Prăjitura București este foarte apropiată de amandină și a apărut încă din anul 1963 în cofetării și patiserii.
Este o rețetă autentică de cofetărie, cu o glazură de fondant și cu o cremă verde cu aromă de fistic.
De ce ingrediente ai nevoie pentru prăjitura București
Această prăjitură se compune din același blat, sirop, aceeași cremă de cacao și aceeași glazură fondantă ca amandina, singura deosebire fiind că are și o cremă verde delicioasă cu aromă de fistic.
Ca și ingrediente pentru blatul de pandișpan cu cacao vei avea nevoie de 6 linguri de zahăr, de 2-3 linguri de cacao, de 1 linguriță de extract de vanilie, de 4 linguri de făină și de 4 ouă. Pentru siropul cu rom vei avea nevoie de 600 ml de apă, de 200 grame de zahăr și de 50 ml rom brun sau de 2 lingurițe de esență de rom.
Pentru crema de cacao vei avea nevoie de 1 linguriță de esență de rom, de 1 lingură de zahăr pudră, de 200 grame de smântână pentru frișcă și de 100 grame de ciocolată. În ceea ce privește crema de fistic, vei avea nevoie de 120 grame de zahăr tos, de 120 grame de unt cu cel puțin 80% grăsime, de 2 albușuri de ou, de puțin colorant verde și de 1 lingură de esență de fistic, iar pentru glazură vei avea nevoie de aproximativ 800 grame fondant de cacao.
Se pregătește o tavă înaltă, pătrată, se tapetează cu hârtie de copt și se preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
Iată cum o poți prepara
Făina se pune împreună cu cacao, apoi gălbenușurile se amestecă cu vanilia. Se bat albușurile spumă cu sare, apoi se adaugă treptat din zahăr până când se obține o bezea tare, iar după se încorporează alternativ gălbenușurile și amestecul uscat, până când se omogenizează. Se toarnă compoziția în tavă și se lasă în cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute.
Pentru sirop se fierbe apa cu zahărul, se iau de pe foc și se adaugă romul. Pentru crema de cacao se pune la foc frișca cu zahărul, se toarnă peste ciocolată și se amestecă până se topește ciocolata și este omogen, apoi se lasă la răcit pentru minim 2 ore și se adaugă într-o pungă de ornat.
Crema de fistic se face cu jumătate din frișca, care se pune pe foc și se toarnă peste ciocolată. Apoi se omogenizează și se adaugă restul de frișcă, mixându-se încă câteva minute.
După ce s-a tăiat blatul în 3, din crema de cacao și din cea de fistic se opresc câte 50 de grame pentru decor, apoi se așează prima felie de blat și se însiropează bine, se întinde stratul de cremă, apoi al doilea blat care se însiropează. Se întinde crema de fistic și se acoperă cu ultima felie, se însiropează și se dă la rece, după care se pune fondantul și se decorează cu crema oprită anterior.
Prăjitura București este un desert deosebit, pe care îl vei iubi dacă îți place amandina și pe care îl vei realiza în mod repetat.