Prima pagină » Local » Iată-i! Ei sunt tinerii care s-au sinucis la Iași în pandemie. Povești dureroase, terminate brusc prin moarte și multe întrebări fără răspuns, rămase în urma lor

Iată-i! Ei sunt tinerii care s-au sinucis la Iași în pandemie. Povești dureroase, terminate brusc prin moarte și multe întrebări fără răspuns, rămase în urma lor

05 mai 2021, 02:00,
Dragos Savin, în Local

În ultimele luni, la Iași, mulți tineri și-au pus capăt zilelor. Nu este clar dacă pandemia a jucat un rol important sau nu, dar cert este că sinuciderile s-au ținut lanț. Zilele trecute, o tânără studentă și-a pus capăt zilelor, iar acum câteva săptămâni o altă fată a ales să plece de pe pământ. Nu doar cele două fete au ales să recurgă la un asemenea gest

În ultimele luni, la Iași, mai mulți tineri s-au sinucis. Nu este clar dacă pandemia a jucat un rol important sau nu, dar sinuciderile s-au ținut lanț. Poate una dintre cele mai halucinante sinucideri de la Iași a fost a unui tânăr care a transmis totul pe Facebook. Bărbatul s-a spânzurat, iar tragedia a fost transmisă live pe rețeaua de socializare Facebook. Irinel a decis să-și pună capăt zilelor. Bărbatul de 33 de ani, din comuna Ion Neculce, a luat o funie, a legat-o de o grindă și a plecat de pe această lume.

Totuși, ieșeanul a vrut ca rudele și apropiații săi să-l vadă pentru ultima dată. Astfel, participanții la live-ul transmis pe rețeaua de socializare Facebook au rămas uimiți și șocați în fața imaginilor transmise. Printre cei care au văzut imaginile de groază a fost și sora sa. Astfel, a fost sunat de urgență proprietarul unei stâne de oi la care acesta lucra. Bărbatul s-a deplasat la fața locului și i-a tăiat funia. Din păcate, când a ajuns era prea târziu, Irinel era mort.

O altă sinucidere care a cutremurat Iașul: Studenta de la UMF, găsită moartă în Copou

Maria Andreea Albu era o tânără studentă de la UMF. Ea și-a pus capăt zilelor lângă pârtia de schi, legându-și mai multe coliere de plastic în jurul gâtului. Înainte de tragedie a postat pe contul său de Facebook un mesaj cutremurător. Asta se întâmpla cu câteva luni înainte de a recurge la gestul de neînțeles. Postarea studentei de la UMF, Maria Andreea Albu, a fost făcută pe 10 septembrie 2020, de Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului.

„În fiecare an, aproape 800.000 de oameni manifestă tulburări mintale, ce pot conduce la tentative de suicid. Sinuciderea reprezintă o tragedie care afectează familiile și întreaga comunitate, având efecte de lungă durată asupra oamenilor rămași în urmă. O tentativă anterioară de suicid reprezintă un factor de risc pentru repetarea și săvârșirea ulterioară a acestui act. În ultimii anii, s-a constatat faptul că actul de sinucidere reprezintă a treia cauză principală de deces în rândul adolescenților între 15 și 19 ani. Sinuciderea nu apare doar în țările dezvoltate, ci reprezintă un fenomen global, afectând toate regiunile lumii. Depresia majoră sau alte tulburări însoțite de tendințe autolitice sunt probleme grave de sănătate publică; cu toate acestea, pot fi prevenite prin intermediul câtorva măsuri de precauție”, se arată în postarea făcută pe contul de Facebook al tinerei.

Student, șef de grupă la FEAA, găsit spânzurat după ce a fost căutat de colegi și prieteni

Un tânăr, angajat la Leroy Merlin și șef de grupă la FEAA, s-a spânzurat în pădure la Voinești în primăvara aceasta. Nu a lăsat bilet de adio, însă evenimentele din ultimele zile din viața lui ar putea explica totul. Angajat la Leroy Merlin și șef de grupă la FEAA, Iulian Nechifor a trecut, se pare, printr-o perioadă mai dificilă. Iulian Nechifor era angajat al Leroy Merlin și unul dintre cei mai buni studenți de la FEAA. Pe 11 aprilie, puțin după ora 8:30, acesta a fost găsit spânzurat. Zeci de persoane au plecat în căutarea lui, după ce, de joi, acesta a dispărut. Povestea începe joi, pe 8 aprilie, când Iulian i-a spus mamei sale că ar vrea să meargă până în pădure să se liniștească. Acesta s-a dus spre pădurea din Voinești și nu s-a mai întors. Timpul a trecut, iar mama acestuia a început să-și facă griji.

