O terină de pui este un aperitiv colorat, versatil și delicios, cu aspect de chec, care se servește adesea la evenimente.
Acesta este un preparativ festiv, servit cel mai adesea la petreceri, însă nu este deloc complicat, așadar, ne putem bucura de el și de acasă.
Rețeta pentru o terină de pui cu merișoare
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame de carne tocată de pui, de 300 grame de bacon fâșii, de 30 grame de merișoare, de 25 grame de fistic, de 2 gălbenușuri de ou, de 35 ml coniac, de 30 grame pesmet, de 50 grame de unt, de 3 căței de usturoi presați, de cimbru, rozmarin, boia dulce, usturoi, nucșoară și de sare și piper după gust.
Începe prin a preîncălzi cuptorul la 180 de grade Celsius și tapetează cu unt o vas yena sau o tavă de chec sau cozonac. Tapetează apoi tavă cu feliile de bacon, permițându-le să atârne peste pereții vasului.
Pune într-un bol carnea tocată de pui, gălbenușurile de ou bătute ușor, pesmetul, usturoiul, fisticul, coniacul, merișoarele, condimentele și sare și piper după gust, apoi amestecă foarte bine până când obții o compoziție omogenă.
Se pune compoziția făcută în tavă și se acoperă pe partea de sus cu feliile de bacon, apoi se acoperă vasul cu hârtie de copt. Așează vasul într-o tavă de cuptor în care ai pus apă fierbinte și las-o la copt pentru aproximativ o oră, apoi înlătură foaia de copt și mai las-o la rumenit pentru câteva minute. Recomandat este să nu o tai cât este caldă, ci după ce s-a răcit complet.
După ce s-a răcit complet, se taie în felii de aproximativ 2 cm și se pun pe un platou, alături de alte aperitive.
Iată cum poți personaliza rețeta și câteva sfaturi de servire
Poți personaliza această rețetă în mai multe feluri. De exemplu, merișoarele și fistul oferă o aromă deosebită, dar pot fi înlocuite cu usurință. Acestea au fost alese pentru combinația de roșu de la merișoare și verde de la fistic, care se potrivesc foarte bine printre straturile de pui, însă cu siguranță va arată inedit și cu alte culori.
O terină de pui poate conține mai multe ingrediente, precum măsline, mazăre, morcov, smochine, spanac, cârnați, ciuperci, dar și orice alte fructe deshidratate preferi. În același timp, vei avea parte de un rezultat spectaculos indiferent dacă combini ingredientele și se distribuie uniform sau creezi jocuri de culoare și de arome și le pui treptat.
Pentru un preparat perfect se recomandă să folosești carne proaspătă și fragedă de pui, astfel încât să ai garanția că gustul va fi unul delicios. Avantajul acestui preparat este că poate fi făcut și cu 2-3 zile înainte și păstrat la frigider, întrucât cu cât stă mai mult la rece, cu atât aromele se vor intensifica în acest timp.
Este ideală pentru a fi servită pe un platou cu brânzeturi, legume, sosuri sau murături. Aspectul acestui preparat este deosebit, dar are și un gust pe măsură.
O terină de pui este un aperitiv ideal pentru ocaziile speciale, și nu numai, fiind cu adevărat delicios, aspectuos și foarte ușor de preparat.