Tăierea la cais se face în funcție de soiul lor și de vârsta pomilor. Pentru a obține o recoltă sănătoasă și stabilă, este necesar ca pomii să fie îngrjiți corespunzător.
Caisul este o specie iubitoare de lumină, ce crește activ și dă roade bogate, însă doar cu ajutorul suficient al acestui element.
Iată cum se face tăierea la cais în primii săi ani
Fructele cresc pe ramurile buchet și pe cele mixte lungi, iar ramurile mijlocii și cele scurte nu oferă rezultate, așa cum ar trebui. Pentru că caisul este o specie cu un lemn fragil, este recomandată coroana piramidă neetajată pentru a consolida scheletul. În același timp, primele rânduri de schelet trebuie să fie dirijate pe direcția rândului.
În primii ani, la pomi, ramurile ce sunt mixte trebuie să fie scurtate la un sfert din lungime sau la o treime, când acestea depășesc aproximativ 60 de cm. La soiurile care dau roade mai ales pe buchete de mai, ramurile mixte se vor scurta la aproximativ 40 de cm, astfel încât să fie mai bună ramificarea. Dacă lungimea este sub 40 cm, trebuie efectuate răriri ale ramurilor.
După aproximativ 5 fructificări, ramurile se vor epuiza, va scădea vigoarea de creștere a pomilor, se va degarnista centrul coroanei și va începe rodirea periodică. Pentru a menține pomii într-o stare bună și pentru a evita acest fenomen, tăierile se vor efectua în funcție de tipul de fructificare.
La soiul în care rodirea se face cel mai des pe ramurile mixte, ramurile de semi-schelet în lemn de 3 ani se vor scurta cu o treime, deasupra unei ramuri foarte bine dezvoltate și într-o poziția care poate favoriza reluarea procesului de creștere. În situația în care aceste ramificări lipsesc, tăierea se va face la un cep de aproximativ 10 cm.
Alte tipuri de tăieri după fructificare
Dacă ramurile au mai mult de 4 ani și se suprimă, se înlocuiesc cu ramurile anuale noi, prezente în apropierea lor. În ceea ce privește ramurile mixte, se răresc la aproximativ 15 cm și se curtează la 60 cm, în momentul în care au lungimea mai mare de 70 de cm.
Dacă ai soiuri ce au rod pe buchetele de mai, acestea se răresc la aproximativ 10 cm, prin a le suprima pe cele mai îmbătrânite, care au 5 ani. Ramurile care sunt mixte se răresc la aproximativ 20 cm, dar nu se scurtează. Cele semi-schelet se scurtează în lemn de 4 ani, deasupra unei ramificări sau a unui cep de 15 cm.
În situația în care jumătate din mugurii de rod de pe ramurile mixte, producția nu se va diminua, întrucât se realizează o normare naturală a rodului. În acest caz, indiferent de lungimea ramurilor, nu se vor scurta.
În vederea regarnisirii scheletului, la suprimarea ramurei anuale sau de semischelet se efectuează tăierea la 1-5 mm deasupra inelului. Dacă lungimea ramurilor anuale nu depăsește 20 cm, iar productivitatea scade semnificativ, se aplică tăieri de reîntinerire, care constau în reducerea ramurilor de semischelet și shelet, pe lemn de 4-5 ani.
Tăierea la cais reprezintă o parte foarte importantă din îngrijirea sa, întrucât oprește creșterea excesivă a ramurilor și echilibrează cantitatea roadelor.
…….Pentru (că ca)isul este o specie cu un lemn……..