Frișca vegetală este o alternativă la cea obișnuită, ce este făcută din ingrediente de origine vegetală, precum uleiurile vegetale și stabilizatorii alimentari.
Poți prepara o variantă vegetală din cocos, una vegetală din soia și una din orez, toate fiind variante foarte delicioase și utile pentru orice desert.
Cum poți prepara frișca vegetală din cocos?
Acest tip de frișcă are un gust deosebit de cocos și o textură foarte cremoasă. Pentru a o prepara, vei avea nevoie de 1 cană de lapte de cocos, de 1 lingură de zahăr pudră, de 1 linguriță de extract de vanilie și de ¼ dintr-o cană de ulei de cocos solid.
Se pune cana de lapte de cocos la răcit pentru câteva ore sau peste noapte, apoi se pune într-un bol mare împreună cu zahărul pudră și vanilia. Se adaugă uleiul de cocos solid și se bate cu un mixer la o viteză medie, până când compoziția devine pufoasă și formează vârfuri destul de moi. Se pune frișca făcută într-un recipient și se pune la rece pentru minim o oră înainte de a fi folosită.
Aceasta este o variantă excelentă pentru persoanele ce urmează o dietă vegetariană sau vegană, sau care au intoleranțe la produsele lactate.
Dacă vrei să faci frișcă din soia, vei avea nevoie de ¼ dintr-o cană de ulei de cocos sau de floarea soarelui, de 1 cană de lapte de soia, de 1 lingură de zahăr pudră și de 1 linguriță de extract de vanilie.
Aceasta poate fi folosită ca înlocuitor pentru frișca clasică, peste orice desert vrei să prepari. Ca și valori nutriționale, 100 de grame de frișcă poate avea 292 kcal și 30 grame de grăsimi, de aceea, este important să o consumăm moderat.
Iată cum poți face frișca din soia și cea din orez
Se pune cana de lapte de soia într-un bleneder sau se mixează până când laptele devine spumos. Se adaugă apoi ¼ din cana de ulei aleasă, lingura de zahăr pudră, extractul de vanilie și se mixează împreună până când toate ingredientele sunt omogenizate și frișca devine spumă.
Se pune frișca într-un recipient și se păstrează la frigider pentru minim o oră, înainte de folosire.
Pentru a prepara varianta din orez, vei avea nevoie de 1 cană de lapte de orez, de ¼ dintr-o cană de ulei de cocos, de 1 lingură de zahăr pudră și de 1 linguriță de extract de vanilie.
Se mixează laptele de orez până când devine spumos, sau se pune într-un blender. Apoi se adaugă uleiul de cocos, lingura de zahăr și extractul de vanilie și se mixează foarte bine până când toate ingredientele sunt foarte bine omogenizate și frișca devine foarte spumoasă.
Se pune apoi într-un recipient și se păstrează la frigider până la folosire. Dacă vrei să crești stabilitatea și textura, poți folosi mai multe substanțe. Adăugarea de uleiuri vegetale, de proteine vegetale, guma de guar și guma xantan reprezintă niște variante ideale pentru o textură și o stabilitate perfectă. Cu toate acestea, nu trebuie adaugate în exces, pentru a nu afecta aroma și gustul friscăi, doar în cantități moderate.
Frișca vegetală reprezintă o alternativă perfectă și chiar mai sănătoasă față de cea clasică, având un conținut mai ridicat de grăsimi sănătoase și de proteine.
Intrebarea nu este cum, ci de ce plm sa prepari frisca vegetala? O fi pentru aia care prefera femeile gonflabile.