Când vine vorba despre șampon, este destul de dificil să luăm o decizie, când lista de ingrediente este atât de lungă și greu de pronunțat, de aceea, venim cu rețeta pentru unul natural, pe care îl poți realiza foarte ușor.
Majoritatea șampoanelor din comerț sunt formule ce conțin și până la 30 de ingrediente diferite. Aceste ingrediente pot provoca diverse iritații pentru scalp.
Iată de ce ai nevoie pentru un șampon natural
Pentru 250 ml de șampon vei avea nevoie de 200 ml de infuzie frunze de ceai verde, de 3 lingurițe de gel de aloe vera, de 3 lingurițe de tensidă de cocos, de 2 lingurițe de ulei de măsline presat la rece, de 1 linguriță de oțet de mere, organic, de puțină zeamă de lămâie, de 2-3 picături de ulei esențial de lavandă, de 2 picături de ulei esențial de rozmarin, de ¼ linguriță gumă de xanthan, de benzi de măsurare a PH-ului și de un recipient pentru a-l pune.
Începe prin a pune în 225 ml de apă fierbinte 6 lingurițe de frunze de ceai verde și lasă-l la infuzat până când se răcește complet, apoi se strecoară, astfel încât să rămână doar lichidul. Într-un bol se toarnă infuzia de ceai și guma de xanthan, apoi se amestecă cu ajutorul unui mixer, până când se îngroașă.
Adaugă apoi gelul de aloe vera, amestecă, apoi adaugă cocosul și amestecă din nou, până când se omogenizează. Adaugă acum uleiul de măsline și oțetul, amestecă, apoi adaugă și uleiurile esențiale. PH-ul ideal al unui șampon trebuie să fie între 4.5-5.5, așadar, dacă îl testezi și este peste aceste valori, adaugă puțină zeamă de lămâie și se testează din nou.
Se pune într-un recipient închis și se poate utiliza, ori de câte ori este nevoie.
Cum prepari alt șampon și câteva informații importante
Pentru a prepara un șampon cu bicarbonat, vei avea nevoie de 1 linguriță de bicarbonat de sodiu, de 250 ml de apă și de 3 picături de ulei esențial, la alegere. Pune într-un bol apa, apoi bicarbonatul și amestecă foarte bine, iar apoi include picăturile de ulei, pe care le preferi.
Este ideal să fie păstrat într-un recipient de șampon vechi, spălat foarte bine sau într-unul nou, achiziționat de la un magazin de profil. Acesta se poate depozita ca și cele clasice, oriunde în baie. Deși acesta este mai subțire decât cel clasic, nu trebuie să te panichezi, întrucât va spală la fel de bine.
Aceste tipuri de șampon nu vor produce la fel de multă spumă, întrucât nu au adăugați sulfați sau siliconi, care să le ofere textura plăcută din comerț. În momentul în care te speli, este important să masezi foarte bine părul. Cantitatea ideală de șampon nu există, depinde doar de textura părului tău și de cât de murdar este acesta.
Cu aceste variante, părul se va îngrășa mai rar, întrucât nu vor mai fi folosite substanțele artificiale ce îl sufocau. Bicarbonatul are multiple beneficii pentru eliminarea impurităților depuse pe suprafața scalpului. Este esențial să utilizezi și un balsam de păr.
Un șampon natural, făcut acasă, este o alternativă mult mai benefică pentru scalp, comparativ cu cele din comerț.