In sistemul bancar romanesc sunt noua banci de importanta sistemica, potrivit listei actualizate de Banca Nationala.
Cele noua banci sistemice sunt BCR, Banca Transilvania, BRD – SocGen, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, CEC Bank, Alpha Bank Romania, Bancpost si Garanti Bank. Institutiile de credit de importanta sistemica sunt entitatile de dimensiuni mari comparativ cu activele sistemului financiar ansamblu si/sau cu economia reala.
In anul 2015, pe lista bancilor sistemice au fost incluse zece institutii de credit, iar ulterior numarul a fost extins la 11 banci.
Banca Nationala evalueaza periodic institutiile de credit din perspectiva importantei sistemice. Metodologia este armonizata cu prevederile Ghidului Autoritatii Bancare Europene. Printre criteriile luate in considerare pentru identificarea bancilor de importanta sistemica figureaza nivelul activelor, importanta (valoarea platilor efectuate la nivel, national, depozitele atrase de la sectorul privat si creditele acordate populatiei si companiilor), precum si complextitatea si interconectivitatea.
Incepand cu 1 ianuarie 2018, cinci banci respectiv BCR, BRD – Groupe Societe Generale, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank si Banca Transilvania trebuie sa mentina, la nivel consolidat, un amortizor de 1% din valoarea totala a expunerii la risc, in timp ce Alpha Bank Romania, CEC Bank, Bancpost si Garanti Bank vor mentine amortizorul de 1% din valoarea totala a expunerii la risc, dar aplicat la nivel individual.
sursa: zf.ro
CITESTE SI: Lista tuturor comisioanelor bancare care dispar de sambata
Incepand de sambata, romanii care folosesc conturi bancare de plati cu servicii de baza vor scapa de plata anumitor comisioane.
Printre aceste comisioane se numara cele de administrare sau de interogare a soldului. Totul potrivit unei legi care va intra in vigoare in penultima zi a saptamanii.
Eliminarea mai multor comisioane bancare este prevazuta de Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza.
Documentul prevede ca anumite comisioane nu vor mai putea fi cerute de banci pentru conturile de plati cu servicii de baza, in functie de veniturile pe care le au romanii.
Legea a aparut luna trecuta in Monitorul Oficial si se va aplica din data de 27 ianuarie 2018
Concret, pentru persoanele fizice cu venituri lunare aflate sub 60% din castigul salarial mediu brut (aproximativ 2.497 lei) sau care in ultimele sase luni au avut venituri cumulate pana sub 60% din castigul salarial mediu brut dispar urmatoarele comisioane:
• comisioanele pentru operatiunile de deschidere si inchidere a unui cont de plati;
• comisioanele pentru serviciile de administrare de cont;
• comisioanele pentru serviciile ce permit depunerile de bani in cont;
• comisioanele pentru retragerile de numerar pe teritoriul Romaniei dintr-un cont de plati, la ghiseu sau la
• bancomate, in timpul sau in afara programului de lucru al bancii;
• comisioanele pentru primele zece operatiuni lunare de plata pe teritoriul Uniunii Europene (debitarile directe, • platile cu cardul si transferurile de credit);
• comisioanele pentru interogarea conturilor de plati;
Pentru persoanele fizice cu venituri lunare de peste 60% din castigul salarial mediu brut (aproximativ 2.497 lei) dispar:
• comisioanele pentru operatiunile de deschidere si inchidere a unui cont de plati;
• comisioanele pentru retragerile de numerar pe teritoriul UE dintr-un cont de plati, la ghiseu sau la bancomate, in timpul sau in afara programului de lucru al bancii;
• comisioanele pentru interogarea conturilor de plati.
Totul este legat, mai exact, de castigul salarial mediu brut prognozat toamna pentru anul urmator de Comisia Nationala de Prognoza, potrivit avocatnet.ro.
De exemplu, castigul salarial mediu brut prognozat pentru 2018 este de 4.162 de lei, astfel ca pragul de 60% amintit mai sus este momentan de aproximativ 2.497 de lei.