Făina de cocos este obținută prin deshidratarea miezului de nucă de cocos, după ce a fost prevalat laptele din aceasta, fără alte ingrediente adăugate.
Această făină poate fi alegerea ideală pentru prepararea unor feluri de mâncare sănătoase, întrucât are un conținut bogat de carbohidrați, fibre, proteine și grăsimi.
Unde și cum poți utiliza făina de cocos
Acest tip de făină se poate folosi atât în rețetele dulci, cât și în mâncărurile sărate. Este ingredientul perfect pentru realizarea produselor de tip pane, pentru îngroșarea sosurilor, a supelor, a tocanelor și ca agent de legare pentru burgeri, pentru pâinea vegetală și diverse cruste.
Important de menționat este faptul că aceasta tinde să absoarbă mai mult lichid față de alte variante de făină, așadar, trebuie calculat raportul atunci când este introdusă în diverse rețete. Este și mai densă, deci necesită o atenție mai mare, pentru că nu se leagă prea ușor într-un aluat.
Este ideală pentru a face prăjituri cu ciocolată, clatite de orice tip, pâine, fiind considerată ca o alternativă mult mai sănătoasă și delicioasă la clasicul pesmet.
Dacă folosești această făină, va fi necesar să folosești mai multe ouă decât la o rețetă cu o făină clasică. Un alt aspect important este că ¼ dintr-o cană de făină de cocos este echivalentă cu 1 cană de făină de grâu. Iar ca să eviți să formezi cocoloașe, trebuie adaugată treptat și amestecată foarte bine cu restul ingredientelor.
Un alt sfat este să o folosești în combinație cu alte tipuri de făină, pentru cele mai multe rezultate atunci când coci. Trebuie să ții cont și de faptul că textura acesteia poate diferi de la un producător la altul.
Beneficiile consumului său pentru sănătate
Făina de cocos poate controla nivelul zahărului din sânge, întrucât o porție conține o cantitate mult mai mare de fibre, față de oricare alt tip de făină, ce sunt un adevărat ajutor pentru persoanele cu diabet zaharat, ce vor să reducă zahărul.
Faptul că este bogată în proteine și scăzută în carbohidrați promovează reglarea sănătoasă a zahărului și scade indicele glicemic. De asemenea, majoritatea fibrelor sunt solubile, ceea ce adaugă volum scaunelor și oferă mișcări ușoare la nivelul intestinelor, ce previn constipația. Pe lângă aceste fibre, mai sunt și cele fermentabile, ce hrănesc bacteriile benefice din intestin și acizii grași, ce oferă alimente celulelor pentru o bună digestie.
Pentru că făina are un conținut bogat de fibre și de potasiu, poate susține sănătatea inimii și reduce factorii de risc pentru alte boli de inimă. Consumul poate ajuta și la reducerea nivelului de colesterol și al trigliceridelor.
În același timp, este o variantă ideală pentru persoanele ce au intoleranță la gluten, boala celiacă sau alergie la grâu, deoarece nu conține gluten, ca și făina de grâu. Consumul acesteia este benefic și pe cei ce au tulburări autoimune, precum boala Crohn și artrita reumatoidă. Pentru că are și proprietăți antibacteriene destul de puternice, este utilizată și ca remediu împotriva acneei.
Făina de cocos se poate folosi într-o varietate mare de rețete, unde ne aduce multiple beneficii asupra organismului.