile de la Duma din septembrie, mai ales că pandemia de coronavirus a lovit puternic economia Rusiei”.
În două ore, videoclipul fusese vizionat pe aproape trei milioane de vizionări pe YouTube. Potrivit raportului, filmul a fost produs în timp ce Navalny se afla încă în Germania, unde își revenea după un atac cu agentul nervos Novichok în august.
Autorităţile de la Moscova resping acuzaţiile Navalny
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că acuzațiile sunt vechi, dar că proprietatea, în apropierea orașului-stațiune Gelendzhik, nu aparține lui Putin. Acuzațiile au fost făcute pentru prima dată în 2010 de către Serghei Kolesnikov, un om de afaceri cu legături cu Putin înainte de timpul său în politică. Pe hârtie, proprietatea pare a fi deținută de omul de afaceri și miliardar Alexander Ponomarenko.
„Nu sunt familiarizat cu ancheta”, a spus Peskov. „Cu toate acestea, pot spune imediat că acest record este vechi. În urmă cu mulți ani, am explicat deja că Putin nu are palat în Gelendzhik”.
Videoclipul a fost lansat la scurt timp după ce Navalny a fost reținut la întoarcerea în Rusia din Germania pentru prima dată de când a fost otrăvit . A fost condamnat la 30 de zile de închisoare. Tânărul de 44 de ani susține că Putin a ordonat otrăvirea, o acuzație pe care Kremlinul a negat-o în repetate rânduri.