Află cum poți să prepari un gem de nectarine delicios, ideal pentru a fi consumat simplu sau pentru a-l include într-o varietate de deserturi.
Nectarinele nu sunt doar delicioase, ci și foarte sănătoase. Acestea conțin numeroase minerale și vitamine, care sunt esențiale pentru sănătate.
Rețeta pentru un gem de nectarine savuros
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 6-7 kg de nectarine curățate, fără sâmburi, de 1,2 kg de zahăr, de zeama de la 3 lămâi întregi și de esența dorită: de vanilie, scorțisoară, rom, lavandă, sau oricare alta, după gust.
Alege nectarine foarte bine coapte, despică-le, apoi scoate-le sâmburii și taie-le în 4. Opțional, se pot curăța de coajă, însă aceasta conține fibre, care sunt foarte benefice pentru organism.
Adaugă tot zahărul peste fructe, împreună cu zeama de lămâie, apoi amestecă totul foarte bine. Lasă fructele peste noapte în acest mod, astfel încât să lase sirop. Opțional, poți pasa o parte din fructe cu un mixer vertical, apoi să îl pui la fiert sau să adaugi puțin pepene galben foarte copt.
Poți adăuga și câteva mere răzuite în gem, astfel încât să se lege mai bine și să nu folosești chimicale. După ce ai ales metoda, pornește focul și lasă totul la fiert, apoi amestecă ușor și dacă se formează spumă, adun-o cu o spumieră. Dacă vrei să reduci timpul de fierbere, trebuie să îl lași o oră și jumătate la fiert la foc mic, apoi să pasezi fructele cu ajutorului unui blender sau să le mai fierbi încă jumătate de oră sau o oră.
Se stinge apoi focul și se acoperă vasul în care l-ai făcut cu un servețel sau prosop umed și se lasă totul până a doua zi.
Cum îl păstrezi și cum îl poți utiliza
A doua zi se pune gemul în borcanele spălate, curățate și sterilizate înainte. Se pun capacele pe el și se strâng foarte bine, apoi se va steriliza totul.
Se poate steriliza în cuptor la 100 de grade Celsius pentru aproximativ 1 oră sau în bain-marie pentru aproximativ 30 de minute din momentul în care apa dă în clocot.
Acest gem este delicios și se poate folosi în foarte multe moduri. Modul clasic și simplu este să îl întinzi pe o felie de pâine cu unt. Alte modalități în care se poate utiliza este ca și umplutură pentru prăjituri și tarte, în cornulețe, rulade, foi de prăjituri și în mini-tarte cu aluat fraged.
De asemenea, este excelent ca și umplutură pentru clătite sau ca și topping pentru gogoși, unde poți adăuga și puțină frișcă sau mascarpone pentru a fi un desert mai rafinat. Dacă îți plac combinațiile dulci-sărate, poți transforma acest gem într-un sos pentru carne amestecându-l cu puțin oțet balsamic, sos de soia sau muștar Dijon.
Este ideal și ca topping peste cheesecake sau panna cotta, unde oferă un contrast desăvârșit de culoare și un gust proaspăt, foarte fructat și delicios.
Un gem de nectarine este foarte delicios și poate fi utilizat în foarte multe preparate, așadar, nu ar trebui să îți lipsească din casă.