Biftec tartar este un aperitiv preparat din carne crudă de vită tocată, foarte popular, care este originar din Franța.
Acest preparat se poate servi cu ciuperci, sosuri, ceapă, capere și alte condimente, care adesea sunt prezentate separat, astfel încât să fie adăugate după gust.
Rețeta pentru biftec tartar
Pentru a prepara această rețetă vei avea nevoie de 400 grame mușchi de vită, de 1 lingură de muștar, de 1 lingură de sos Tabasco, de 1 lingură de sos Worcestersire, de 1 lingură de coniac, de 1 lingură de sare, de 1 lingură de ulei de măsline și de puțin piper alb, proaspăt măcinat.
Pentru a o servi, vei avea nevoie de 5 castraveți cornichon murați, de 2 linguri capere murate, de 2 cepe verzi, de 2 ouă și de biscuiți sărați sau de pâine prăjită neagră. Începe prin a toca mușchiul de vită, trecând carnea de două ori prin mașina de tocat, astfel încât să obții o pastă foarte fină. Este important să utilizezi mușchi de vită tocat de tine, pentru un gust deosebit și siguranță.
Se amestecă pasta făcută cu piperul alb proaspăt măcinat, sarea, sosul Tabasco și cel Worcestersire, coniacul, muștarul și uleiul de măsline. Se amestecă totul foarte bine, astfel încât toate ingredientele să se omogenizeze.
Împarte apoi carnea în două jumătăți egale, trece-ți mâinile prin apă rece și formează apoi două discuri din pastă, ca si pentru burgeri. Pune apoi fiecare disc făcut în centrul unei farfurii întinse, destul de mare, apoi cu o linguriță formează o adâncitură în interiorul fiecăruia.
Adâncitura trebuie să fie suficient de mare, cât să se pună un ou în ea.
Cum se servește și câteva sfaturi pentru un preparat sigur
Se acoperă apoi bucățile de carne cu ajutorul unei folii alimentare și se pun la frigider pentru aproximativ 30 de minute, astfel încât să le permiți aromelor să intre în carne. Taie acum castraveții și ceapa verde în cubulețe mici, apoi scoate carnea de la rece și pune un ou crud în adânciturile făcute.
Ca să nu rupi gălbenușul, poți să spargi oul într-un pahar și apoi să îl torni peste carne. Se pune apoi în jurul fiecărei bucăți cubulețetele de ceapă și castraveți, dar și caperele.
Se poate servi imediat, împreună cu biscuiții sărăți sau cu felii de pâine prăjită. Acesta poate fi ținut în frigider într-un recipient etanș doar pentru maxim o zi, în cea mai rece zonă a frigiderului.
Trebuie consumată imediat, întrucât bacteriile pot apărea repede în carnea crudă. Este necesar să eviți să lași preparatul la temperatura camerei, și să utilizezi carne proaspătă, de înaltă calitate, dar și ustensile curate, pentru a minimiza orice risc de contaminare.
Este ideal să fie preparat din cele mai bune bucăți de carne de vită, amestecată cu toate ingredientele proaspete. Carnea trebuie să fie de culoare roșu aprins și să fie rece la atingere, lucru care indică dacă este proaspătă și sigură sau nu.
Un biftec tartar este alegerea ideală pentru o masă mai specială, alături de familie sau de prieteni.