Află cum poți prepara un salam de biscuiți, ca la mama acasă. Pentru majoritatea românilor, acest desert a fost preparat mereu în copilărie.
Dacă îți este dor de copilărie, indiferent de vârstă, venim în ajutor cu câteva rețete, ca să o poți aduce înapoi în casa ta.
Cum poți prepara un salam de biscuiți, ca la mama acasă
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame de biscuiți cu o consistență mai dură, de genul celor populari, de pe vremuri, de 200 ml de lapte, de 100 grame de zahăr, de 100 grame de stafide, de 2 linguri de cacao, de 1 sticluță de esență de rom, de nucă de cocos și de 150 grame de unt.
Pentru început, zdrobește biscuiții în bucățele medii și mai mari, ca să adaugi o textură salamului de biscuiți. Apoi, într-o oală mică pune laptele la încălzit, împreună cu zahărul și cu untul și amestecă-le până când untul se topește în totalitate și zahărul este dizolvat, fără să lași amestecul să ajungă în punctul de a fierbe.
Pasul următor este să adaugi 2 linguri de cacao în lapte și să amesteci foarte bine, apoi să lași amestecul să se răcească. Acest amestec lichid se pune peste biscuiți, apoi se adaugă stafidele. Dacă sunt prea uscate, le poți înmuia în esența de rom sau în puțină apă caldă. Se amestecă totul până când compoziția este uniformă, apoi pe o folie de plastic se pune nuca de cocos și amestecul, formând un rulou. Se înfășoară și se strânge, apoi se lasă la frigider pentru câteva ore.
O rețetă de post, la fel de delicioasă
Pentru această variantă de post vei avea nevoie de 500 grame de biscuiți simpli, de 100 grame de nucă măcinată, de 50 grame de stafide, de 200 grame de zahăr, de puțin rahat, de 20 grame de zahăr vanilat, de 1 sticluță de esență de rom, de 3 linguri de cacao și de 1 pachet de margarină.
Începe să zdrobești foarte bine biscuiții, în bucăți medii și mari, apoi topește pachetul de margarină într-o oală la foc mic. Adaugă acum zahărul vanilat, zahărul simplu și pudra de cacao în margarina pe care ai topit-o și amestecă foarte bine, până când se omogenizează totul.
Adaugă sticluța de esență de rom, stafidele și rahatul tăiat cuburi și oprește focul. Toarnă apoi amestecul făcut peste biscuiții zdrobiți și amestecă totul bine. Formează apoi in rulou cu o folie de plastic, procedând ca în rețeta anterioară, și lasă-l la rece pentru câteva ore. După ce îl scoți, poți presăra nucă de cocos pe el, pentru un gust și mai deosebit.
Câteva trucuri pentru un rezultant și mai delicios: puteți pune și aromă de vanilie, orice tip de nucă vă place, fistic, alune de pădure, migdale sau orice mix de fructe uscate, pe lângă clasicele stafide, precum caise și merișoare.
Aceste rețete de salam de biscuiți ca la mama acasă, cu siguranță îți vor aduce aminte de copilărie și te vor face să le repeți, ori de câte ori vei avea ocazia.