Prima pagină » National » Iată lista completă cu măsurile propuse de PSD pentru facturile uriașe la energie
Iată lista completă cu măsurile propuse de PSD pentru facturile uriașe la energie

Iată lista completă cu măsurile propuse de PSD pentru facturile uriașe la energie

17 ian. 2022, 14:46,
în National

Sunt milioane de români care au primit facturi mari la curent electric și la gaze iar social democrații au anunțat, într-o conferinţă de presă ce măsuri vor lua pentru o scădere a acestora. Așadar, printre măsurile deja luate, PSD propune o altă serie de corecții legislative care ar duce la miscorarea facturilor.

Vă aducem aminte faptul că liderul PSD, Marcel Ciolacu, explica în această dimineaţă că se dorește implementarea TVA zero la gaze naturale și curentul electric.

Iată lista completă cu măsurile propuse de PSD pentru facturile uriașe la energie

Conform declarațiilor făcute de purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, social democrații au în vedere aplicarea a mai multor măsuri prin care facturile românilor la energie ar scădea imediat:

„Dacă acest pachet s-ar aplica începând cu 1 februarie, ceea ce ar cuprinde factura sau consumul din ianuarie – pentru că știți că întotdeauna se facturează cantitățile din ianuarie -, ar însemna că toți consumatorii casnici din România, intituțiile publice, întreprinderile mici și mijlocii, companiile din România, infrastructura critică să beneficieze de scăderi substanțiale la prețul facturilor la energie și la gaze”, a spus Oprea.

Concret, ce propune PSD pentru facturile uriașe la energie

Radu Oprea a explicat exact ce se întâmpla cu facturile românilor la energie şi care sunt măsurile pe care PSD le va lua pentru miscorarea acestora. Așadar, dacă măsurile PSD vor fi luate, facturile vor putea să scadă de la 271 de lei la valoarea de 141 de lei. Un alt exemplu este, reducerea de la 1700 de lei a facturii de gaze la 933 de lei:

„Dacă ne uităm astăzi în comparatorul ANRE, vom vedea că toate ofertele încep de la valori peste 1 leu. La energie electrică sunt de la 1,14 până la aproape 1,50 lei la energia activă. Și atunci la o factură cu un consum de 200 de kilowați oră, cu un preț de 1,14 lei, deci am luat prețul minim, am avea o valoare a facturii de 271,21 de lei. În propunerea PSD am avea valoarea de 140 de lei. La gaze, un contract cu un preț existent deja care ar însemna o contractare în urmă cu câteva luni la un preț de 0,21 ron pe kw/oră, la o cantitate de 350 meri cubi factura ar fi astăzi de 927 lei. Dacă s-ar aplica, am avea o valoare a facturii de 584 lei. În același timp, dacă ne uităm la ofertele care există astăzi în piață și luăm cea mai mică ofertă de 0,7 lei pe kw/oră factura de bază la aceeași cantitate de 350 metri cubi ar fi de 3.090 lei.

Dacă s-ar aplica măsurile pe care PSD le propune, am avea o valoare a facturii de 1.113 lei. Și am mai luat tot la gaze cu titlul de exemplu o factură cu un consum de 200 de metri cubi, care înseamnă un apartament cu 2-3 camere, nu mai mare. Factura de bază cu oferta minimă din piață de astăzi de 0,7 lei pe kw/oră ar fi de 1.765 lei. Cu compensare cu legea actuală valoarea facturii ar fi de 933 lei. Cu prevederile pe care PSD le propune am ajunge la o valoare a facturii de 636 lei”, a spus Oprea.

PSD vrea măsura de reducere a facturilor şi pentru IMM-uri

Radu Oprea a arătat faptul că PSD și Guvernul trebuie să vină în sprijinul consumatorului casnic dar şi în sprijinul IMM-urilor, spitalelor, instituțiilor de cult sau a organizaţilor neguvernamentale:

„În același timp, sunt măsuri care trebuiesc luate pentru consumatorul casnic și pentru companii, întreprinderi mici și mijlocii, instituții publice, mă refer la școli, la creșe, la instituții de cultură, la instituții de cult, la organizațiile neguvernamentale, la spitale și la infrastructură critică, adică la, spre exemplu, CFR. (…) Scăderea TV este o măsură valabilă care poate fi implementată de la 1 februarie, inclusiv la consumatorul casnic, cât și la întreprinderi mici și mijlocii. Pachetul de măsuri este mai complex. Măsurile acestea care vin să răspundă unei nevoi imediate și care tratează efectul, care înseamnă creșterea facturilor, dar în același timp venim și cu măsuri structurale și cu alte tipuri de măsuri”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PSD.

Vă aducem aminte faptul că în spaţiul public au apărut mai multe informații de la diverse instituții sau persoane fizice care au primit facturi uriașe. Este cazul și liceului din Bârlad care a primit o factură de 270.000 de lei pentru luna decembrie. De altfel, Marcel Ciolacu a anunțat că va propune TVA zero pentru gazele naturale și energia electrică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *