Focaccia cu parmezan poate fi consumată alături de o salată sau de multe alte preparate, fiind unul dintre cele mai iubite preparate italiene.
Aceasta este o pâine tradițională italiană, ce are o textură moale, o crustă crocantă și arome bogate de ierburi și de ulei de măsline.
Rețeta pentru focaccia cu parmezan
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 450 grame de făină, de 1 linguriță de sare, de 1 linguriță de zahăr, de 1 plic de drojdie uscată, de 1 linguriță praf de usturoi, de 1 linguriță busuioc, de 1 linguriță de oregano, de piper după gust, de 3-4 linguri de ulei de măsline, de 250 ml apă caldă și de 6 linguri de parmezan ras.
Adaugă drojdia împreună cu zahărul și apă caldă peste și amestecă bine. Se lasă la crescut pentru aproximativ 10-15 minute, iar între timp se cerne făina de două ori și se adaugă într-un bol încăpător împreună cu condimentele.
Se adaugă peste 3 linguri de ulei de măsline, drojdia și se frământă adaugând treptat apă caldă. Se amestecă până când obții un aluat omogen, neted și elastic, care nu este nici prea tare, nici prea moale, dar nici nu se lipește.
Se formează apoi o bilă din aluatul făcut, se adaugă într-un bol curat și se unge cu puțin ulei de măsline. Se acoperă apoi cu un prosop umed și se lasă la crescut pentru minim 20 de minute. Se preîncălzește cuptorul la 225 de grade și se tapetează o tavă cu hârtie de copt și cu ulei de măsline. Se întinde aluatul bine, apoi se mai pune puțin ulei de măsline și parmezanul deasupra.
Se lasă în cuptor pentru aproximativ 20 de minute sau până când devine aurie la suprafață.
O altă rețetă delicioasă, cu mai mult usturoi
Pentru a o prepara, vei avea nevoie de 500 grame de făină, de 300 ml apă caldă, de 50 ml ulei de măsline și încă 2-3 linguri, de 1 linguriță de sare, de condimente, de 5-6 linguri de parmezan ras, de crenguțe de rozmarin, de 4 căței de usturoi și de 1 plic de drojdie uscată.
Se amestecă făina cu 250 ml de apă caldă și cu sarea, drojdia, puțin rozmarin și cei 50 ml de ulei de măsline, apoi se frământă până când se încorporează toate ingredientele. Se unge aluatul cu puțin ulei de măsline și se acoperă cu o folie, apoi se lasă pentru aproximativ o oră la loc cald.
După acest timp, se ia alutatul și cu mâinile unse cu ulei îl întindem în tava tapetată cu hârtie de copt și se fac din loc în loc în aluat câteva găuri adânci cu degetele. Se amestecă apa caldă rămasă cu 2 linguri de ulei de măsline, usturoiul pisat și condimentele alese, apoi se toarnă compoziția peste aluatul făcut.
Se pune cuptorul la preîncălzit la 200-225 de grade și se lasă în cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute, apoi se adaugă parmezanul pe deasupra.
Indiferent ce rețetă alegi să prepari, focaccia cu parmezan este delicioasă și foarte ușor de preparat, ideală pentru a fi servită cu alte feluri de mâncare.