Prima pagină » Local » Iată la cine a ajuns Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași. O firmă cu învârteli de milioane de euro a pus mâna pe cel mai cunoscut muzeu din țară
Iată la cine a ajuns Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași. O firmă cu învârteli de milioane de euro a pus mâna pe cel mai cunoscut muzeu din țară

Iată la cine a ajuns Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași. O firmă cu învârteli de milioane de euro a pus mâna pe cel mai cunoscut muzeu din țară

04 nov. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Controversata firmă Iasicon SA va reabilita Bojdeuca scriitorului Ion Creangă din zona Țicău, municipiul Iași. Firma patronată de Titel Sinescu va încasa circa 2,6 milioane lei (546 de mii de euro) pentru a reface primul muzeu literar din România. Consolidarea și reabilitarea clădirii din municipiu se va reface cu fonduri europene

Firma Iasicon SA s-a lipit la un nou contract din fonduri publice. Societatea patronată de Titel Sinescu a prins un proiect de la Consiliul Județean Iași (CJ), de această dată cu fonduri europene. Este vorba de reabilitarea primului muzeu literar din România, Bojdeuca în care a locuit scriitorul Ion Creangă. Imobilul din cartierul Țicău a ajuns într-un stadiu avansat de degradare, iar forul județean a decis să refacă clădirea în care Ion Creangă și-a trăit ultima parte a vieții. Reabilitarea clădirii va fi derulată în baza unui proiect derulat în colaborare cu Raionul Fălești din Republica Moldova, în baza unui program de vecinătate.

Bătaie pe banii CJ pentru Bojdeuca lui Creangă

Inițial, la licitația derulată de CJ Iași au depus oferte mai multe societăți. Printre acestea se numără asocierea Madbeton (lider)- Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL. Aceasta firmă a mai avut subcontractanți firmele Building Technology Group R, Magnum Therm, M-B Lift SRL. Însă, în cele din urmă, comisia de licitație a decis să ofere contractul firmei Iasicon SA. Aceasta îi are ca subcontractanți pe H2O Maitenance și Facility Instal SRL. Firma Iasicon SA, patronată de Titel Sinescu, a câștigat în ultimele luni mai multe contracte de la Consiliul Județean. Ultimul contract încasat de Iasicon SA a fost cel privind construcția parcului industrial de la Lețcani pentru 3 milioane de euro.

Bojdeuca lui Creangă, refăcută cu fonduri europene

Conducerea Consiliului Județean Iași a arătat și ce înseamnă acest contract pentru cultura din întreaga țară. Bojdeuca lui Creangă din Iași este și unul din cele mai vizitate monumente din județ și nu numai.

„Am semnat contractul de achiziție publică a lucrărilor de reabilitare a Ansamblului Muzeal Ion Creangă, primul muzeu memorial din România. Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău, locul de basm care ne farmecă pe toți indiferent de vârstă, va fi, în sfârșit, reabilitată, alături de întregul ansamblu muzeal. Salvăm un simbol al Iașului cultural pentru a putea să îl transmitem mai departe generațiilor viitoare. Oricine a citit poveștile și Amintirile din Copilărie va putea descoperi aici lumea în care Creangă a dat viață personajelor sale”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Bojdeuca scriitorului Ion Creangă a devenit muzeu literar în anul 1918.

Un an și jumătate, termen pentru refacerea muzeului din municipiul Iași

Conducerea CJ Iași a precizat că proiectul privind restaurarea Bojdeucii lui Creangă din Țicău va fi gata în 18 luni.

„Restaurarea Bojdeucii face parte din proiectul Călător pe Meridiane Culturale, implementat de Consiliul Județean Iași, alături de Consiliul Raional Fălești și Primăria orașului Fălești, în calitate de parteneri. Valoarea contractului este de 2.67 milioane lei, fără TVA, iar finanțarea a fost obținută prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova, pentru promovarea culturii locale și protejarea patrimoniului istoric.

Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă restaurarea Bojdeucii și în special colegilor noștri de la Direcția de Proiecte și Dezvoltare Durabilă și de la Direcția de Achiziții Publice. Constructorului îi urez mult succes, astfel încât, la finalul lucrărilor, ieșenii și turiștii să se poată bucura de o experiență unică vizitând Ansamblul Muzeal Ion Creangă”, a mai sus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Sume uriașe încasate de firma Iasicon SA de la bugetul CJ Iași

Firma Iasicon SA va încasa 40 de milioane de euro de la CJ și pentru gestionarea proiectului Sistemului Integrat al Deșeurilor. Aceeași firmă a luat 4 milioane de euro pentru a reabilita Casa Muzeelor din strada Vasile Alecsandri sau câteva sute de mii de euro pentru Casa Dosoftei din zona centrală.

„După Casa Dosoftei și Casa Muzeelor, avem acum posibilitatea de a restaura și reabilita Complexul Muzeal Ion Creangă. Elementele de restaurare sunt foarte bine definite în proiect și sperăm ca în perioada execuției lucrărilor, împreună cu proiectanții, să găsim cele mai bune soluții pentru ca acest obiectiv să fie predat la timp”, a afirmat Gheorghe Băian, director tehnic al SC Iasicon SA.

Lucrările presupun atât restaurarea Bojdeucii, cât și reabilitarea și modernizarea clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și accesului pietonal, reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *