Prima pagină » National » Iată de ce condiţii au parte turiştii pe litoralul românesc. S-au dat amenzi de peste 2.6 milioane de lei pentru mâncare expirată şi mizerie

Iată de ce condiţii au parte turiştii pe litoralul românesc. S-au dat amenzi de peste 2.6 milioane de lei pentru mâncare expirată şi mizerie

03 aug. 2022, 10:39,
în National

În urma controalelor desfăşurate pe litoralul românesc, inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA) au descins în peste 1084 de restaurante şi au acordat amenzi de peste 2.6 milioane de lei pentru nerespectarea normelor de igienă.

De asemenea, inspectorii au confiscat şi 605,26 kg de alimente stricate.

conditii deplorabile din restaurantele de pe litoralul romanesc

Inspectorii ANSVSA au aplicat 233 de amenzi, în perioada 27-iunie-31 iulie

Amenzi de peste 2.6 milioane de lei pe litoralul românesc

Restaurantele de pe litoralul romanesc au primit în ultimele cinci zile ale lunii iulie, amenzi de peste 2.6 milioane de lei. De altfel, inspectorii ANSVSA au aplicat 233 de amenzi, în perioada 27-iunie-31 iulie, în urma descinderii în peste 1000 de unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică. Cauza acestor contravenţii se datorează nerespectării normelor de igiena prevăzute în lege.

„În perioada 27.06-31.07.2022 inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat 1.084 de unităţi de vânzare cu amănuntul şi alimentaţie publică, fiind aplicate 233 de sancţiuni în valoare de 2.643.000 de lei.

De asemenea a fost confiscată şi trimisă către neutralizare o cantitate de 605,26 kg de produse alimentare, care nu corespundeau din punct de vedere al calităţii şi siguranţei alimentare.

Echipele de inspectori, la solicitarea instituţiilor partenere, au desfăşurat acţiuni de control oficial la un festival de pe teritoriul judeţului Constanța”, se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.

De asemenea, instituţia îndeamnă şi încurajează clienţii care observă nereguli în cadrul restaurantelor, în special în cazul nerespectării normelor de igienă, să nu ezite în face sesizări către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și Pentru Siguranță.

„ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor.

Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie”, a fost precizat într-un comunicat de presă ANSVSA.

Cum îți poți risca sănătatea dacă mănânci de la vânzătorii de pe litoral

Într-un context asemănător, amintim de sfatul medicilor infecționiști ce ne atrag atenția asupra faptului că dacă dorim să cumpărăm porumb fiert, gogoși sau clătite vândute în condiții de căldură, vom risca să ne stricăm vacanța și să ne îmbolnăvim. Iar în cel mai sumbru scenariu, riscăm să facem hepatită.

Produsele pe care comercianții ambulanți le vând stau ore întregi în soare, timp în care alimentele se pot altera, în timp ce aceștia se plimbă cu ele până la găsirea unui pofticios.

Toate acestea, în timp ce pe unele plaje, un român ar trebui să plătească un preț de 200 de lei pe zi pentru un loc pe cearșaf.

În această privință, administratorii plajelor din România au declarat că sunt familiari cu această situație și recunosc că sunt atât de mulți vânzători în unele zile, încât îi deranjează pe turiștii veniți să se relaxeze. Și nici soluții de durată nu pot fi luată, în ciuda faptului că de cele mai multe ori sunt chemați polițiștii locali sau jandarmii, fiindcă vânzătorii oricum se întorc și  își continuă vânzările.

Medicul infcționist Cora Maxim Mitroi, a precizat în această privință că românii se expun singuri la diverse riscuri și boli, în momentul în care aleg să cumpere de la vânzătorii care țin ore în șir produsele în soare.

„Riscul epidimiologic de a face toxiinfecții alimentare, gastroenterocolite acute, bolile sezonului este crescut. Există riscul de a contracta diverse viroze gastrointestinale, dar nu numai, și o hepatită acută cu transmitere fecală-orală, cum este hepatita A și E”, a declarat Cora Maxim Mitroi.

În această privință, nu putem spune decât că inspectorii ANSVSA ar trebui să ia în calcul și acordarea de amenzi vânzătorilor ambulanți de pe litoralul românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025