Noul Institut de Boli Cardiovasculare din comuna Miroslava a ajuns la etapa studiului de prefezabilitate. Documentul a fost finalizat, Consiliul Județean Iași urmând a demara noi pași pentru realizarea proiectului. Autoritatea județeană speră să atragă fonduri prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru noul institut, valoarea obiectivului fiind de circa 300 de milioane de euro
Autoritățile județene vor aviza noul studiu de prefezabilitate pentru noul Institut de Boli Cardiovasculare ce va fi ridicat în comuna ieșeană Miroslava. Proiectul a fost deja lansat de Consiliul Județean (CJ) Iași, obiectivul urmând a fi ridicat cu fonduri proprii, guvernamentale, dar și prin fonduri europene. Noul spital va fi gestionat de către conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”, prin prof. dr. Grigore Tinică, managerul unității medicale. Documentația unității medicale de la marginea municipiului Iași a fost lansată în sistemul electronic de achiziții publice, următorul pas fiind legat de licitația pentru proiectare.
Cum va arăta noul spital de la marginea municipiului Iași?
Conform documentației, spitalul va cuprinde un sector de spitalizare și intervenții, investigații și explorări funcționale, cu 450 de paturi pentru spitalizare continuă. Acest sector va cuprinde un compartiment de primiri urgențe, un laborator de radiologie și imagistică medicală, unul de medicină nucleară. Secția spitalizare de zi va avea 50 de paturi, urmând a cuprinde și un laborator de analize medicale, unul de anatomie patologică, precum și trei săli pentru explorări funcționale. În calcul intră și un laborator de recuperare, medicină fizică și balneologie, dar și o secție de chirurgie cardio-vasculară adulți, un compartiment de cardiologie medicală, dar și unul de prevenție și recuperare cardio-vasculară. Unitatea va fi construită pe o suprafață de 12 hectare din satul Brătuleni, comuna Miroslava .
Hotel și grădiniță la spitalul de la marginea Iașului
Printre secțiile din noua unitate medicală va mai apărea și una de cardiologie pediatrică și malformații cardiace congenitale cu laborator de prelevare cord și vase mari, preparare homogrefe și stocare. În calcul mai intră și o secție de cardiologie fetală, neonatologie și malformații cardiace critice, un compartiment de ATI copii și unul de ATI adulți. Pe lângă secțiile medicale, complexul va beneficia și de servicii tehnico-medicale auxiliare. În calcul intră o unitate de transfuzie sanguină, o farmacie cu circuit închis, cafenele, o capelă, o bucătărie și un restaurant pentru personal/vizitatori și spații anexe. Institutul va mai cuprinde și o bibliotecă, săli de cursuri și săli individuale de studiu.
La capitolul „alte funcțiuni conexe” mai apar un hotel pentru bolnavi și însoțitori, un hotel pentru cadrele medicale, o grădiniță și un parc cu zonă de agrement.
Drum separat spre Institutul de Boli Cardiovasculare din centura Uricani
Studiul de prefezabilitate cuprinde și calea de acces către noul Institut Regional de Boli Cardiovasculare din comuna Miroslava.
„Accesul rutier la obiectiv, DN 28D km 1 +898 + 2+500 partea dreaptă s-a proiectat prin intersecția giratorie existentă pe DN 28D la km 3+007, prin proiectarea unei noi ramuri. Va apărea o bandă de ieșire din DN 28D în drumul colector, cu lățimea de 4,50 m, racordată la partea carosabilă a girației cu un arc de cerc cu raza de 16,0 m; o insulă denivelată separatoare de sensuri tip picătură; cu lungimea de 9,89 m și lățimea variabilă de 1,0-2,69 m”, se arată în studiul de prefezabilitate.
Proiectul cuprinde și o bandă de intrare din drumul colector în DN 28D cu lățimea de 4 metri, racordată la partea carosabilă a girației cu un arc de cerc cu rază de 14 metri. Proiectul prevede și un drum colector cu partea carosabilă cu lățimea de 7 metri și cu două acostamente de 1 metru, paralel cu DN 28D.
Vezi AICI Proiectul de Hotărâre privind aprobarea Studiului de Prefezabilitate pentru obiectivul de investiții ” Construirea și Dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară” Iași