Umplutura pentru cozonac cu nucă și albuș este cea clasică folosită de bunicile noastre atunci când pregăteau mesele de sărbători. Mirosul acestuia proaspăt scos din cuptor ne aduce aminte de copilărie și de momentele petrecute alături de familie.
De Crăciun, cozonacul este printre preparatele nelipsite de pe masă. Nu contează să fie doar pufos, ci să aibă și o umplutură delicioasă. Toată lumea care-i face are propriile secrete și trucuri pentru ca aceștia să iasă cât mai buni.
Iată cum să faci cea mai bună umplutură pentru cozonac cu nucă și albuș
Crăciunul este momentul în care casele se umple de veselie, iubire și miros de cozonaci. Dacă ești în căutarea unei rețete perfecte pentru masa festivă, ei bine rețeta pentru umplutura de cozonac cu nucă și albuș va completa perfect aluatul bine dospit al cozonacului. Cu această rețetă nu ai cum să nu-i impresionezi pe cei dragi.
Aluatul din care se pregătește cozonacul este același în toate zonele țării noastre și are ca ingredient principal făina, laptele, zahărul, ouăle, untul și drojdia. De specificat că diferența o face doar umplutura, în funcție de preferințele oricărei gospodine. Astfel ea poate conține nucă, alune, mac, stafide, rahat, fructe confiate, cacao, nuci, ciocolată, sau combinații ale acestor ingrediente, cum ar fi nuca și stafidele.
Umplutura de cozonac se face foarte ușor. Indiferent că folosești stafide, rahat sau nucă, e necesar să folosești arome și esențe pentru un gust delicios. Folosește esență de rom, extract de vanilie sau coajă de portocală ori confiată. Totodată, poți să adaugi esență de fistic, de lămâie sau orice preferi.
Pentru aluaul acestui cozonac ai nevoie de 1 kg de făină; 50 grame de drojdie proaspătă; 250 de grame zahăr; 3-4 pliculețe de zahăr vanilat; 500 ml de lapte; 100 ml de ulei; 5 ouă (se folosesc gălbenușurile); sare după gust; esență lămâie și/sau coajă rasă de lămâie.
Pentru umplutură ai nevoie de 400 grame de nucă/ rahat; 5 ouă (se folosesc doar albușurile rămase se la blat); 5 linguri de zahăr; 3 linguri de cacao; opțional: bucăți de rahat sau stafide. Află și cât se coace cozonacul la cuptorul electric, pentru ca acesta să iasă pufos și gustos.
Cum prepari acest desert
Pentru început, făina trebuie cernută de trei ori. Pentru asta este nevoie de un vas mare, încăpător. După ce acest proces a luat final, se ia făină din centrul recipientului, astfel încât să se formeze un spațiu rotund.
Atenție însă, indicat este să rămână un strat generos de produs pe fundul lui. Acum se pun la fiert laptele, zahărul (atât cel simplu, cât și cel vanilat). Conținutul nu trebuie să fiarbă, ci e nevoie să fie lăsat atât cât să se topească zahărul.
După ce acest lucru s-a întâmplat, folosim câteva linguri de lapte pentru a dizolva drojdia și ne întoarcem la vasul cu făină. În groapa făcută în ea se pune drojdia și se presară puțină făină, cât să acopere zona respectivă. Nu este nevoie să amestecăm încă, ci doar să așteptăm 10 minute. În acest timp, drojdia se activează și va ieși prin stratul de făină care o acoperă. Dacă nu arată de parcă a erupt, indicat este să mai fie lăsată câteva minute.
În acest timp, putem separa gălbenușurile. Ele se freacă cu sare, se adaugă coaja de lămâie și toată compoziția trebuie pusă în vasul cu făină. Se toarnă, de asemenea, laptele rămas și aluatul trebuie amestecat bine astfel încât toate elementele să fie amestecate bine bine. Cu foarte puțin ulei ne ungem mâinile și continuăm să frământăm aluatul cozonacului pufos.
Indicat este să fie utilizați doar 100 ml de ulei, însă putem depăși cu puțin această cantitate. Recomandat este să evitați utilizarea făinii dacă aluatul se lipește de palme și să îl înlocuim cu ulei. În acest fel, cozonacul va ieși moale și nu se va întări după ce se răcește. Poți încerca și un cozonac cu ciocolată, care sigur va fi iubit de toți copiii.
Cum timpul ne permite, putem să facem umplutura cozonacului pufos cu nucă/ rahat/ cacao. Este un proces simplu: albușurile de la cele 5 ouă se bat cu zahăr până se formează o spumă, apoi se pun nuca, cacao și se amestecă bine.
După ce aluatul a crescut se împarte în două. La rândul ei, fiecare bucată se împarte în două părți pentru a adăuga umplutura cozonacului cu nucă/ rahat/ cacao. Rețeta spune ca fiecare bucată de aluat să fie întinsă pe o o suprafață unsă cu ulei.
După ce bucata de aluat a fost întinsă bine cu un făcăleț și conținutul umpluturii presărat în mod uniform, fiecare folie se rulează și se împletește în două, după care este așezată pe tava tapetată cu hârtie de copt ți se bagă la cuptor la 180 de grade Celsius, timp de 50 de minute pâna la o oră. Și astfel ai pregătit o umplutură clasică de cozonac cu nucă și albuș, care cu siguranță va fi pe placul întregii familii.