Prima pagină » Informații utile » Iată de unde răsare soarele și unde apune. Care este locul denumit „capătul pământului”?

Iată de unde răsare soarele și unde apune. Care este locul denumit „capătul pământului”?

23 oct. 2024, 10:52,
Redacția BZI în Informații utile

Întrebarea „de unde răsare soarele?” este mai mult decât o simplă curiozitate. Pe lângă explicația științifică, răsăritul având loc dinspre est datorită mișcării de rotație a Pământului, răspunsul acestei întrebări este adesea încărcat de simbolism cultural și spiritual. În diferite colțuri ale lumii, răsăritul soarelui a fost venerat și asociat cu renașterea, speranța și noi începuturi.

Soarele, sursa noastră principală de lumină și energie, are un rol central în viața de zi cu zi a oamenilor. Răsăritul și apusul de soare sunt două dintre cele mai frumoase fenomene naturale care pot fi observate de pe Pământ. Ele reprezintă un memento al mișcării constante a Pământului și a poziției noastre în raport cu Soarele.

De unde răsare soarele și de unde apune

Dacă ajungi la Sulina, cel mai estic punct din țara noastră, te vei număra printre românii care au privilegiul de a vedea primii răsăritul de soare. Dar, te-ai întrebat vreodată care este locul de pe glob unde poate fi admirat pentru prima dată răsăritul soarelui?

Cu toții știm că Japonia este supranumită „Țara Soarelui Răsare” așa că japonezilor le place să creadă că ei sunt cei care văd primii răsăritul de soare. Pe de altă parte, locuitorii din Alaska susțin că ei sunt cei care văd pentru prima dată soarele, însă confuzia vine din faptul că schimbarea liniei de zi trece tocmai prin acest stat american.

La fel stau stau lucrurile și în districtul autonom Chukotka, rușii de ani spun că, de vreme ce în Alaska ziua se încheie, la ei tocmai răsare soarele.

Cu toate acestea, în nici unul dintre aceste locuri nu răsare, de fapt, pentru prima dată soarele. Ei bine, cei care sunt considerați în mod oficial primii locuitori ai planetei care pot vedea răsăritul de soare sunt neo-zeelandezii din capul estic al insulei de nord a Noii Zeelande, la nord de orașul Gisborne.

Astfel că, punctul de unde se poate admira primul răsărit de soare de pe pământ este vârful montan Hikurangi. Acest vârf montan este recunoscut și acceptat ca fiind punctul de pe glob de unde poate fi admirat pentru prima dată răsăritul soarelui datorită curburii pământului.

Care este locul denumit „capătul pământului?

Există un loc pe planeta noastră care este denumit „capătul pământului”, deoarece marchează capătul continentului american în sudul extrem, numit Ushuaia. Acest oraș se află în Argentina, și este cunoscut și ca cel mai sudic oraș de pe planetă.

Acest oraș se află la capătul Patagoniei și, de acolo, la 1.000 de kilometri distanță, se află Antarctica, continentul alb. Este capitala provinciei Țara de Foc și Insulele Atlanticului de Sud. Pe una dintre insulele sale a fost cosntruit Farul Les Éclaireurs care, se spune, i-a servit drept inspirație lui Jules Verne pentru scrierea romanului său „Farul de la capătul lumii”. Un alt aspect interesant este și faptul că se vede doar o parte a lunii.

Ushuaia este plină de văi glaciare, lacuri, păduri și peisaje locuit de pinguini și elefanți marini. Iarna, care apare în perioada iunie – septembrie, temperatura atinge un maxim de 6 grade și un minim de minus 1 grad, în timp ce vara, în perioada decembrie – martie, media este de 10 grade, iar zilele sunt mai lungi, cu până la 17 ore de soare.

Acest oraș este cel mai sudic din lume, adică cel mai apropiat de Polul Sud, poarta de intrare în Antarctica. Deși își dispută titlul de „capătul lumii” cu Puerto Williams, în Chile, navigatorii antici care au călătorit prin Ushuia l-au numit astfel. Astfel că, acum știi de unde răsare soarele și știi și că orașul Ushuaia este considerat „capătul pământului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`