Nu o să mai cumperi niciodată din comerț după ce o să faci aceste chipsuri de casă. Aceștia sunt extrem de simplu de făcut și sunt mult mai gustoase. Aceste gustări pot fi sărați sau aromatizați în diverse feluri după prăjire.
Chipsurile există de secole și se găsesc într-o mulțime de variante. Multe dintre tipurile de chipsuri din comerț însă, sunt pline de aditivi și conservanți. Așadar, dacă îți plac și ție foarte mult, iată cum să faci chipsuri acasă, crocante și delicioase.
Iată cum să prepari chipsuri sănătoase de casă
Cartofii sunt unele dintre cele mai populare legume din lume. Aceștia sunt cultivați în peste 120 de țări și consumați zilnic de peste un miliard de oameni. După orez, grâu și porumb, cartofii reprezintă a patra sursă de energie alimentară în lume. Cartofii au fost descoperiți în jurul anului 1500, în Peru, de către spanioli, și introduși, puțin după aceea, în Spania și în Italia.
Pentru a face chipsuri acasă, alegeți cartofi proaspeți, fără defecte sau porțiuni stricate. Asigură-te că tai feliile de cartofi la aceeași grosime pentru a permite o gătire uniformă. Poți utiliza un cuțit ascuțit sau un dispozitiv de tăiat chipsuri, dispozitivul cu care cureți cartofii poate fi o idee bună de asemenea.
Unele rețete pentru chipsuri făcute acasă sugerează înmuierea feliilor de cartofi în apă rece pentru a elimina excesul de amidon și pentru a ajuta la obținerea unor chipsuri mai crocante. După înmuiere, asigură-te că usuci foarte bine feliile de cartofi pentru că dacă le vrei prăji, riști să te rănești de la contactul apei cu uleiul.
Dacă vrei să faci chipsuri de casă, la cuptor ai nevoie de 1 kilogram de cartofi roșii, tăiați în bucăți foarte subțiri, 1 lingură ulei de măsline și sare.
Indicații de preparare
Primul pas este să preîncălziți cuptorul la 200°C, apoi ungeți o foaie de copt cu ulei. Într-un castron mare, amestecați feliile de cartofi împreună cu uleiul de măsline și sarea pentru a se acoperi uniform. Întindeți feliile de cartofi într-un singur strat pe foaia de copt pregătită anterior.
Apoi, se pun la cuptor și se coc timp de 10 până la 12 minute sau până când chipsurile capătă o culoare aurie foarte deschisă și par crocante. Urmărăți cu atenție cartofii pentru a vă asigura că nu se rumenesc prea tare. Lăsați chipsurile să se răcească complet, apoi îi puteți servi simpli sau cu diverse sosuri, precum sosul de ardei.
Dacă doriți să-i faceți prăjiți trebuie să încălziți uleiul într-o tigaie adâncă sau într-o friteuză la o temperatură potrivită, de obicei, în jur de 175 – 190°. Cu cât uleiul este mai cald, cu atât chispurile vor fi mai crocante.
Adaugă feliile de cartofi în uleiul încins în porții mici. Feliile trebuie să fie complet acoperite de ulei pentru a se prăji uniform. Prăjește-le până devin aurii și crocante. Asigură-te că le scoți când au atins culoarea dorită pentru a evita să îi arzi.
După ce scoți chipsuri din ulei, așază-le pe un prosop de hârtie sau chiar pe un grătar pentru a elimina excesul de ulei. Poți condimenta chipsurile de casă imediat cu sare sau alte arome preferate.