Dacă ești mare fan eclere și vrei să le faci la tine acasă, poți urma această rețetă extrem de simplă și delicioasă. Aluatul se face extrem de ușor și poți umple cojile de eclere sau de choux cu budincă de ciocolată, cremă de vanilie sau chiar și frișcă în care poți pune fructe proaspete.
Eclerul este o prăjitură de origine franceză, făcută dintr-un aluat de formă alungită, umplută cu o cremă de patiserie, din vanilie, ciocolată sau cafea și glazurată cu ciocolată sau fondant. Originea franceză a prăjiturii și-a pus amprenta asupra denumirii internaționale, cuvântul ecler, care înseamnă fulger există în toate limbile.
Iată o rețetă simplă de eclere de casă
Cu siguranță că fiecare dintre noi putem spune că ne plac eclerele. Acest desert delicios este extrem de îndrăgit în țara noastră, iar în mai toate magazinele și cofetăriile în care vom intra, cu siguranță vom vedea eclere la vânzare. Însă, acest desert este extrem de ușor de preparat și acasă.
Dacă vă numărați printre românii cărora le plac eclerele, însă doriți să vă puneți talentul de bucătari la încercare, aveți noroc! Această rețetă este una perfectă pentru fiecare dintre noi și nu vă va fi deloc dificil să o pregătiți în propria bucătărie. Pentru a fi mai ușor, puteți folosi chiar și o cremă de ciocolată cu unt.
Pentru cremă veți avea nevoie de 3 pahare de lapte, 1 ceașcă de ceai de zahăr, 2 linguriă de făină simplă, 1 lingură de amidon de porumb, 1 gălbenuș, 1 pachet de zahăr vanilat, 1 lingură de unt, 200 gr ciocolată cu lapte.
Pentru coji vă trebuie 50 gr unt, 250 ml apă, un vârf de cuțit de sare, 150 gr făină, 4 ouă și ¼ linguriță de praf de copt. Ingredientele se vor încorpora ușor, singura voastră grijă fiind cea a temperaturii cuptorului, pentru a nu arde cojile de ecler.
Indicații de preparare
Se începe prin pregătirea cremei, astfel că într-o oală se amestecă laptele, făina, amidonul, gălbenușul de ou și zahărul. Se gătește amestecul până devine o cremă groasă, iar după ce a fost gătită, se adaugă zahărul vanilat, untul și ciocolata. Lăsați crema să se răcească apoi acoperiți cu o folie alimentară.
Pentru coji, topiți untul într-o oală, adăugați apa, sarea, făina și praful de copt. Gătiți până obțineți un aluat neted, iar după ce s-a răcit puțin, adăugați ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare.
Se pregătește o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt, apoi se pune aluatul într-o pungă de patiserie și formați eclerele pe tavă. Coaceți-le la 200°C timp de aproximativ 25 de minute, fără a deschide cuptorul în primele 15 minute. Topiți ciocolata cu lapte la bain-marie și înmuiați vârful fiecărui ecler în glazură, apoi decorați după preferință.
Montarea eclerelor este un procedeu simplu, care vă aduce mai aproape de momentul în care le veți putea consuma. Tot ce trebuie să faceți este să tăiați cojile de ecler pe lateral, lăsând o margine încă atașată și să le umpleți cu ajutorul poșului. Așa cum puteți observa, rețeta de eclere este destul de simplă, chiar dacă are mulți pași.