Un îngrășământ natural pentru legume este exact ce ai nevoie pentru a crește produse sănătoase. În loc să apelezi la produse sintetice pentru a-ți hrăni plantele și legumele din grădină, bazează-te pe ingrediente naturale. Un îngrășământ bio, făcut chiar de tine, îmbunătățește nu doar sănătatea acestora, ci și a solului.
Pentru că nu mai este mult și începe sezonul în care se pun în pământ răsaduri de legume, trebuie să îți pregătești îngrășămintele pe bază de ingrediente naturale. Acestea nu oferă doar hrană minerală pentru plantele în creștere, ci hrănesc și organismele vii ale solului.
Iată cum să faci îngrășământ natural pentru legume chiar la tine acasă
Realitatea este că solul perfect pentru grădină nu este ușor de găsit, așa că este posibil ca plantele și legumele tale să aibă nevoie de puțin ajutor. Grija și timpul alocat întreținerii grădinii tale, combinate cu un sol sănătos și cele mai bune îngrășăminte organice sunt lucrurile de care ai nevoie pentru o grădină de plante și legume sănătoase, cu o creștere echilibrată. Iată care sunt plantele de grădină rezistente la frig.
Îngrășămintele organice se folosesc mai ales atunci când din sol lipsesc nutrienții de care au nevoie plantele, dar și când vrei să pregătești solul pentru un nou sezon de plantare. Compostul și ceaiul de compost accelerează procesul de creștere, acesta este un material organic descompus, format din frunze, resturi de legume și alte resturi organice din bucătărie. Poți să-l amesteci cu pământul de grădină dacă vrei ca solul tău să aibă nutrienții necesari pentru creșterea sănătoasă a plantelor.
Deșeurile animale de erbivore se descompun într-o substanță asemănătoare solului și funcționează cel mai bine atunci când este bine amestecat cu pământul în care vei face plantațiile. Gunoiul de graj „proaspăt” poate fi prea fierbinte pentru plante și le poate arde, așa că cel mai bine este să folosești gunoi de grajd compostat sau îmbătrânit. Făina de oase este un îngrășământ natural pentru plante. Se prepară din oase fierte sau afumate, măcinate apoi într-o formă granulară sau făcute pulbere.
Emulsia de pește crește conținutul de azot din sol
Emulsia de pește face parte din categoria de îngrășăminte naturale pentru grădină, fiind folosit pentru a spori conținutul de azot din sol. Este un îngrășământ lichid concentrat făcut din pește și părți de pește. Lichidul este diluat cu apă și apoi pulverizat în pământul din jurul plantelor de legume.
O altă variantă este făina de sânge care este o pulbere obținută din sânge de animal uscat, utilizată atunci când este necesară creșterea conținutului de azot din sol. Poate fi aplicată sub formă de pulbere sau dizolvată în apă și folosită ca spray. Această formă de îngrășământ este foarte bună pentru plantele cu frunze verzi.
Un alt îngrășământ eficient este cenușa, care rezultă din foc, mai exact, din arderea lemnelor. Însă, atenție, nu din orice lemn. De exemplu, cenușa apărută după arderea unor scânduri vopsite este de evitat, din cauză că poate dăuna pământului, inclusiv rădăcinii plantelor și legumelor.
Nici măcar cenușa obținută din arderea cărbunilor pentru grătar nu este bună pentru fertilizarea solului. De asemenea, se recomandă depozitarea acestui îngrășământ natural, pe timp de iarnă, într-un recipient din metal, pentru ca pe timp de primăvară să fie împrăștiată peste toată grădina. După ce ai folosit un îngrășământ natural pentru legume se va vedea cu siguranță diferența.