O supă cremă de ceapă are o elegență culinară aparte, având o aromă deosebită datorită cepei caramelizate și un gust foarte complex.
Aceste rețete îmbină gustul dulce al cepei cu brânza specific franțuzească și crutoanele crocante, ce duc la o experiență culinară de neegalat.
Cum poți prepara o supă cremă de ceapă în stil franțuzesc
Pentru a o prepara, vei avea nevoie de 6 cepe mai, de 2 linguri de ulei de măsline, de 1 lingură de făină, de 2 linguri de unt, de 1 litru de supă de legume, de 250 ml de vin alb, de 1-2 foi de dafin, de 2-3 crenguțe de cimbru proaspăt sau de jumătate de linguriță de cimbru uscat, de sare, piper sau alte condimente preferate și de 200 grame de brânză Gruyere și de crutoane sau pâine prăjita la final, pentru a fi servită.
Într-o cratiță încăpătoare se pune uleiul de măsline și untul la încins, la un foc mediu. Se adaugă apoi ceapa feliată în prealabil și se călește pentru aproximativ 20 de minute, astfel încât să fie aurie și caramelizată, fără să se lipească.
Peste ceapa caramelizată se adaugă făina și se amestecă până când se formează o pastă, apoi se adaugă vinul alb și se lasă pe foc, până când se evaporă. Se pune apoi supa în cratiță și se adaugă foaia de dafin și cimbrul, apoi se fierbe pentru aproximativ 30-35 de minute. Se condimentează după gust, se dă prin blender sau nu, apoi se pune în boluri rezistente la căldură și se pune la cuptor pentru câteva minute, după ce ai pus branza rasă și crutoanele pe deasupra.
Iată o altă rețetă delicioasă
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame de ceapă galbenă, de 2 linguri de ulei de măsline, de 2 linguri de unt, de 1 litru de supă de pui sau de legume, de 100 ml de smântână lichidă, de 3 căței de usturoi, de condimente după bunul plac și de crutoane pentru servire.
Începe prin a curăța ceapa și a o tăia în fâșii subțiri, apoi într-o cratiță mare pune uleiul de măsline și untul la încins. Adaugă ceapa și călește-o la foc mediu, amestecând repetat până când devine caramelizată, pentru aproximativ 15-20 de minute.
Se adaugă apoi usturoiul peste ceapă și se lasă la călit pentru aproximativ 2 minute. Toarnă apoi supa aleasă și lasă totul să fiarbă pentru aproximativ 10-15 minute, după ce ai condimentat cu ce ai preferat.
Folosește apoi un blender vertical ca să transformi supa într-o cremă foarte fină, unde amesteci și smântâna lichidă și apoi amesteci foarte bine. Mai lasă supa la fiert câteva minute la foc mic, apoi o poți servi fierbinte cu crutoane crocante și cu fâșii călite de bacon.
Dacă vrei un rezultat delicios, trebuie să folosești neapărat unt sau smântână pentru o textură cremoasă și delicată și un gust aparte.
O supă cremă de ceapă este un preparat simplu, dar foarte gustos, cu un gust deosebit și complex.