După mai multe ore, dispariția lui Iulian a fost semnalată. Alarma s-a dat rapid, iar poza tânărului a împânzit rețelele de socializare. Până și polițiștii au cerut sprijinul cetățenilor pentru ca Iulian să fie găsit. S-au făcut mai multe verificări și căutări vineri și sâmbătă (pe 9 și 10 aprilie), însă fără niciun rezultat. Duminică, pe 11 aprilie, la baza pădurii din Voinești s-au adunat mai mulți colegi de facultate de-ai tânărului, jandarmi, polițiști, medici și mai mulți pasionați de mașini de teren. Reporterii „BZI” au discutat cu surse din cadrul anchetei și au aflat că Iulian Nechifor trecea printr-o perioadă mai dificilă. Recent, a făcut câteva greșeli la locul de muncă, greșeli care nu erau atât de grave. Câteva calcule ar fi fost încurcate, însă problemele puteau fi rezolvate. Tot în urmă cu câteva zile, Iulian își lovise mașina, un Renault Laguna. Și asta l-ar fi supărat.

„Au fost mai multe probleme, cumulate. Nu putem vorbi doar despre una. Toate se puteau rezolva, dar, din păcate, a recurs la un asemenea gest. Am înțeles că mama lui este bolnavă, iar problemele pe care le-a avut în ultimele zile l-au măcinat. Păcat de el și de tinerețea lui. Era un om tare bun și un coleg așa cum și-ar dori oricine”, a spus un apropiat de-al tânărului.

Tânără, găsită spânzurată în dulap după ce s-a mutat la Iași

O tânără de 20 de ani a fost găsită spânzurată pe 15 martie, înainte de prânz. Povestea începe undeva în jurul orei 10:30, când un bărbat anunța că a găsit-o spânzurată pe tânăra căreia îi închiriase un apartament. Imediat, un echipaj medical a ajuns la fața locului, împreună cu polițiștii. Medicii nu au putut decât să constate decesul. Din spusele acestora, femeia era moartă de câteva ore. Polițiștii criminaliști au împânzit zona și au făcut verificări. Laura Alexandroaia a fost găsită de proprietar atârnând într-un dulap, fiind spânzurată de bara pentru haine. Polițiștii au audiat mai multe persoane pentru a afla ce s-a întâmplat. Laura Ionela Alexandroaia era de loc din localitatea Slatina, din județul Suceava. Ea a lucrat o perioadă într-un club din zonă, iar vestea morții ei a căzut ca un trăsnet peste familia și prietenii acesteia.

Ultima sinucidere. Studenta găsită în căminul T18 din Tudor Vladimirescu

Carmen Macovei era o tânără simplă, plină de viață, veselă și nu părea să ascundă vreo dramă. Totuși, aparențele înșală, iar Carmen ascundea probabil în sufletul ei o adevărată dramă. Nimeni nu va ști niciodată de ce a ales să se sinucidă tânăra suceveancă. Cert este că povestea tragică începe undeva pe 1 mai, când părinții fetei au intrat în panică pentru că aceasta nu mai răspundea la telefon. Au luat legătura cu angajații căminului T18, acolo unde tânăra era cazată, iar paznicul a mers la ea în cameră să vadă dacă este acolo. Atunci a fost făcută descoperirea macabră. Tânăra părea lipsită de viață. Imediat s-a sunat la 112, iar un echipaj medical a ajuns în zonă. Din păcate, nu a putut decât să declare decesul. Ulterior, pe fir au intrat polițiștii.

Din primele verificări efectuate de oamenii legii a rezultat că tânăra s-ar fi sinucis ingerând mai multe medicamente. Din câte se pare, în camera ei nu a fost găsit vreun mesaj de adio. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și fac verificări pentru a stabili ce s-a întâmplat. Totodată, polițiștii încearcă să afle motivul sinuciderii, cu toate că uneori asta este imposibil. Carmen Macovei avea 19 ani și era studentă în anul I, la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Cea mai bună prietenă a ei a postat un mesaj emoționant pe rețelele de socializare, un mesaj prin care aceasta își exprimă cele mai sincere regrete.

Câteva măsuri la îndemâna oricui pot salva viața unui om ajuns în pragul disperării

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă.

„Tentativele de sinucidere din această perioadă sunt caracterizate prin gravitate extremă și utilizarea toxicelor folosite în gospodărie, adesea insecticid sau substanțe de curățat corozive și caustice sau plăgi autoprovocate și au loc pe fondul condițiilor socio-economice precare și a conflictelor casnice. Recomandăm o atenție sporită din partea familiei pentru cei care trec printr-o perioadă dificilă și apelarea de urgență la psiholog sau psihiatru pentru a preveni actele extreme. În cazurile de intoxicație, primele măsuri de eliminare a toxicelor constau în provocarea vărsăturii și prezentarea de urgență la spital, dar avertizăm asupra riscurilor provocării emezei atunci când nu știm tipul de toxic, pentru că leziunile se pot agrava. De exemplu, în cazul substanțelor corozive și a administrării de «antidoturi», precum laptele sau albușul de ou, fără indicație medicală, ele pot crește absorbția toxicelor, ducând la forme severe de intoxicații”, au precizat medicii ieșeni.

În ultimul an, pe lângă acești tineri, zeci de ieșeni și-au pus capăt zilelor apelând la diferite metode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *