Prima pagină » National » Iată lista produselor care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an
Iată lista produselor care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an

Iată lista produselor care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an

14 feb. 2022, 13:24,
în National

România trece printr-un val de scumpiri unic în ultimii ani. Așadar, gazele naturale, uleiul cartofii, combustibilul s-au scumpit într-un ritm amețitor pentru salariile românilor care au rămas cam la același nivel. Lista produselor care s-au scumpit în ultimul an este completată și de mălai, slănină sau alte grăsimi. În fond, la nivel de salarizare, România bate pasul pe loc. Acest lucru se traduce printr-un efort financiar mai mare pentru milioane de români.

Specialiștii mai susțin faptul că salariile și pensiile românilor au crescut insuficient în raport cu inflația și cu scumpirile. Altfel spus, Florin Cîțu a menționat faptul că România va avea o inflație de peste 10%. În trecut și BNR a oferit câteva detalii sumbre despre inflație dar și despre scumpirile care urmează să vină.

Lista produselor care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an

Conform calculelor făcute de Institutul Național de Statistică (INS), există o listă cu produsele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Vorbim despre faptul că intervalul măsurat este ianuarie 2021 – ianuarie 2022. Pe locul 1 la scumpiri sunt gazele naturale care sunt mai scumpe cu 60,99%. Topul este completat de uleiul comestibil cu 25,76% și cartofii cu 26.67%. În top ce mai regăseşte şi combustibilul care este mai scump cu 24,45%.

Românii trebuie să scoată mai mult cu 23,87% pentru slănină sau alte grăsimi și cu 17,02% pentru mălai. Altfel spus, comparativ cu luna precendentă, românii plătesc mai mult cu 3,15% pentru făină, 3,08% pentru produsele de morărit și cu 2,95% pentru conservele din legume sau alte legume.

Care au fost cele mai mari scumpiri comparativ cu luna trecută

Faţă de luna anterioară, gazele s-au scumpit în ianuarie 2022 cu 6,22%, energia termică cu 6,39%, iar combustibilii cu 3,59%. Prețurile medii au crescut cu 1,73% față de luna decembrie. Toate sectoarele sunt afectate de creșterile din ultima perioadă. Așadar, în cazul serviciilor au fost consemnate creșteri de 22,51% la serviciile poștale, și 12% la cheltuielile legate de apă, canal sau salubritate

Tot la capitolul creșteri intră şi serviciile de transport aerian care sunt mai scumpe cu aproximativ 20% comparativ cu luna anterioară, dar și transportul interurban care este mai scump cu 2,23%. Rata anuală a inflaţiei a urcat la 8,35% în luna ianuarie 2022, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,18%, cele alimentare cu 7,24%, iar serviciile cu 5,66%.

Salariile românilor au rămas la fel

La polul opus stau salariile şi pensiile românilor care nu au crescut în mod considerabil. Guvernul a majorat pensiile și salariile de la 1 ianuarie. Totuşi, specialiştii din domeniu consideră că majorările nu sunt suficiente pentru a face față creșterilor de pe piață. De exemplu, pe piața energiei electrice și a gazelor naturale s-au înregistrat scumpiri în masă, iar Guvernul a anunțat măsuri compensatorii. Totuși, în pofida acestor măsuri, facturile românilor au continuat să vină la fel de mare.

Lista produselor care s-au scumpit cel mai mult poate fi analizată şi din prisma faptului că gazele naturale, energia electrică şi combustibilul au înregistrat creșteri consistente. Așadar, producătorul care produce mai scump va vinde mai scump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *