Gradele de rudenie sunt esențiale în dreptul civil, penal și succesorial, influențând aspecte precum moștenirea, interdicțiile de căsătorie și obligațiile de întreținere.
Chiar dacă sunt atât de importante, foarte mulți români fac confuzii cu privire la cum se stabilesc și ce drepturi și obligații au.
Cele mai importante informații despre gradele de rudenie
Aceste grade indică distanța biologică sau juridică dintre două persoane, bazată pe numărul de nașteri care le separă. Codul Civil reglementează aspectele cele mai importante legate de acestea, fiind definite în mod clar care sunt relațiile de gradul I, ce acoperă o varietate de legături ce există între membrii unei familii.
Din ceea ce este scris în legislație, rudenia este reprezentată de legătura ce se formează pe descendența unei persoane, dintr-o altă persoană sau pe persoanele ce au un ascendent comun.
Important de menționat este că există și rudenie civilă, ce constă în rezultatul adopției ce este încheiată în condițiile prevăzute de legislație. Rudenia tipică se definește ca fiind legătura de sânge sau cea ce rezultă în urma procesului de adopție, însă multe persoane mai utilizează și noțiunea de rude prin alianță, din urma mariajului, nefiind corect, întrucât din punct de vedere legal, rudele sunt doar persoanele cu care avem o legătură de sânge sau cele generate în urma unei adopții.
Conform Codului Civil, gradele se calculează în linie dreaptă, după numărul nașterilor, astfel încât copii și părinții sunt rude de gradul I, iar nepoții și bunicii sunt rude de gradul al II-lea și în linie colaterală, tot după numărul nașterilor, care urcă de la una dintre rude până la alta, așadar, frații sunt rude de gradul al II-lea, unchiul, mătușa sau nepotul de gradul al III-lea, iar verii primari de gradul al IV-lea.
Iată alte informații utile pe care trebuie să le cunoști
Afinitatea nu este același lucru cu rudenia, întrucât acesta reprezintă legătura dintre soț și rudele celuilalt soț, așadar, este o legătură juridică ce derivă din căsătorie, nu este rudenie. Se poate numi un fel de „înrudire” prin alianță, însă nu se poate extinde mai departe de celălalt soț, așadar, rudele soțului nu sunt afini și nu au vreo legătură de rudenie din punct de vedere juridic.
La afinitate, dacă frații sunt rude de gradul al II-lea, fratele unuia dintre soți este afin de gradul al II-lea cu celălalt soț, așadar, sora unuia dintre soț nu îți poate fi în niciun caz rudă, ci doar afin. Ca și rudă de gradul I, ai niște drepturi importante pe care trebuie să le cunoști, precum dreptul de moștenire, de a vpta, de a lua decizii importante despre persoana în cauză, de a-ți da acordul pentru anumite intervenții medicale, de a oferi asistență în situații de criză, de a oferi sprijin financiar, emoțional, consiliere și educație.
Cu toate acestea, rudele de gradul I nu pot înlocui celelalte persoane moștenitoare, dacă ele au fost desemnate într-un testament în mod clar.
Cunoașterea gradelor de rudenie și a tuturor reglementărilor este esențială pentru a înțelege drepturile și obligațiile din cadrul familiei, ce influențează aspecte importante pentru fiecare în parte.