O rețetă din spanac proaspăt este o mâncare clasică apreciată atât pentru gustul său delicat, cât și pentru beneficiile nutriționale. Cu toate acestea, pentru a obține un preparat cu adevărat delicios, este esențial să știi câteva trucuri simple, dar eficiente.
Spanacul este o sursă bună de vitamine și minerale și se poate găti sub o mulțime de forme. Se poate consuma atât crud, cât și gătit, fără ca procesul să dureze foarte mult. Frunzele tinere de spanac, sau baby spanac, pot fi servite în smoothie-uri sau salate, potrivindu-se bine cu sosuri.
Iată cum să faci cea mai gustoasă rețetă din spanac proaspăt
Spanacul este unul din alimentele care se regăseşte în meniurile celor mai multor nutriţionişti, fie că este vorba de un meniu pentru o persoană care vrea să slăbească, să acumuleze masă musculară sau pentru un sportiv de performanţă.
În bucătăria românească spanacul este întâlnit în varianta fiert cu lapte, ceea ce duce la un produs finit asemănător unei tocăniţe. De asemenea mai poate fi întâlnit şi ca umplutură pentru ruladele de carne.
În bucătăria ceva mai modernă el este tras la tigaie, în unt sau ulei de măsline şi asezonat cu lămâie. Conform nutriţionitilor, aceste moduri de preparare termică mai de durată fac ca spanacul să îşi piardă din calităţi.
Spanacul conține vitamine și minerale care îți dau energie, îți cresc vitalitatea și îmbunătățesc circulația sangvină. Fierul joacă un rol important în aceste procese pentru că ajută la transportul oxigenului în corp, susține producerea de energie și sinteza ADN-ului.
Cu toate acestea, nivelurile ridicate de acid axalic, găsit în mod natural în spanac, pare să inhibe absorbția mineralelor precum fierul. Pentru a diminua aceste efecte este recomandat să îl gătești cât mai puțin.
Rețeta aceasta este de brioșe cu ouă, spanac proaspăt și somon afumat. Acestea sunt gustarea hrănitoare de care ai nevoie pentru birou, o petrecere între prieteni sau la picnic. Pentru a face aceste brioșe ai nevoie de 1 lingură de oțet de vin alb; 4 ouă; 300 g spanac; 25 g unt; 2 brioșe sau chifle moi; 4 bucăți de somon afumat. Pentru sosul olandez ai nevoie de 2 gălbenușuri de ou; 140 g unt topit; sucul de la ½ de lămâie și 1 praf de piper cayenne.
Mod de preparare
Pentru a face sosul olandez, se pune un castron mare peste o cratiță cu apă clocotită și se bat gălbenușurile cu 2 linguri de apă fierbinte. Se adaugă treptat untul topit până se încorporează tot. Se amestecă sucul de lămâie și se condimentează cu piper cayenne și sare după gust. Apoi se lasă deoparte.
Se pune la fiert o cratiță cu apă și oțet. Apoi se pun ouăle sparte timp de 2 minute. Se scot și se lasă deoparte. Spanacul se călește într-un wok cu un pic de unt, apoi se scurge și se condimentează.
Se pune pe foc o tigaie antiaderentă. Se taie brioșele/chiflele pe jumătate și se pun pe tigaie cu partea tăiată în jos. Se lasă până se rumenesc. Se ung cu unt. Se pune pe fiecare jumătate câte o bucată de somon afumat, apoi spanacul.
În mijlocul lui se pune câte un ou, iar sosul olandez se împarte în patru. Se pun pe o tavă și se dau la cuptor pentru 1 minut. Prin urmare, o rețetă cu spanac proaspăt este foarte benefică pentru sănătate.