Prima pagină » Culinar » Iată cum se prepară un cozonac unguresc pufos și delicios cu nucă sau mac

Iată cum se prepară un cozonac unguresc pufos și delicios cu nucă sau mac

01 iun. 2022, 09:59,
în Culinar

Pufos și delicios, cozonacul unguresc se prepară cu precădere în zilele de sărbătoare. Acesta se află pe mesele oamenilor de Crăciun și Paște. Prăjitura o mai puteți găsi sub denumirea de baigli, beigli sau bejgli. Din ingredientele desertului veți obține patru rulade. Timpul de gătire este de aproximativ o oră.

Desertul este foarte cremos, având umplutură din abundență. Rețeta este una tradițională, veche de peste 100 de ani.

Cozonac unguresc pufos și delicios, ingrediente necesare

Cozonacul unguresc sau baigli este un preparat delicios ce are o umplutură generoasă din nucă sau mac. Prăjitura se gătește de Paște sau Crăciun, iar secretul aluatului este faptul că nu trebuie lăsat la dospit. Acesta se lasă la rece pentru cât mai mult timp posibil. Cozonacul unguresc este gătit sub forma unei rulade. Din ingredientele menționate veți obține patru baigli. Pentru pregătirea aluatului veți avea nevoie de jumătate de kilogram de făină, două gălbenușuri, 100 mililitri de lapte, o lingură zahăr tos, 20 grame de drojdie, 50 grame de zahăr pudră și 250 grame de unt moale. Să aveți în vedere faptul că drojdia trebuie să fie proaspătă, însă puteți opta și pentru 7 grame de drojdie uscată. 

De asemenea, untul pe care îl veți utiliza trebuie să fie de minimum 80 la sută grăsime. Pentru un aluat cât mai fraged se poate folosi 50 grame untură de porc împreună cu 170 grame de unt. Pentru aromă veți folosi coaja de la o lămâie și zahăr vanilat. Umplutura cozonacului unguresc va fi preparată din 275 grame de mac sau nucă, 150 grame de zahăr, 150 grame de stafide, o linguriță scorțișoară, 200 mililitri de lapte, 150 grame de zahăr și coaja de la o lămâie sau de la o portocală. Pentru uns veți mai avea nevoie de încă un gălbenuș.

Cum se prepară rețeta de cozonac unguresc

Primul pas va fi prepararea aluatului. Într-un bol se va amesteca laptele împreună cu drojdia și zahărul tos. După ce ingredientele sunt omogenizate se va adăuga făina, gălbenușurile, untul și zahărul pudră. După ce se frământă bine aluatul, se va împacheta într-o folie alimentară și va fi lăsat timp de două ore la frigider. Între timp veți pregăti umplutura cozonacului unguresc. Într-o cratiță se va adăuga laptele, coaja de la o lămâie, scorțișoara și ambele tipuri de zahăr. Când observați că amestecul începe să fiarbă se adaugă macul măcinat, se amestecă rapid și bine, apoi se stinge focul. Umplutura din nucă se va prepara în același mod. Aceasta trebuie să fie de asemenea măcinată, însă nu foarte mărunt.

Aluatul se va împărți în patru părți egale și se va întinde în foi dreptunghiulare de circa 30 de centimetri lungime și 22 de centimetri lățime. Ulterior, veți adăuga o pătrime din umplutură și se presară câteva stafide. Dacă vă este mai ușor, acestea pot fi amestecate direct cu umplutura. Foile vor fi rulate, apoi vor fi puse într-o tavă tapetată în prealabil cu hârtie de copt. Trebuie să aveți grijă să nu strângeți prea tare ruladele deoarece pot crăpa la copt. Se ung cu gălbenușul bătut, apoi se înțeapă din loc în loc cu ajutorul unei scobitoare. Ruladele vor fi lăsate la rece timp de un sfert de oră, apoi se vor coace în jur de 40 minute. După primele 10 minute, prăjitura va trebui acoperită cu o hârtie de copt. În felul acesta nu se va arde deasupra. Cuptorul va trebuie preîncălzit la 180 de grade.

După ce este gata, cozonacul unguresc pufos și delicios se lasă la răcorit, apoi se taie felii și se servește. Preparatul este foarte fraged și are o umplutură cremoasă și gustoasă. Un desert la fel de bun este și rețeta de salam de biscuiți fără margarină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *