Salata de dovlecei copți este un preparat gustos și sănătos, ce se prepară ușor, cu ingrediente ce se găsesc la îndemâna oricui.
Este o variantă similară a salatei de vinete, având un gust deosebit și o textură cremoasă, fiind o alternativă ideală pentru cei ce își doresc ceva mai diferit, însă la fel de gustos.
De ce ai nevoie pentru a prepara salata de dovlecei copți
Pentru a o prepara, vei avea nevoie de 5-6 dovlecei mai tineri, fără multe semințe, de 1 căpățână de usturoi copt, de 1 ceapă, de 1 lingură de ulei de măsline, de 1 lingură de smântână sau de iaurt, de puțin suc de lămâie, de mărar și pătrunjel proaspăt, de boia dulce sau picantă, de sare și piper sau orice alte condimente îți sunt pe plac.
Se spală întâi dovleceii și se înțeapă din loc în loc cu un instrument ascuțit, apoi se pun într-o tavă. Se adaugă usturoiul tăiat în jumătate cu tot cu coajă între dovlecei, apoi se stropește cu uleiul de măsline și se pune tava în cuptor.
Când sunt copți dovleceii, se scoate tava din cuptor, putând fi verificați cu o furculiță sau cu un cuțit, până când se intră foarte ușor în ei. După ce sunt gata, se taie dovleceii în jumătate, pe lungime, și se scoate cu o lingură toată pulpa. Pulpa de la dovlecei se stoarce de apă și se pune într-o sitp, unde se scurge toată apa ce a fost acumulată.
Se pisează dovleceii și se adaugă uleiul de măsline, usturoiul copt, smântâna, verdeața, sucul de lămâie și condimentele și se amestecă foarte bine. Opțional, se poate adăuga ceapă verde și se poate servi pe păine sau ca garnitură.
Iată o rețetă economă, mult mai simplă
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 3 dovlecei medii, de 70 ml de ulei, de 1 ceapă sau de 2 căței de usturoi, de condimente și de puțină zeamă de lămâie sau oțet.
Se coc dovleceii la aragaz sau pe un grătar cu cărbuni, până când se înnegresc foarte bine pe toate părțile, se pun într-un vas termorezistent, se pune sare pe ei și se acoperă cu o folie de aluminiu ca să se înmoaie un pic coaja lor.
După ce s-au răcorit, se curăță dovleceii de coajă și la final li se taie codițele. Se taie în câteva bucăți și se pun la scurs, până când se elimină apa. Apoi se îndepărtează sâmburii cu o lingură, dacă este necesar și se pun la zdrobit într-un robot de bucătărie sau cu o furculiță, până când se obține o pastă fină.
Se pune pasta obținută într-un bol și se mixează cu uleiul, apoi se condimentează după bunul plac și se adaugă zeama de lămâie. Opțional, pentru o textură mai cremoasă, se poate adăuga un cartof fiert. Se pune la final și ceapa tocată sau usturoiul, apoi se poate servi, precum am menționat anterior.
Salata de dovlecei copți este ideală pentru orice moment al zilei, fiind accesibilă oricui și putând fi servită în diverse moduri.