Salata de ridiche neagră este incredibil de sănătoasă. Aceasta are o grămadă de minerale și vitamine, îndeosebi calciu, cupru, fier, vitaminele A, C și B-uri. Și, pentru că printre altele ajută mult digestia, bila și ficatul, salata asta prinde bine lângă o mâncare mai grea.
Ridichea neagră este o legum-vedetă, mai ales în sezonul răcelilor. Această legumă rădăcinoasă are dimensiuni mai mari față de cea roșie și un gust mai intens, ceea ce o face să se remarce în preparatele în care este utilizată.
Iată cum să faci o salată de ridiche neagră
Ridichea neagră are utilizări medicinale din cele mai puternice, fiind folosită ca aliment, în salate și la gătit. Este considerată și întrebuințată ca un adevărat elixir în țările orientale, precum Asia și India. Ingredientele pentru salata de richide neagră sunt accesibile oricui, poți adăuga legume, alimente precum ouă, măsline, în funcție de preferința oricui.
Ai nevoie doar de 200 g ridichi negre, (1 buc medie); 200 g morcovi, (1 buc mare); 3-4 linguri suc proaspăt portocală, (1 buc medie); 1-2 lingurițe suc proaspăt lămâie, (1/4 buc medie); 1 linguriță rasă miere de albine polifloră, (7ml); 1 lingură ulei de floarea-soarelui/rapiță, (15ml); 1/4 linguriță ghimbir ras, (5-7g); 2 fire pătrunjel verde, (opțional); 2 lingurițe nuci/alune mărunțite/susan, (opțional).
Prima dată, trebuie să vezi dacă e proaspătă ridichea, căci dacă este, o poți rade cu tot cu coajă. Dacă nu e prea tinerică, atunci trebuie curățată de coajă. Apoi se curăță morcovul și ghimbirul și se spală bine împreună cu pătrunjelul, portocala, lămâia.
Se dă ridichea neagră prin răzătoare, după care se pune într-un bol și se presară ½ linguriță de sare. Se amestecă și se lasă așa, apoi se dă morcovul și ghimbirul prin răzătoare. Ghimbirul se va da prin partea cu lacrimi mai mici.
Se stoarce într-un bol 3 linguri de suc de portocală și 1 linguriță de suc din lămâie. Adaugă 1 lingură de ulei, 1 linguriță de miere, ghimbirul ras și amestecă totul bine. Acum pune ridichea peste morcov și adaugă dressingul făcut anterior. Se pune pătrunjelul verde și se reglează gustul după bunul plac. Dacă pui miez de nucă, mărunțește-l și pe el cu un cuțit, iar semințele de susan prăjite pune-le așa cum sunt.
Proprietățile nutritive ale ridichii
Ridichea neagră este bogată în nutrienți, conține o cantitate ridicată de fibre și vitamina C, precum și niveluri moderate de alte vitamine esențiale, precum A, B, E și minerale, fier, magneziu, potasiu. În aceasta sunt prezente și concentrații mai mici de antioxidanți, enzime, cupru, seleniu și zinc. De asemenea, și nivelul caloriile este foarte scăzut.
Printre numeroasele avantaje pe care le oferă ridichea sănătății se află capacitatea sa de a îmbunătăți funcția hepatică, de a regla nivelul hormonal, de a gestiona tensiunea arterială, de a scăderea colesterolul, de a îmbunătăți digestia, de a trata constipația și balonarea, de a crește claritatea mentală, de a reduce litiază biliară și de a detoxifia organismul.
Unul dintre cei mai importanți antioxidanți, glutationul, împiedică ficatul să devină supraîncărcat cu toxine. Ridichea neagră este unul dintre alimentele care conțin acest antioxidant, astfel că poate fi inclusă într-o dietă sănătoasă pentru ficat.
Această legumă conține cantități semnificative de vitamina C, care are rol în întărirea sistemului imunitar, deoarece este implicată în formarea globulelor albe, care ajută organismul să lupte contra germenilor și scad riscul de a dezvolta unele afecțiuni.
Aceasta ajută și la combaterea efectelor excesului alimentar într-un mod natural. Datorită conținutului mare de fibre și apă, consumul de ridiche neagră favorizează tranzitul intestinal și are rol în ameliorarea constipației. De aceea, e foarte bine să mănâncă din când în când o salată de ridiche neagră.