Narcolepsia, denumită popular boala care te face să dormi mult sau boala somnului, este o afecțiune cronică a sistemului nervos central, caracterizată prin somnolență excesivă în timpul zilei, indiferent de calitatea somnului în timpul nopții. Pacienții care suferă de această afecțiune întâmpină dificultăți în a rămâne treji în timpul zilei, prezentând o somnolență continuă sau episoade intermitente și incontrolabile de somn.
Boala somnului se declanșează, de obicei, între 10 și 30 de ani, de poate deveni evidentă la orice vârstă. În multe cazuri, afecțiunea este nediagnosticată, mulți pacienți fiind catalogați, în mod greșit ca „visători” sau „leneși”, și, prin urmare, rămâne netratată.
Iată cum se numește boala care te face să dormi mult
Cauzele narcolepsiei nu sunt pe deplin elucidate, dar există dovezi care indică prezența unui proces autoimun, prin care neuronii din hipotalamus care produc hipocretina, o sbstanță chimică cu rol în semnalizarea trecerii de la starea de veghe la somn și invers, sunt distruși.
O caracteristică distinctivă a narcolepsiei este intrarea rapidă în stadiul de somn REM (mișcare oculare rapidă), în care apar vise. Această tranziție survine la pacienții cu narcolepsie în doar 15 minute de la adormire, în timp ce la o persoană obișnuită procesul durează în medie 60-90 de minute. Această diferență în ciclul de somn contribuie la simptomele narcolepsiei. Află și de ce este întuneric noaptea.
E vorba despre o maladie autoimună, adică propriul nostru organism distruge celulele care sintetizează hipocretina în creier. Dar de ce nu se administrează bolnavilor pentru a fi vindecaţi? Pentru simplul motiv că această moleculă nu străbate bariera către creier.
De aceea problema este mai complicată. Soluţia poate veni de la celule suşe (stem) secretate de hipocretină, care se pot injecta direct în creier la nivelul hipotalamusului. Până când se va putea aplica această intervenţie, bolnavii sunt trataţi cu antidepresive care neutralizează „crizele de somn”. Stimulatorii aproape de amfetamine sunt şi ei prescrişi. Dar aceste tratamente limitează doar simptomele, fără a vindeca bolnavii, care, se pare mai au de aşteptat.
Cum se manifestă această boală
Tendința de a adormi în timpul zilei se manifestă, cel mai adesea, în situații monotone, cum ar fi condusul sau prezentări/cursuri. Aceste episoade sunt, de obicei, scurte, până în 20 de minute, iar pacienții se trezesc odihniți.
Dar, chiar dacă pacienții nu adorm de fiecare dată, somnolența continuă pe care o prezintă influențează negativ calitatea vieții. Din cauza oboselii foarte mari, pot apărea halucinații, perioade de confuzie sau comportament automatic.
Pe lângă oboseala foarte mare din timpul zilei, această boală se mai poate manifesta și prin cataplexie, o pierdere bruscă și temporară a tonusului muscular, care poate fi declanșată de emoții intense, precum râsul sau furia. Pacienții mai pot experimenta paralizie temporară în timpul adormirii sau trezirii, fiind conștienți în acest timp.
Uneori, persoanele cu narcolepsie pot desfășura activități pe pilot automat, pentru scurte perioade, fără să-și amintească, ulterior, ce au făcut. Diagnosticul narcolepsiei implică o examinare fizică, discuții cu medicul despre simptome și adesea, teste specializate precum polisomnografia și testul multiplu de latență a somnului (MSLT) pentru a identifica prezența bolii. Nu există un tratament care să vindece boala care te face să dormi mult, însă unele medicamente și modificări ale stilului de viață pot spori calitatea vieții pacientului, prin combaterea somnolenței excesive și a cataplexiei.