Prima pagină » Culinar » Iată cum poți face prăjitura București, desertul nelipsit din cofetării în anii `80
Iată cum poți face prăjitura București, desertul nelipsit din cofetării în anii `80

Iată cum poți face prăjitura București, desertul nelipsit din cofetării în anii `80

18 mart. 2025, 11:29,
în Culinar

Prăjitura București este foarte apropiată de amandină și a apărut încă din anul 1963 în cofetării și patiserii.

Este o rețetă autentică de cofetărie, cu o glazură de fondant și cu o cremă verde cu aromă de fistic.

De ce ingrediente ai nevoie pentru prăjitura București

Această prăjitură se compune din același blat, sirop, aceeași cremă de cacao și aceeași glazură fondantă ca amandina, singura deosebire fiind că are și o cremă verde delicioasă cu aromă de fistic.

Ca și ingrediente pentru blatul de pandișpan cu cacao vei avea nevoie de 6 linguri de zahăr, de 2-3 linguri de cacao, de 1 linguriță de extract de vanilie, de 4 linguri de făină și de 4 ouă. Pentru siropul cu rom vei avea nevoie de 600 ml de apă, de 200 grame de zahăr și de 50 ml rom brun sau de 2 lingurițe de esență de rom.

Pentru crema de cacao vei avea nevoie de 1 linguriță de esență de rom, de 1 lingură de zahăr pudră, de 200 grame de smântână pentru frișcă și de 100 grame de ciocolată. În ceea ce privește crema de fistic, vei avea nevoie de 120 grame de zahăr tos, de 120 grame de unt cu cel puțin 80% grăsime, de 2 albușuri de ou, de puțin colorant verde și de 1 lingură de esență de fistic, iar pentru glazură vei avea nevoie de aproximativ 800 grame fondant de cacao.

Se pregătește o tavă înaltă, pătrată, se tapetează cu hârtie de copt și se preîncălzește cuptorul la 180 de grade.

Iată cum o poți prepara

Făina se pune împreună cu cacao, apoi gălbenușurile se amestecă cu vanilia. Se bat albușurile spumă cu sare, apoi se adaugă treptat din zahăr până când se obține o bezea tare, iar după se încorporează alternativ gălbenușurile și amestecul uscat, până când se omogenizează. Se toarnă compoziția în tavă și se lasă în cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute.

Pentru sirop se fierbe apa cu zahărul, se iau de pe foc și se adaugă romul. Pentru crema de cacao se pune la foc frișca cu zahărul, se toarnă peste ciocolată și se amestecă până se topește ciocolata și este omogen, apoi se lasă la răcit pentru minim 2 ore și se adaugă într-o pungă de ornat.

Crema de fistic se face cu jumătate din frișca, care se pune pe foc și se toarnă peste ciocolată. Apoi se omogenizează și se adaugă restul de frișcă, mixându-se încă câteva minute.

După ce s-a tăiat blatul în 3, din crema de cacao și din cea de fistic se opresc câte 50 de grame pentru decor, apoi se așează prima felie de blat și se însiropează bine, se întinde stratul de cremă, apoi al doilea blat care se însiropează. Se întinde crema de fistic și se acoperă cu ultima felie, se însiropează și se dă la rece, după care se pune fondantul și se decorează cu crema oprită anterior.

Prăjitura București este un desert deosebit, pe care îl vei iubi dacă îți place amandina și pe care îl vei realiza în mod repetat.

Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Cum arată noul Logan făcut de Dacia, care urmează să spargă toate barierele. Constructorul francez este optimist în legătură cu impactul noii mașini
a1.ro
Radu Ștefan Bănică, „bărbat în casă la 16 ani”. Ce compliment prețios i-a făcut Andreea Marin după lansarea piesei „Om Mare”
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
"Tremur de când am auzit". Cum a fost ademenit de colegi un elev de 16 ani, în fața școlii din Colentina, înainte să fie pus la pământ, lovit și înjunghiat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ponta promite că va închide dosarul lui Georgescu, dacă iese președinte
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
Dailybusiness.ro
Pensii mai mari pentru anumiți pensionari în funcție de anul nașterii
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`