Acest tip de cașcaval de post este destinat persoanelor ce urmează o dietă vegană sau vegetariană sau doar doresc să evite produsele lactate obișnuite.
Este cunoscut și sub denumirea de cașcaval vegan, fiind o alternativă vegetală la cel obișnuit, ce nu conține niciun ingredient de origine animală.
Rețeta pentru un cașcaval de post din ovăz
Pentru a-l prepara vei avea nevoie de 550 ml de apă, de 3 linguri de agar-agar, de un praf de piper, 1 linguriță de sare, de 1 linguriță de pudră de usturoi, de 1 linguriță de pudră de ceapă, de 1 lingură de boia afumată, de 4 linguri de pudră drojdie de bere, de un borcan de 400 ml de ardei copți, de 80 grame de ovăz, de 2 linguri de suc de lămâie și de 1 cartof dulce fiert sau copt.
Într-un vas sau blender se pune cartoful dulce deja gătit după cum ai preferat, ovăzul, borcanul de ardei copt, drojdia, boia afumată, pudra de ceapă, pudra de usturoi, sarea și pipierul, se adaugă 240 ml de apă și se pasează până când se obține o compoziție omogenă.
Într-un vas se pune pudra de agar-agar și restul de apă rămas și se pune pe foc. Se amestecă până când se formează o gelatină și se transferă apoi într-un blender pentru a se amesteca cu aluatul omogen făcut anterior.
Amestecul obținut se pune într-un recipient cu capac și se dă la frigider pentru aproximativ 2 ore. Cașcavalul făcut se pune într-un alt recipient și se păstrează la frigider, de unde poate fi servit timp de câteva zile.
Iată cum poți prepara unul din năut, absolut delicios
Vei avea nevoie de 250 grame de năut crud, de 1000 ml de apă, de 2 linguri de fulgi de drojdie, de 1 linguriță de agar-agar, de 1 linguriță de turmeric pentru culoare și de 2 linguri de ulei de cocos. Primul pas este să hidratezi năutul pentru cel puțin 12 ore, apoi să îl mixezi cu apa într-un blender.
Pune jumătatea din cantitatea de apă la început ca să se formeze o pastă, apoi pune treptat restul de apă. Strecoară apoi laptele de năut cu ajutorului unei bucăți de tifon sau o pânză subțire pentru a extrage tot lichidul. Pasta ce rămâne după filtrare poate fi folosită la alte preparate, fiind bogată în nutrienți.
Fierbe laptele de năut, amestecă des și adaugă sarea, drojdia, uleiul de cocos și turmericul, apoi amestecă până se omogenizează totul. Pune pudra de agar-agar într-un bol cu puțină apă, după care introdu-l într-un alt bol cu apă clocotică. Când s-a dizolvat, se adaugă peste compoziția de năut. Se fierbe aceasta timp de aproximativ 10 minute, apoi ca să verifici dacă este gata, pune puțin din compoziție pe o farfurie și dacă după ce s-a răcit nu se lipește de deget, înseamnă că este în regulă. Dacă îl vreți mai închegat, trebuie fiert mai mult.
Aceste rețete de cașcaval de post sunt o alternativă foarte bună pentru varianta clasică și pot fi consumate fără griji, în orice perioadă.